Relapse 27

Üstün
Yer
Antalya
Abi geliyor, kendine fazla güvenmiş bir tavırla, sanki TEDx konuşmasından yeni inmiş gibi:
“Kardeşim, her şey aslında çok kolay. Günde sadece 1 saatinizi ayırarak YouTube’da düzenli içerik üretin. Ama önce şu eğitimimi alın, normalde 2.999 TL, şu an 1.999 TL’ye düşürdüm. Bu fırsatı kaçırmayın, hayatınız değişir.” Şimdi durup bakıyorsun; karşındaki adam, hayatta hiçbir şeyin kolay olmadığını bilecek yaşta, ama "başarı formülü" satıyor. Üstelik o formül, 2 bin lirayla senin cebinden çıkacak ve onun cebine girecek. Eğitim dediği şey nedir? "Sabah erken kalkın, video çekin, thumbnail yaparken yüzünüzü şaşkın gösterin, algoritma sizi yükseltir." Algoritma mı beni yükseltecek? Algoritma bir matematik denkleminden başka bir şey değil. Beni yükseltecek olan, haftalarca kafa patlattığım içerik, sayısız kez yaptığım revizyon ve sonunda ortaya çıkan emeğimdir. Algoritma beni ancak rakamlara indirger; izlenme oranı, tıklanma oranı, etkileşim oranı… Ama benim içeriğim bir oran değil, bir hikaye, bir enerji ve izleyicide uyandırdığı bir duygudur. Sonra diyor ki: “Ben 3 yıl önce başladım, günde sadece 2 saat çalışarak bugünlere geldim. Şimdi istediğim gibi yaşıyorum.” Bu kadar basit mi gerçekten? O 2 saat, senin sunduğun eğitimlerle başkalarının hayallerine sattığın "başarı reçetelerinden mi ibaret, yoksa başka bir şey mi? Çünkü gerçek şu ki, içerik üretmek bir maraton. Gece yarılarına kadar çalışmak, çöken programlarla savaşmak, doğru fikri bulana kadar yüzlerce kez deneme yapmak ve en sonunda belki de hiç beğenilmeyecek bir video paylaşmak… İşte bu, bir içerik üreticisinin gerçeği. Başarıya giden yol bir "niş alan" seçmekle de bitmiyor. Başarı, tutku, sabır ve özgün bir vizyonla geliyor. Ama bu yolda hiçbir eğitim ya da başkasının formülü seni garantiye almaz. Çünkü senin içeriğin, senin emeğin, yalnızca senin hikayen olabilir. Ve bu hikaye, ne kadar doğru anlatılırsa o kadar güçlü olur. O yüzden, başarı vaat eden insanlara kulak asmadan, kendi yolunu çizeceksin. Kendi emeğine, kendi hayaline inanacaksın. Çünkü günün sonunda seni bir algoritma değil, izleyicinin senin içeriğinde bulduğu o samimiyet ve yaratıcılık ayakta tutacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tabii ki de cep boşaltan satış tekniği. Artık Youtube'da ünlü olmak ve para kazanmak çok zorlaştı. Hızlı para istiyorsanız limited şirketi kurun. Televizyonlara tele-alışveriş reklamlarından verdiği vaatlerin %1'ini bile karşılamayan ürünler satın. Tabii Jordan Belfort diye bir abi var. Onun satış kursu var. Önce o kursu alın. Yatırım tavsiyesi değildir.