Ragnar

Başarılı
Hawk Fab V4 oyuncu koltuğum var. 1.74 boyunda, 93 kiloyum. Yaklaşık 1.5 yıldır kullanıyorum. Öncelikle konuya başlamadan önce nedenini bilmemekle birlikte koltukta bağdaş kurarak oturma alışkanlığım var. Normal 90 derecelik açıyla çok oturamıyorum. Genelde hep ya bağdaş kurarım, ya bacak bacak üstüne atarım. Bunu ön bilgi olarak vermek istedim. Bence koltuk sert. Başlarda bacaklarımın uyluk bölgesinde ağrılara neden oluyordu, bundan çok çekince yoğun bir araştırma sonucu koltuğun yüksekliğini en düşük düzeye getirip sırt kısmını hiç yatırmayarak, altıma da kendim yaptığım bir minderi koyarak, bel desteğini de en alt yükseklikte yaklaşık 1 yıl boyunca böyle kullandım. Aslında çok da sorun yaşamadım bu şekilde. Denk mi geldi bilmiyorum ama bu koltuğu aldıktan sonra kuyruk sokumumda kıl dönmesi başladı.

1. sorum bel desteği benim için nasıl kullanılmalı? Birkaç gün önce bel desteğimin temas ettiği kalça ve kuyruk sokumumda bir ağrı hissedince birden aklıma bel desteğini biraz yukarı kaldırmak geldi ama bel desteği de istediğim konumda durmayıp sürekli en aşağıya düştüğü için (lastiği sağa sola gerdirmeyi denedim. Başta oldu ama siz yapmayın çünkü lastik genleşti, şu an o da olmuyor.) Mecburen bağlayarak bir denemek istedim. Bu sefer de sırtımda ağrı yapınca ne yapacağımı şaşırdım. (Bu süreçte kıl dönmemi hissetmeyince acaba bel desteği kuyruk sokumuma baskı yapıyor da kıl dönmemi mi etkiliyor diye düşündüm ama bilmediğim için emin olamıyorum, belki de başka bir nedenden birkaç gündür kıl dönmemi hissetmiyorum.) Bel desteğini çıkarıp kullanmayı denedim ama sırt kısmı sert olduğu için o da rahatsız ediciydi. Evdeki minik koltuk minderi vardı, onu kullandım. Başta yumuşacıktı ama sonradan o da sırtımda ağrı yaptı.

2. sorum koltuğun yüksekliği benim için nasıl olmalı? Bunlar dışında yüksekliğin en aşağı düzeyde olması doğru mu emin olamadım çünkü sanki mekanizmayı oturduğum bölgede hissediyor gibiydim. Bir de ayaklarım 90 derece durmuyor da böyle eğilmiş gibi duruyordu. Bu yüzden orta yüksekliğe çıkardım. Son birkaç gündür araştırma yaparken ayaklık kullanımına denk gelince ayaklarımın altına da ayaklık niyetine evden minder koydum. Ayaklarımın tabanının yere basması gerektiğinin farkındaydım. Önceden ayaklık kullanılması gerektiğini bilmiyordum ama kendimce terlikle oturarak bir çözüm üretmiştim.

3. sorum sizce oturağın üstüne minder koymalı mıyım? Biraz yüksek olan minder koyarsam bağdaş kuramıyorum ve dediğim gibi nedense ben çoğunlukla bağdaş kurarak oturuyorum. Bağdaş kuramayacağım bir minderi kabul edemeyeceğim için kendim çok yüksek olmayan bir minder yaptım, onu kullanıyordum dediğim gibi.

4. sorum da bu koltuktaki yastık baş yastığı mı boyun yastığı mı? Hangisiyse nasıl kullanılmalı? Çözemedim. Hatta lastik sistemi başıma bile tam denk gelmediğinden lastiğin ortasından kesip bel desteğinin lastiğinin geçtiği yerden bağladım. Boynuma denk geldi ama öyle de yamuk oldu. En son yastığı çıkardım şu an yastıksız duruyor.

Benim her günümün neredeyse tamamı bilgisayar başında geçtiği için bu koltuk sorununu çözmek zorundayım. Tüm bunlar bir takıntı mı ondan da emin değilim. Çok araştırdım ama böyle bir konuyu bulamadığım ve artık araştırmaktan yorulduğum için hem sizin de görüşlerinizi almak, hem de internete böyle bir konuyu kazandırmak istedim. İleride böyle bir sorusu ya da sorunu olan olursa benim kadar araştırıp zaman kaybetmesin.

Son düzenleme:
Bağdaş kurmayı ben de çoğu zaman yapıyorum. Bence bu dünya genelinde yaygın bir kullanım. Ama en ideali lise dönemi bize öğretilen düzgün oturma. Beli tam yaslama, ekrana direkt bakma(yani öne eğilmeden) ve ayağı yere sabitleme. Eğer ayağına koyacağın bir şey yoksa, ayak için minderler var onlardan alabilirsin. Bunlar alışırsan büyük ihtimalle bağdaş kurmayı da unutacaksın.

Denerim diyorsan ortopedik minderler de var. Belki bunların iyisi fayda sağlayabilir. Yine kullanan varsa konuya yazsın lütfen. Ucuz olanları genelde vaad ettikleri kumaş vb. sağlamıyorlar. Yastık ve yatak gibi şeylerde de, atıyorum bunların kaliteli yastıkları 3-8 bin ₺ arası değişebiliyor. Minderlerin de fiyatları bundan biraz düşük olacaktır herhalde.

Ama minder ayağının yerden olan yüksekliğini azaltacak. Yani genel olarak ayağını yere koyarak oturmaya alışmak bel vb. için daha önemli. Aşağıdaki görsellerden bağımsız

Hangi ürün iyidir bilmiyorum. Benim de aklımda aslında böyle bir ürün alma var. Çoğu ekipmanını kullandığım KlasseGear alabilirim veya daha uyguna satılan şu ürünü de alabilirim. Ama Trendyol'dan daha önceden buna benzer yastıklar aldım ve fiyat karşılığını hiç bulamadım.

Ben de böyle ürün kullanan arkadaşlardan önerilerini bekliyorum.

2025-05-06_16-08.webp

Bunun dışında ara sıra yürüyüş yapmıyorsan yapın. Yani arada kalkın 5-10 dakika yürüyüş yapın.

Senin gibi 4. soruyu ben de bilmiyorum. Ama en azından hizaladığım kadarıyla boyuna değil de başa geliyor. En azından başımı koyunca daha rahat olduğumu fark ettim. Boyun koymayı deneyince genelde rahatsız oldu. Koltuğun firmasının premium başlıkları da var. Onlar sanki boynu daha iyi destekler gibi geldi ama bilemiyorum.

Son düzenleme:
Bende aynı koltuğu kullanıyorum. İlk aldığımda bel yastığı rahat gelmediği için hawk Future modelinin bel yastığını satın aldım. Bel yastığını kullanırken kalçamın biraz üstüne doğru kaldırıp yaslanıyorum. Zaten sırtımı hep arkama yasladığım için düşmüyor. Koltuk ile beraber gelen kafa yastığını sert bulduğum için yerine, yine bu koltuk ile gelen bel yastığını üstteki boşlukları kullanarak sabitledim. Bel yastığı kafam için oldukça yumuşak ve rahat. Analayacağınız kendime göre özelleştirdim koltuğu. Aynı zamanda @1247 hocamın da dediği gibi ara sıra kalkıp biraz yürüyorum. Bu koltuğu ilk kullanmaya başladığımda bel ağrıları çekiyordum ama şimdi gayet rahat.

WhatsApp Görsel 2025-05-06 saat 16.33.04_d914452c.webp

Son düzenleme:
Bende aynı koltuğu kullanıyorum. İlk aldığımda bel yastığı rahat gelmediği için hawk Future modelinin bel yastığını satın aldım. Bel yastığını kullanırken kalçamın biraz üstüne doğru kaldırıp yaslanıyorum. Zaten sırtımı hep arkama yasladığım için düşmüyor. Koltuk ile beraber gelen kafa yastığını sert bulduğum için yerine, yine bu koltuk ile gelen bel yastığını üstteki boşlukları kullanarak sabitledim. Bel yastığı kafam için oldukça yumuşak ve rahat. Analayacağınız kendime göre özelleştirdim koltuğu. Aynı zamanda @1247 hocamın da dediği gibi ara sıra kalkıp biraz yürüyorum. Bu koltuğu ilk kullanmaya başladığımda bel ağrıları çekiyordum ama şimdi gayet rahat.
Bende şu koltuk var. Bel ve kafa kısmını değiştirmedim. Ama başlarda alışamayınca değiştireyim diye düşünüp erteledim. Fark oluşturuyorsa başka bel yastığı ve kafa desteği alayım.

Kendi premium yastıkları var. Ama daha uyguna ve daha iyi ürünler varsa bakayım.

Bende şu koltuk var. Bel ve kafa kısmını değiştirmedim. Ama başlarda alışamayınca değiştireyim diye düşünüp erteledim. Fark oluşturuyorsa başka bel yastığı ve kafa desteği alayım.

Kendi premium yastıkları var. Ama daha uyguna ve daha iyi ürünler varsa bakayım.

Bel ve kafa yastığını değiştirdiğim günden beri bel ağrısı çekmedim. Bir anda yok oldu ağrılarım. Aslında ben ilk başta visco süngerli bel yastığı almayı düşündüm ama renk uyumu olsun diye bu yastığı aldım.

Bir sorumu sormayı unutmuşum. Koltuğu yatırıyor musunuz, yatırıyorsanız ne kadar yatırıyorsunuz?

Bir kademe yatırıp kullanmayı denedim de yok ya konforlu değil. En dik ayarında kullanıyorum. Yatırma ayarlarını da bilgisayar başında bir şey izlemediğimden ve açıkcası güvenilir gelmediğinden kullanmıyorum.

Bir de kolçakları nasıl ayarlıyorsunuz? Kusura bakmayın tane tane soruyormuş gibi oluyorum ama sonradan aklıma geliyor.

Benim de en yukarıda ve masaya doğru en önde.

Sadece takarken bir kolçağı ters takmışım. Buna nasıl izin veren bir tasarımı var bilmiyorum. Ama yaslandığım kısma çarptığı için dışarı doğru açılırken bir tık koltuğa takılıyor. Zaten genelde kolçaklara kolumu koymak yerine, kolu aşağı doğru uzatıyorum. Bunu nerede öğrendim hatırlamıyorum, ama kolu dinlendirmenin en iyi yollarından biri diye hatırlıyorum.

Bir de klavye ve fare için şu destekler var. Rekabetçi FPS oyunları hariç fare desteği diğer oyunlarda da kullanıyorum. Fare desteği bir tık konforsuz ama bilek ağrılarımı büyük oranda çözdü. Yani ben kolçak çok kullanmıyorum. Hatta kolçakları yanlara doğru uzatma olsa, kolumu rahatça aşağı bırakacak alan yaratırdım.