Şimdi şöyle ki, bu anlık donma sorununa bazen donanım ekleme/kaldırma sesi de eşlik ediyor. Bugün o günlerden biri, nedendir hiçbir fikrim yok. Ancak bununla birlikte sorunu daha net tespit edebildim. USB log programları kurdum ettim hiçbir hareket yok. Belki ufak bir statik elektrik sistemi kandırıyordur diye düşündüm. Velhasıl sorun tam olarak şu ki; bu olay sadece TV kapalıyken meydana geliyor. TV'yi açınca -hala sadece 1. ekran seçili- sorun ortadan kalkıyor. Hatta Philips TV'nin sadece Ambilight'ını açınca bile sorun ortadan kalkıyor. Yani panel tamamen kapalı ama sadece Ambilight açınca o dakika başı sinyal geldi gitti olayı ortadan kalkıyor.
Ayrıca ekran seçeneklerinden 'sadece 1. ekran' yerine 'uzat' seçtim, aktif tutarsam belki çözülür diye ama olmadı. Bu sefer dakika başı ekran donması yerine Win 11'in ekran geçiş animasyonu meydana gelmeye başladı. Yani TV kapalıyken bir şekilde benim bilgisayara sinyal gönderip kesiyor. TV'deki HDMI CEC özelliği aklıma geldi kesin ondandır diye ama kapalıymış zaten. Öyle işte, bir şekilde kapalı TV'nin dakika başı sinyal göndermesini ve aktif ekranı sekteye uğratmasını çözmem gerekiyor. O zamana kadar ya kablosunu çekeceğim yada Ambilight açacağım sürekli.
Bu bildiğimiz HDMI Hot-Plug Polling olayı. Özellikle Philips TV'lerin standby modundaki agresif güç yönetimiyle birleşince bu tablo oluşuyor. TV kapalıyken içindeki kontrol kartı, HDMI hattındaki Pin 19 (Hot Plug Detect) üzerinden sisteme milisaniyelik sinyaller gönderip kesiyor; Windows da bunu her seferinde "yeni bir donanım takıldı" olarak algılayıp görüntü hattını yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Şu an için bulduğunuz "Ambilight'ı açık bırakma" yöntemi aslında güzel bir geçici çözüm. Ancak kablo sök-tak yapmak istemiyorsanız, CRU ile EDID override yapmak veya Pin 19 Blocker bir aparat kullanmak bu işi muhtemelen çözer.
Custom Resolution Utility ile statik EDID tanımlamayı deneyebiliriz. Windows'a "TV kapalı olsa bile oradaymış gibi davran ve sorgulamayı kes" demenin en teknik yolu oluyor kendisi.
- CRU programını indirin ve TV açıkken çalıştırın.
- Üst menüden Philips TV'yi seçin ve bu profilin ayarlarını "Export" ederek yedekleyin.
Bu yaptığımız işlem TV'nin kimlik bilgilerini (yani EDID'yi) Windows kayıt defterine statik olarak işliyor. Böylece TV kapandığında bile Windows sinyal koptu sanmıyor.
Eğer GPU sürücüsü bu sinyal gel-gitleri sırasında yanıt vermeyi kesiyorsa, Windows'un sürücüyü resetleme süresini uzatmayı deneyebiliriz:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers yoluna gidin.
- Sağ tıklayıp Yeni > QWORD (64-bit) Değeri oluşturun.
- Adını TdrDelay yapıp değerini de 10 (ondalık) olarak ayarlayın.
Bunun dışında son önerebileceğim şey piyasadaki "HDMI Non-CEC / Pin 19 Blocker" adıyla satılan küçük ara adaptörler olabilir. Adaptörün temel amacı TV'nin gönderdiği "ben buradayım/gittim" sinyalini fiziksel olarak engellemek.