demjr

Becerikli
Merhaba şu an doğu Akdeniz Üniversitesinde İngilizce hazırlık okuyorum ve maddi sebeplerden kaynaklı yatay geçiş yapmak istiyorum. Hazırlık sınavını geçemezsem bile yatay geçiş yapabilir miyim? Aynı zamanda hazırlık sınavını geçmem bir işe yarar mı?

MYP ile yaparsın.

YDS falan olsa neyse de hazırlığın bir işe yarayacağını sanmıyorum.
Hocam; hazırlığı, yani 'prof' sınavını geçtim diyelim. Yatay geçişle İngilizce İşletme gibi bir üniversite bölümüne gireceğim. Bu durumda hazırlık okumanın bana bir faydası olur mu? Eğer olmazsa şimdiden Türkiye'ye dönmeyi planlıyorum. Yazım kuralları bakımından doğru mu?

MYP ile yaparsın.

YDS falan olsa neyse de hazırlığın bir işe yarayacağını sanmıyorum.
Yapay zeka, hazırlık okumaktan muaf olursun diyor.

Bizim burada okullar başka okulların hazırlığını özellikle diğer okulun YDS, TOEFL puanları düşük ise saymayabiliyor. Zaten ülkede yatay geçiş başvurunuzu inceleyen memurun keyfine bağlı. İsterse Arap birini alıp bu B2 Türkçe biliyor deyip okutabiliyorlar.
Yatay geçiş sonrası dil sınavı yapılıyor zaten. Okuyup bitirebilecekseniz o sınava da girip geçersiniz.
Okulla bir ilişiğim yok, derslere de ihtiyacım yok diyorsanız okumanızın bir avantajını görmüyorum. Hazırlık geçmekle uğraşmak istemiyorum, sınavı geçecek kadar bilmiyorum diyorsanız İngilizce bölüme geçmeyin veya çalışacağınız zamanı seçin. Dil sınavı her türlü var.

YDS de var.

Prof'tan kastınızı anlamadım.

Akdeniz Üniversitesi yurt dışına mı taşındı?

Bizim burada okullar başka okulların hazırlığını özellikle diğer okulun YDS, TOEFL puanları düşük ise saymayabiliyor. Zaten ülkede yatay geçiş başvurunuzu inceleyen memurun keyfine bağlı. İsterse Arap birini alıp bu B2 Türkçe biliyor deyip okutabiliyorlar.
Yatay geçiş sonrası dil sınavı yapılıyor zaten. Okuyup bitirebilecekseniz o sınava da girip geçersiniz.
Okulla bir ilişiğim yok, derslere de ihtiyacım yok diyorsanız okumanızın bir avantajını görmüyorum. Hazırlık geçmekle uğraşmak istemiyorum, sınavı geçecek kadar bilmiyorum diyorsanız İngilizce bölüme geçmeyin veya çalışacağınız zamanı seçin. Dil sınavı her türlü var.

YDS de var.

Prof sınavını geçersek bölüme gelebiliyorum hocam bu üniversitede.

YDS de var.

Hocam direkt okula yatay geçiş yapamıyorum diye biliyorum ben. Ayrıca, üniversitenin bana hazırlığı geçtiğim için vereceği belge, diğer okullarda geçerli olmaz mı? Beni direkt 1 sene hazırlık okumaktan muaf tutuyorlar diye biliyorum ben ama.

Prof sınavını geçersek bölüme gelebiliyorum hocam bu üniversitede.
Sanırım proficiency kısaltması. Benim dil sınavı dediğim. Gerçi yatay geçiş zamanı farklı olduğu için birebir aynısı olmuyor.

Hocam direkt okula yatay geçiş yapamıyorum diye biliyorum ben.
MYP ile Türkçe bir bölüme geçebilirsiniz.

Okulların ders ya da ne dersiniz tanıma muhabbetleri keyiflerine göre. İsterseniz A mühendisliği 1. sınıfı bitirip başka okulda A mühendisliğine geçiş yapın. Adamlar beğenmezse matematik dersinizi saymaz.
Hazırlık da böyle olabilir.

Başta herhalde hazırlığı geçemeyeceğini düşündü, Türkçe bölüme geçecek diye düşünerek o şekilde kesin yazmıştım. Yoksa bitirip İngilizce bir okula geçiş yapıp saydırabilirsiniz. Böyle bir ihtimal var. Ama böyle bir şeyi soradak kişi hazırlığı geçmeden yatay geçiş yapılabilir mi diye sormaz, 1. sınıfa başlanmadan veya hazırlık ardından diye sorar. Bu yöneltmeyi siz yaptınız.

Sanırım proficiency kısaltması. Benim dil sınavı dediğim. Gerçi yatay geçiş zamanı farklı olduğu için birebir aynısı olmuyor.

MYP ile Türkçe bir bölüme geçebilirsiniz.

Okulların ders ya da ne dersiniz tanıma muhabbetleri keyiflerine göre. İsterseniz A mühendisliği 1. sınıfı bitirip başka okulda A mühendisliğine geçiş yapın. Adamlar beğenmezse matematik dersinizi saymaz.
Hazırlık da böyle olabilir.

Başta herhalde hazırlığı geçemeyeceğini düşündü, Türkçe bölüme geçecek diye düşünerek o şekilde kesin yazmıştım. Yoksa bitirip İngilizce bir okula geçiş yapıp saydırabilirsiniz. Böyle bir ihtimal var. Ama böyle bir şeyi soradak kişi hazırlığı geçmeden yatay geçiş yapılabilir mi diye sormaz, 1. sınıfa başlanmadan veya hazırlık ardından diye sorar. Bu yöneltmeyi siz yaptınız.
Ben şu an Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde hazırlık okuyorum ve Türkiye'deki bir üniversiteye yatay geçiş yapmayı planlıyorum. Eğer buradaki hazırlık atlama (Prof) sınavını başarıyla geçip bölüme başlama hakkı kazanırsam, okuldun bana vereceği bu 'hazırlığı geçti' belgesi Türkiye'de geçiş yapacağım İngilizce bölümde bir işime yarar mı? Yani beni Türkiye'deki okulda da hazırlık okumaktan kurtarır mı? Yani eğer yatay geçiş yaptığım üniversite her türlü beni ingilizce imtihan sınavına koyacaksa o zaman ben gideyim kıbrıstan çünkü hazırlık okumama gerek yok. Böyle mi tam olarak?
Eğer bu belge bürokratik olarak hiçbir işime yaramayacaksa ve Türkiye'de bana en baştan bir daha hazırlık okutacaklarsa, burada boşuna vakit ve para kaybetmek istemiyorum. O belge bir işe yaramayacaksa yatay geçiş zamanı gelene kadar memleketimde çalışmakstiyorum. Sormak istediğim asıl detay buydu.

Ben şu an Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde hazırlık okuyorum ve Türkiye'deki bir üniversiteye yatay geçiş yapmayı planlıyorum. Eğer buradaki hazırlık atlama (Prof) sınavını başarıyla geçip bölüme başlama hakkı kazanırsam, okuldun bana vereceği bu 'hazırlığı geçti' belgesi Türkiye'de geçiş yapacağım İngilizce bölümde bir işime yarar mı?
Yarayabilir. Ama mesela YDS için 50, TOEFL-IBT için 60 demişler. Gerçi nerede ne dedikleri anlaşılmıyor, diğeri de olabilir.

Marmara YDS 60, TOEFL-IBT 72 istiyor. Marmara'nın kabul etmesi mucize olur.
Boğaziçi TOEFL-IBT 79 istiyor. Boğaziçi'nin kabul etmesi mucize olur.

YDS 50-54 pek bir şey değil. Trend eşdeğeriğe bakıp kabul etmek ise kabul edecek pek yer bulabileceğinizi sanmıyorum.

Tabii yine özünde memura bağlı. Okulun kendi kuralı vardır, ona uyması beklenir. Her öğrencinin durumu ayrı oluyor.

Okullar kendi sınavlarını yapıyor zaten. Yapmayan yoktur herhalde. Mesela Boğaziçi Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlik Sınavı (BUEPT) demiş.

Bürokratik olarak başka hiçbir yerde işinize yaramaz. ÖSYM öyle bir şey diyor mu bilmiyorum ama neredeyse her yer son 2 yılda sınava girmiş olmalısın diyor. Bugün TOEFL'a girseniz dahi 2 yıl sonra resmi işlemlerde işlevsiz olması muhtemel. Yani atıyorum yüksek lisans veya doktora başvurusu gibi yerlerde işlevsiz kalır. Kurumsal firmalar takıntı yapabilir. Bana gösterseniz eski olması bir şey ifade etmez derim.

Zaten okullar sınav yapıyor. Başvuracağınız okulların sitelerine girin bakın. Yazıyordur bir yerlerde. Gidin o sınavlara çalışın veya sadece YDS'ye girin ve hepsine aynı sonucu gösterin. Kriterine dayanarak oranın hazırlığı pek bir halta benzemiyor. Hazırlığı bitiseniz dahi bir işe yaramama ihtimali düşük değil gibi.

Yarayabilir. Ama mesela YDS için 50, TOEFL-IBT için 60 demişler. Gerçi nerede ne dedikleri anlaşılmıyor, diğeri de olabilir.

Marmara YDS 60, TOEFL-IBT 72 istiyor. Marmara'nın kabul etmesi mucize olur.
Boğaziçi TOEFL-IBT 79 istiyor. Boğaziçi'nin kabul etmesi mucize olur.

YDS 50-54 pek bir şey değil. Trend eşdeğeriğe bakıp kabul etmek ise kabul edecek pek yer bulabileceğinizi sanmıyorum.

Tabii yine özünde memura bağlı. Okulun kendi kuralı vardır, ona uyması beklenir. Her öğrencinin durumu ayrı oluyor.

Okullar kendi sınavlarını yapıyor zaten. Yapmayan yoktur herhalde. Mesela Boğaziçi Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlik Sınavı (BUEPT) demiş.

Bürokratik olarak başka hiçbir yerde işinize yaramaz. ÖSYM öyle bir şey diyor mu bilmiyorum ama neredeyse her yer son 2 yılda sınava girmiş olmalısın diyor. Bugün TOEFL'a girseniz dahi 2 yıl sonra resmi işlemlerde işlevsiz olması muhtemel. Yani atıyorum yüksek lisans veya doktora başvurusu gibi yerlerde işlevsiz kalır. Kurumsal firmalar takıntı yapabilir. Bana gösterseniz eski olması bir şey ifade etmez derim.

Zaten okullar sınav yapıyor. Başvuracağınız okulların sitelerine girin bakın. Yazıyordur bir yerlerde. Gidin o sınavlara çalışın veya sadece YDS'ye girin ve hepsine aynı sonucu gösterin. Kriterine dayanarak oranın hazırlığı pek bir halta benzemiyor. Hazırlığı bitiseniz dahi bir işe yaramama ihtimali düşük değil gibi.
Hocam sizce ne yapmalıyım? Sizce hazırlığı bırakıp yatay geçişi mi beklemeliyim?

Bırak, git evinde İngilizce çalış yazın. Muafiyet sınavında geçerisn belki. Ben de öyle bi üniversitede hazırlığı bitirememiştim sonra yatay geçiş yaptım, 1-2 hafta çalıştım geçtim muafiyeti.