Charde

Çalışkan
Merhaba, iyi sosyaller. HOI4’e yeni başladım, 20 saatim var. Oyunda savaş dışında mekanikleri ufak ufak anladım; fabrika bastım, oradan ekipmanlar ürettim, yeni şeyler araştırdım vs. derken ülkeyi faşist yaptım. Ülkenin adı Türkiye İmparatorluğu oldu. Atam da ölünce faşizme uygun yeni bir lider getirdim. Bu sayede erkenden savaşa girme şansı kazandım. Bulgaristan’a saldırdım. Etrafımda en güçsüz gibi duran onlardı ve başarabileceğimi sanmıştım. Neyi yanlış yaptım bilmiyorum ama tümenlerim inanılmaz kötüydü. Trakya’dan saldırıyorum, 32 tümenim onların 9 tümenine yeniliyor. Böyle böyle zamanı ilerlettim, derken ne Bulgaristan benden toprak alabildi ne ben onlardan alabildim. Sonra baktım ki Bulgaristan’ı başka bir ülke işgal etmiş. Savaş yaptığım ülke yok oldu bir anda, şimdi de işgal eden ülkeyle savaş hâlindeyim. Aşağıda fotoğraflarda gördüğünüz ülkelerle iş birliği yaptım, arada bir şeyler veriyorlar sağ olsunlar. Oyun çıkmaza girdi şu an. Ne yapmam lazım? İdeoloji değiştirdiğim için istikrar yerlerde zaten. Şu an ne yapmam lazım, nasıl güçlü tümenler üretebilirim? Bu oyunu bilen hocalarım yardımcı olursa sevinirim. Neyi yanlış yaptığımı öğrenmem lazım. Mesela şu an fabrika basamıyorum, sebebi nedir? Ayrıca ithalat da yapamıyorum; onun sebebi sivil fabrika eksikliği sanırım ama dediğim gibi fabrika basamıyorum.
Ekran görüntüsü 2026-01-02 023948.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-02 024133.webp
Ekran görüntüsü 2026-01-02 025440.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Gözüme çarpan ve olası gördüğüm yanlışları yazayım:

1. Türkçe yama kullanmak.
2. 15 fabrikayla sadece silah üretmek.
3. Yeterli sivil fabrika basmamak ve Türkiye’nin fabrika decisionlarını hiç kullanmamak.
4. Düşük stability ve war support. War support, division hızını ve geri toplanma süresini artırır.
5. Cepheye line attack vermek. Hoi4’te piyade tümeni ile itme yapamazsınız. Yapabilmeniz için düzgün bir supply ağı kurup 40–50 width yapmalısınız. İçinde bolca arti olmalı tabii ki. O yüzden zaten tank cephe, tank ile yarılır.
6. Bulgaristan’a çıkartma atmamak. Karadeniz üzerinden üstteki iki limana çıkartma atmanız gerekliydi. Hızlıca başkente doğru koşup ülkeyi düşürmeli ya da askerlerini encircle almanız gerekliydi.
7. En önemlisi supply sıkıntısı. Tren ve kamyon hiç basmadınız, yüksek ihtimalle.

Daha bir sayfa hata sayabilirim ama uzatmak istemiyorum. Maxmarine videolarını izlemenizi ve oyunu öğrenmenizi tavsiye ederim. İlk zamanlarda zorlanacaksınız ama mutlaka öğrenirsiniz.

Oyun başlar başlamaz hemen saldırırsan alamazsın tabi. Önce altyapını geliştirmen lazım, askerlerini eğitmen lazım, silah ve teknoloji araştırmalarını geliştirmen lazım gibi gibi. Yani ben en azından ben böyle yapa yapa ülkeleri kontrol altına alabiliyordum. Oyunu çok daha iyi bilen arkadaşlar size eksikliklerinizi daha net şekilde söyler.

Bu arada ben 1 ay içinde 250 saat kadar oynadım bu oyunu, ona rağmen hala 1 gram bile anlamadım oyunu, hala çok zorlanıyorum oynarken. Ama şimdi oyunu görünce bir giresim geldi.

Bu arada kullandığınız Türkçe yama nedir? Benim o zamanlar kullandığım yamalar genelde sorunlu oluyordu. Ya bazı kısımlar Türkçe olmuyor ya da bazı karakterler gözükmüyor falan.

Merhaba, iyi sosyaller. HOI4’e yeni başladım, 20 saatim var. Oyunda savaş dışında mekanikleri ufak ufak anladım; fabrika bastım, oradan ekipmanlar ürettim, yeni şeyler araştırdım vs. derken ülkeyi faşist yaptım. Ülkenin adı Türkiye İmparatorluğu oldu. Atam da ölünce faşizme uygun yeni bir lider getirdim. Bu sayede erkenden savaşa girme şansı kazandım. Bulgaristan’a saldırdım. Etrafımda en güçsüz gibi duran onlardı ve başarabileceğimi sanmıştım. Neyi yanlış yaptım bilmiyorum ama tümenlerim inanılmaz kötüydü. Trakya’dan saldırıyorum, 32 tümenim onların 9 tümenine yeniliyor. Böyle böyle zamanı ilerlettim, derken ne Bulgaristan benden toprak alabildi ne ben onlardan alabildim. Sonra baktım ki Bulgaristan’ı başka bir ülke işgal etmiş. Savaş yaptığım ülke yok oldu bir anda, şimdi de işgal eden ülkeyle savaş hâlindeyim. Aşağıda fotoğraflarda gördüğünüz ülkelerle iş birliği yaptım, arada bir şeyler veriyorlar sağ olsunlar. Oyun çıkmaza girdi şu an. Ne yapmam lazım? İdeoloji değiştirdiğim için istikrar yerlerde zaten. Şu an ne yapmam lazım, nasıl güçlü tümenler üretebilirim? Bu oyunu bilen hocalarım yardımcı olursa sevinirim. Neyi yanlış yaptığımı öğrenmem lazım. Mesela şu an fabrika basamıyorum, sebebi nedir? Ayrıca ithalat da yapamıyorum; onun sebebi sivil fabrika eksikliği sanırım ama dediğim gibi fabrika basamıyorum.
Eki Görüntüle 215244Eki Görüntüle 215245Eki Görüntüle 215246
İlk öncelikle:

Osmanlı yoluna gitmeyecekseniz 40 yılında Türkiye ile savaşa girmek mantıksız. 40'ın sonuna kadar Tank düşebilirsen anca öyle girersin. Alman desteği ile tabi. Ha, 40 yılında girer misin? Girersin. Hatta Almanlar ile Sovyetleri bile ittirirsin ama iyi oynaman lazım. Gerçekten iyi.

Sadece piyade tüfeği basmayın Türkiye ile. İnsan yok zaten ülkede. Onun yerine Tank araştırmalarına yönelin en kısa vadede tank basın.

Tabi Tank dışında önce ciddi sıkıntılar var envanter konusunda. Kamyonet ve tren basmamışsınız.
Kamyonet üretmezseniz lojistik sıkıntı çekersiniz. Kamyonet ürettikten sonra ordunuza tam modernize lojistik sağlayın. Ayarı olacaktı, atlıdan 2'li Motorize haline getirin lojistiği. Büyük oranda düzelir.

Çıkarma atmamışsınız. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelere çıkarma atmadan girmeniz çok zor. Girersiniz ama inanılmaz kayıp verirsiniz ve uzar oyun.
Ayrıca Türkiye ile ağır gemi basmanıza gerek yok. Daha çok denizaltı gibi hafif deniz araçlarına yönelin. Amacınız kalıcı deniz üstünlüğü değil, çıkarma yapacak kadar anlık deniz üstünlüğü. Tabi son DLC'yi aldıysanız durum farklı.

Stability ve Manpower yok. Ne yaptınız bilmiyorum ama kararlar kısmını hiç kullanmamış gibisiniz. Ya da iç savaş ile Faşist oldunuz. Kararlar kısmını kullanarak stability ve manpower toplayabilirsiniz. Osmanlı yolunda haftalık +7500MP veren karar var mesela. 6 Ok Kararlarında haftalık stability veren karar da var.

Türkiye ile topçu birliği oynamanız çok önemli. Artillery basın. Piyade Ekipmanına o kadar abanmazına lüzum yok.
Fotoğraflara her baktığımda bir hata daha gözüme çarpıyor. Mikrolayarak yönetin birliklerinizi. Yani elinizle yönlendirin. Line Attack vermemeye çalışın.

Son olarak; Eğer Türkiye ile oynamak istiyorsanız Osmanlı yolunu öneririm. Zaten Türkiye'nin daha güçlü bir yolu yok. İnternetten izleyin Osmanlı yolunu, öyle girin. Hataya pek gelmeyen bir yol.

Yukarıdaki cevaplara ek bir cepheye çok fazla birlik yığarsanız ikmal gitmez askerlerin recovery rate'i organizasyonu ve gücü düşer.
Bir de birlik nasıl oluşturulur, hangi ülkelerde nasıl birlik oluşturulur youtube üzerinden öğrenin. Paradox Forum'da da detaylı rehberler var.

Oyun başlar başlamaz hemen saldırırsan alamazsın tabi. Önce altyapını geliştirmen lazım, askerlerini eğitmen lazım, silah ve teknoloji araştırmalarını geliştirmen lazım gibi gibi. Yani ben en azından ben böyle yapa yapa ülkeleri kontrol altına alabiliyordum. Oyunu çok daha iyi bilen arkadaşlar size eksikliklerinizi daha net şekilde söyler.

Bu arada ben 1 ay içinde 250 saat kadar oynadım bu oyunu, ona rağmen hala 1 gram bile anlamadım oyunu, hala çok zorlanıyorum oynarken. Ama şimdi oyunu görünce bir giresim geldi.

Bu arada kullandığınız Türkçe yama nedir? Benim o zamanlar kullandığım yamalar genelde sorunlu oluyordu. Ya bazı kısımlar Türkçe olmuyor ya da bazı karakterler gözükmüyor falan.
Hocam steam atölye üzerinden yama yaptım.Türkçe yama yazıp ilk çıkana abone oluyorsunuz.Sonra yama geliyor.Yerel dosyalara göz at diyerek yama kurmanıza gerek yok atölyedeki yamayı kullanın.

Gözüme çarpan ve olası gördüğüm yanlışları yazayım:

1. Türkçe yama kullanmak.
2. 15 fabrikayla sadece silah üretmek.
3. yeterli sivil fabrika basmamak ve Türkiye'nin fabrika decisionlarını hiç kullanmamak.
4. düşük stability ve war Support. War Support, division hızını ve geri toplanma süresini artırır.
5. cepheye line attack vermek. HOI4'te piyade tümeni ile itme yapamazsınız. Yapabilmeniz için düzgün bir Supply ağı kurup 40–50 width yapmalısınız. İçinde bolca arti olmalı tabii ki. O yüzden zaten tank cephe, tank ile yarılır.
6. Bulgaristan'a çıkartma atmamak. Karadeniz üzerinden üstteki iki limana çıkartma atmanız gerekliydi. Hızlıca başkente doğru koşup ülkeyi düşürmeli ya da askerlerini encircle almanız gerekliydi.
7. en önemlisi Supply sıkıntısı. Tren ve kamyon hiç basmadınız, yüksek ihtimalle.

Daha bir sayfa hata sayabilirim ama uzatmak istemiyorum. Maxmarine videolarını izlemenizi ve oyunu öğrenmenizi tavsiye ederim. İlk zamanlarda zorlanacaksınız ama mutlaka öğrenirsiniz.

Teşekkür ederim bilgiler için. Kesinlikle haklısınız hocam ancak 15 fabrika ile silah üretmediğim zaman da sağ taraftan uyarı atıyordu. Eksik piyade ekipmanı diyerek. Ben de uyarı vermesin diye 15 fabrikaya çıkardım onu. Onun dışında da haklısınız hep askeri fabrika bastım sivil çok az bastım ve kamyon tren de üretmedim. Savaş mekanikleri gerçekten çok karmaşık oyunun. Dediğiniz gibi maxmarine izleyeceğim iyi günler.

İlk öncelikle:

Osmanlı yoluna gitmeyecekseniz 40 yılında Türkiye ile savaşa girmek mantıksız. 40'ın sonuna kadar tank düşebilirsen anca öyle girersin. Alman desteği ile tabii. Ha, 40 yılında girer misin? Girersin. Hatta almanlar ile sovyetleri bile ittirirsin ama iyi oynaman lazım. Gerçekten iyi.

Sadece piyade tüfeği basmayın Türkiye ile. İnsan yok zaten ülkede. Onun yerine tank araştırmalarına yönelin en kısa vadede tank basın.

Tabii tank dışında önce ciddi sıkıntılar var envanter konusunda. Kamyonet ve tren basmamışsınız.
Kamyonet üretmezseniz lojistik sıkıntı çekersiniz. Kamyonet ürettikten sonra ordunuza tam modernize lojistik sağlayın. Ayarı olacaktı, atlıdan 2'li motorize haline getirin lojistiği. Büyük oranda düzelir.

Çıkarma atmamışsınız. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelere çıkarma atmadan girmeniz çok zor. Girersiniz ama inanılmaz kayıp verirsiniz ve uzar oyun.
Ayrıca Türkiye ile ağır gemi basmanıza gerek yok. Daha çok denizaltı gibi hafif deniz araçlarına yönelin. Amacınız kalıcı deniz üstünlüğü değil, çıkarma yapacak kadar anlık deniz üstünlüğü. Tabii son DLC'yi aldıysanız durum farklı.

Stability ve manpower yok. Ne yaptınız bilmiyorum ama kararlar kısmını hiç kullanmamış gibisiniz. Ya da iç savaş ile faşist oldunuz. kararlar kısmını kullanarak stability ve manpower toplayabilirsiniz. Osmanlı yolunda haftalık +7500MP veren karar var mesela. 6 ok kararlarında haftalık stability veren karar da var.

Türkiye ile topçu birliği oynamanız çok önemli. Artillery basın. Piyade ekipmanına o kadar abanmazına lüzum yok.
Fotoğraflara her baktığımda bir hata daha gözüme çarpıyor. Mikrolayarak yönetin birliklerinizi. Yani elinizle yönlendirin. Line attack vermemeye çalışın.

Son olarak; eğer Türkiye ile oynamak istiyorsanız Osmanlı yolunu öneririm. Zaten Türkiye'nin daha güçlü bir yolu yok. İnternetten izleyin Osmanlı yolunu, öyle girin. Hataya pek gelmeyen bir yol.

Hocam önce faşist olmayı seçtim focus treedan sonra stabilty direkt 30'a düştü. Bir de durup dururken savaşa girince direkt 0'a indi. Faşist olmaya da Jahrein'den karar verdim ülkeyi faşist yapıp pat küt tüm savaşları kazanıyordu ben de öyle olurum zannetmiştim. Söylediğiniz şeylerde haklısınız. Kamyonet ve tren basmadım hiç, aynı zamanda sivil fabrika da basmadım. Düzeltip devam etmeye çalışacağım. Bilgiler için teşekkür ederim. Osmanlı yoluna bu saatten sonra geçmem zor, çok zor. Baştan mı başlatayım yoksa bu saveden devam mı edeyim ne dersiniz?

Son düzenleme:
Hocam steam atölye üzerinden yama yaptım.Türkçe yama yazıp ilk çıkana abone oluyorsunuz.Sonra yama geliyor.Yerel dosyalara göz at diyerek yama kurmanıza gerek yok atölyedeki yamayı kullanın.

Teşekkür ederim bilgiler için. Kesinlikle haklısınız hocam ancak 15 fabrika ile silah üretmediğim zaman da sağ taraftan uyarı atıyordu. Eksik piyade ekipmanı diyerek. Ben de uyarı vermesin diye 15 fabrikaya çıkardım onu. Onun dışında da haklısınız hep askeri fabrika bastım sivil çok az bastım ve kamyon tren de üretmedim. Savaş mekanikleri gerçekten çok karmaşık oyunun. Dediğiniz gibi maxmarine izleyeceğim iyi günler.

Hocam önce faşist olmayı seçtim focus treedan sonra stabilty direkt 30'a düştü. Bir de durup dururken savaşa girince direkt 0'a indi. Faşist olmaya da Jahrein'den karar verdim ülkeyi faşist yapıp pat küt tüm savaşları kazanıyordu ben de öyle olurum zannetmiştim. Söylediğiniz şeylerde haklısınız. Kamyonet ve tren basmadım hiç, aynı zamanda sivil fabrika da basmadım. Düzeltip devam etmeye çalışacağım. Bilgiler için teşekkür ederim. Osmanlı yoluna bu saatten sonra geçmem zor, çok zor. Baştan mı başlatayım yoksa bu saveden devam mı edeyim ne dersiniz?

Jahrein'in videosunu ben de izlemiştim. Yanılmıyorsam eğer o yayında MaxMarine ile beraber oynamıştı, yani MaxMarine ne dediyse onu yaptı. O yüzden pat pat savaşları kazanması normal. Jahrein'in videosundan görüp de, tek başınıza o şekilde yapmayı planlayıp yapamamanız gayet normal.

Bence önce MaxMarine videolarını izleyin biraz, ondan sonra da deneye deneye oyunu öğrenmeye çalışın. Bu oyun kolay öğrenilecek bir oyun değil zaten. 1K-2K saat oynayanlar bile hala oyundaki bazı sistemleri yapamıyor. O yüzden zorlanmanız çok normal.