Yusuf7878

Yetkin
Makaleler
14
1758906768024.webp

Normalde konu açmayı düşünmüyordum lakin merakıma yenik düşüp açtım. Güç kaynağında APFC yok. SMPS kullanıyor. Bobinin konumu APFC bölümünde bulk kapasitörün arkasında. Bobinin aşağıdaki bacağı 2. bulk kapasitörün - bacağına bağlanıyor. Bu arada bağlaırken arada diyot var. İlk önce diyot'un katot bacağına giriyor, oradan da katot. Öbür bacağı ise ana transformatörün bacaklarına bağlanıyor. Anlamadığım Konumlandırılması. İlk başta 5VSB hattınındır dedim lakin çok saçma olurdu. EMI veya snubber görevi mi görüyor? Mosfetlere oldukça yakın.

Güç kaynağının tam modeli: HEC ATX-300TR

Son düzenleme:
Snubber oldugunu zannetmiyorum çünkü bu bobin snubber icin çok büyük duruyor, EMI filtre icin diyeceğim ama AC tarafında olur belki de EMI bastırıcı falandır veya Snubber bilemedim.

Fabrikasyon basılm değil gibi hem karttan çok yüksekte hem de bacakları çok yüksek. Sanki sonradan elle eklenmiş gibi geldi bana garip duruyor.
Fabrikasyon hocam. PCB üzerinde belirtilmiş ve PSU'yu ilk açan benim. Ki zaten bobinler bu kadar uzun bacaklı olabiliyor çoğu zaman.

1758908705136.webp

Örneğin bu 3.3v bobini bayağı yukarıda konumlandırılmış.

Konuya güncelleme getireyim o bobin %99 ihtimalle reset bobini. İlk başlarda fark etmemiştim lakin PSU düz Forward topolojisini kullanıyor. Yani reset bobini olmak zorunda ve oraya konumlandırılmış.