Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Şubat 2021'de Seagate Expansion 2.5" 2 TB harici HDD satın almıştım, hâlâ kullanıyorum. Fakat alan olarak artık yetersiz gelmeye başladı. 100 GB civarında bir boş alan kaldı ve bu nedenle yakında yedek almak için eski dosyalarımı silmem gerekecek. Sırf alan açmak için bazı eski Windows ve Linux ISO'larını da silmiştim bu arada. Bu nedenle para biriktirip ikinci bir harici HDD almayı düşünüyorum fakat kafama bir şey takıldı.

1-2 aydır büyük bir bellek krizi mevcut ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor, gitmeye de devam edecek. Önce RAM fiyatları katlanarak arttı, daha sonra SSD fiyatları da epey arttı. Fakat HDD fiyatları için hiçbir haber görmedim etkileneceği ile ilgili.

Dahili ve harici HDD fiyatları bellek krizinden etkileniyor mu?

Normalde etkilenmemesi lazım. Ama bizim çakal satıcılarımız SSD'lerin fiyatı artınca HDD fiyatlarını da arttırıyorlar biraz biraz. SSD ve RAM fiyatlarının artmasının nedeni yapay zeka sistemlerinde en hızlı şekilde veriyi depolamak ve buna ulaşmaktır. Yani HDD'yi bağlayan bir durum yok normalde ama depolama birimlerinin fiyatı artınca satıcılar alternatif depolama birimlerine de zam yapıyorlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Normalde etkilenmemesi lazım. Ama bizim çakal satıcılarımız SSD'lerin fiyatı artınca HDD fiyatlarını da arttırıyorlar biraz biraz. SSD ve RAM fiyatlarının artmasının nedeni yapay zeka sistemlerinde en hızlı şekilde veriyi depolamak ve buna ulaşmaktır. Yani HDD'yi bağlayan bir durum yok normalde ama depolama birimlerinin fiyatı artınca satıcılar alternatif depolama birimlerine de zam yapıyorlar.
Bilgi için teşekkürler. Türkiye'de zaten satıcılar tam anlamıyla çakallık yapma peşinde. HDD fiyatları etkilenmese bile bir SSD krizi gördü mü şak diye (HDD'de kriz olmasa da) HDD'ye de zam çakarlar. Bu şekilde haksız kazanç sağlamaya çalışıyorlar.

RAM içeriyorlar. SSD'lerden çok da farklı miktarda değil. SSD'lerde asıl olay NAND ama RAM kısmı da etkiliyordur herhalde. SSD icin üretmek normalinden daha zahmetlidir, kar marjı azdır.
HDD'dekiler nesil olarak ne alemde bilmiyorum.

Yine de bu olay kisa sürede patlamazsa etkilenir. Turkiye'de use Söylendiği gibi bir satıcı akıl ettiği an etkilenir.