İntikankam
Uzman
Bu değerlerin ne anlama geldiğini açıklayabilir misiniz?
1. resimde:Bu değerlerin ne anlama geldiğini açıklayabilir misiniz?
Eki Görüntüle 153401
Eki Görüntüle 153402
Eki Görüntüle 153403
1. resimde:
Smart verileri:
Fosfor mavisi olan değer: Interface CRC error count.
Bu değerin Türkçe karşılığı diskinin veri aktarımı sırasında hata oluştuğu, veri bozulması veya anakartınla iletişim sorunu olduğu anlamlarına gelir, sebebi de SATA kablosu. 71 değeri az ama yine de SATA kablosunu değiştirsen doğru olur.
2. resimde:
Western Digital blue 1 TB hard diskin var ve HD Tune Pro deneme sürümü olduğu için 800 GB taramış sonra durmuş, bad sector taraması. CD-DVD'lerin çizilmesi ve sürücünün veriyi okuyamaması gibi düşünebilirsin. 800 GB temiz çıkmış sonrası muallak ama muhtemelen temiz çünkü 1. resimdeki değerlere göre gayet sağlıklı görünen bir diskin var.
3. resimde:
Hız testi yapmışsın, okuma testinde saniyede ortalama 144 MB okuma yapmış. Gayet normal.
Bu amaç doğrultusunda kullanılabilecek en kaliteli 3 ayrı program var:
Smart verileri için CrystalDiskInfo,
Hız testi için CrystalDiskMark,
Bad sector taraması için de DOS ortamında çalışan, USB'ye yazdırılıp boot ettirilen hddregenerator. (SSD'lerde de çalışır.)
71 tane uyarı var demiştim, Sayıda artış gözlemlenirse kablo arızası olabilir. Tabi birkaç sebebi daha var mesela anakart arızası, port arızası, diskin elektronik devresi arızası. Bunlar da imkansız değil ama çok çok düşük ihtimaller.SATA kablosunda sorun mu var yoksa yerinden mi çıktı emin değilim. Dün bilgisayar direk BIOS ekranında kalıyordu HDD gözükmüyordu kabloları biraz oynatıp ittirdim düzeldi. Kabloda sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
71 tane uyarı var demiştim, sayıda artış gözlemlenirse kablo arızası olabilir. Tabii birkaç sebebi daha var mesela anakart arızası, port arızası, diskin elektronik devresi arızası. Bunlar da imkansız değil ama çok çok düşük ihtimaller.
En yüksek ihtimal kablodur, kaliteli SATA kablosuyla değiştirsen iyi olur. Tırnaklı al ki gevşemesin, tırnak çıt eder oturur kendin bırakmaz. Tırnaksızlara üflesen çıkıyor zaten çok gevşekler.
Düzenli kontrol et, sayıyı takip et, yerinden oynama olsa diski görmeme gibi sorunlar olabilir.Hala 71 tane uyarı var kablonun yerinden oynadığı için olduğundan emin gibiyim.