Yarayabilir. Ama mesela YDS için 50, TOEFL-IBT için 60
demişler. Gerçi nerede ne dedikleri anlaşılmıyor, diğeri de olabilir.
Marmara YDS 60, TOEFL-IBT 72
istiyor. Marmara'nın kabul etmesi mucize olur.
Boğaziçi TOEFL-IBT 79
istiyor. Boğaziçi'nin kabul etmesi mucize olur.
YDS 50-54 pek bir şey değil. Trend eşdeğeriğe bakıp kabul etmek ise kabul edecek pek yer bulabileceğinizi sanmıyorum.
Tabii yine özünde memura bağlı. Okulun kendi kuralı vardır, ona uyması beklenir. Her öğrencinin durumu ayrı oluyor.
Okullar kendi sınavlarını yapıyor zaten. Yapmayan yoktur herhalde. Mesela Boğaziçi Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlik Sınavı (BUEPT) demiş.
Bürokratik olarak başka hiçbir yerde işinize yaramaz. ÖSYM öyle bir şey diyor mu bilmiyorum ama neredeyse her yer son 2 yılda sınava girmiş olmalısın diyor. Bugün TOEFL'a girseniz dahi 2 yıl sonra resmi işlemlerde işlevsiz olması muhtemel. Yani atıyorum yüksek lisans veya doktora başvurusu gibi yerlerde işlevsiz kalır. Kurumsal firmalar takıntı yapabilir. Bana gösterseniz eski olması bir şey ifade etmez derim.
Zaten okullar sınav yapıyor. Başvuracağınız okulların sitelerine girin bakın. Yazıyordur bir yerlerde. Gidin o sınavlara çalışın veya sadece YDS'ye girin ve hepsine aynı sonucu gösterin. Kriterine dayanarak oranın hazırlığı pek bir halta benzemiyor. Hazırlığı bitiseniz dahi bir işe yaramama ihtimali düşük değil gibi.