"110 derece gören işlemciye yanıyor demekle alakası yok, ayrıca 110 dereceye çıkan laptop işlemcisine yanıyor demem. Çünkü çıkamaz zaten, bunu bilmiyor da olabilirsin gerçi."

110 derece kritik sıcaklığı aşıyor yemek zorunda zaten throttle'ı. Sen burada throttle ile ilgili bir cümle yazmamışsın ve MHz düşürmüş ona rağmen 110 derece görmüş.

Buyur.

Dosya Ekleri

• IMG-20251205-WA0001.webp
    IMG-20251205-WA0001.webp
    578 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG-20251205-WA0000.webp
    IMG-20251205-WA0000.webp
    296,7 KB · Görüntüleme: 48
Zaten olayı o değil mi hocam? Laptopların 110 dereceyi görmemesi lazım. 95-100 derece sınır olarak kabul edilir, geçiyor ise kapanmasına veya kısıtlanır. Bu da demek ki Acer soğutma konusunda rezalet.

Zaten olayı o değil mi hocam? Laptopların 110 dereceyi görmemesi lazım. 95-100 derece sınır olarak kabul edilir, geçiyor ise kapanmasına veya kısıtlanır. Bu da demek ki Acer soğutma konusunda rezalet.
Ama bu arkadaş o sıcaklığı göremez yazmış düzgün bir şekilde belirtmeden sorun o. Birde mosfet dayanıklıysa soket dayanıklıysa 110 dereceye ulaşmasında çok sorun yok Titanlar gibi ama bu Predator throttle yemesine rağmen görmüş.

Soket dayanıklı olsa da 110 derece sınır hocam, anakartın koruması var. Kapatır kendini, ekstra olarak 100+ derece de uzun süre çalışması istenmeyecek sorunları doğurur. O arkadaşın demek istediği 110 dereceyi görüyor ise o laptop fazla çalışmaz, kapatır kendini.

Soket dayanıklı olsa da 110 derece sınır hocam, anakartın koruması var. Kapatır kendini, ekstra olarak 100+ derece de uzun süre çalışılması istenmeyecek sorunları doğurur. O arkadaşın demek istediği 110 dereceyi görüyor ise o laptop fazla çalışmaz, kapatır kendini.

İşlemci 110 dereceyken soket 80 oluyordu o cihazda dostum soket için özel soğutma yapmalarından dolayı. Titan kullanmış biri olarak söylüyorum sana bunu. 14900HX model. O arkadaşın demek istediğini ben falan anlamam gelip bana hiçbir işlemci 110 dereceye çıkamaz gibi bir cümle kurmuş gelsin adam gibi söylesin o zaman. 105-110 dereceleri stres testlerinde düz şekilde birkaç dakika görüp dolaştığını hatırlıyorum prochot kısımları kırmızıydı ama yine 10 dakika dayandı cihaz. Yani bu senin anakartının kalitesine göre değişir. Kritik 100 diye aşmayacak diye bir şey yok cihaza göre değişir o.

Olabilir hocam ama yine de 100+ derece üstü çalıştırmak istemem. Bir bakmışsın lehimler çatlamış, işlemci elinden gitmiş. 'kritik 100 diye aşmayacak diye bir şey yok cihaza göre değişir o' var aslında hocam, bu değeri işlemci üreticisi belirliyor. Her ne kadar anakartın iyi olsa da. 100 derece sınır mı koymuşlar? İşlemcin 100 dereceyi geçtiği anda kısıtlanmaya başlar. Bu durum aslında hem işlemci ve anakart için istenmeyecek durumdur. Yukarıda bahsettiğin RAM yanma olayı, bir nevi bundan kaynaklı. Cihaz kendini soğutamazsa diğer bileşenleri de etkiliyor.

Olabilir hocam ama yine de 100+ derece üstü çalıştırmak istemem. Bir bakmışsın lehimler çatlamış, işlemci elinden gitmiş. 'kritik 100 diye aşmayacak diye bir şey yok cihaza göre değişir o' var aslında hocam, bu değeri işlemci üreticisi belirliyor. Her ne kadar anakartın iyi olsa da. 100 derece sınır mı koymuşlar? İşlemcin 100 dereceyi geçtiği anda kısıtlanmaya başlar. Bu durum aslında hem işlemci ve anakart için istenmeyecek durumdur. Yukarıda bahsettiğin RAM yanma olayı, bir nevi bundan kaynaklı. Cihaz kendini soğutamazsa diğer bileşenleri de etkiliyor.

İşlemci üreticisi kendi testleri altında o değeri girer. Kaç derece silikon tabancalara dayanıyor o anakart ve işlemci gibi parçalar 100 dereceye mi dayanmayacak? CPU ve ekran kartını firma test eder ve BIOS özelleştirmeleri yapar. En üst seviye MSI kasa bu fazla hafife alıyorsunuz gibi geldi. Soğutma ve performanstan çok da memnundum ama istediğim verimlilikte olmadığı için sattım. Throttle %1'den %100'e kadar sıralanır benim prochot değerleri kırmızı olsa da yine dayandı ve çalışmaya devam etti. VR voltajı, VRM ve MOSFET vb çok şey önemli burada. Titan kendini soğutuyor işte ben sana onu diyorum. Cihazdan cihaza değişir. TUF'lara bak mesela HS'lerin kritik sıcaklıklarını geçiyor ama yine de dayanıyor cihazlar.

Amma velakin 5000 serilileri bende yeni deneyimliyorum iş yerinde 110 derece bunlarda farklı olabilir ama. Cihazı almamda yardımcı olan @kxy ve muratscd vardı onlarda bilgilendirir bizi 5000 serililer hakkında varsalar burda.

Son düzenleme:
rehberde 8 GB hiçbir modele yer vermedim.

10.000 TL-20.000 TL arası

Fiyat olarak güzel modeller. Kasa ve soğutma kalitesi olarak Lenovo, özellik olarak HP.

20.000 TL-30.000 TL arası

Bu bütçedeki en mantıklı modellerden. Ekran kalitesi için şiddetle D14, kasa kalitesi ve işlemci gücü bakımından Lenovo.

30.000 TL-40.000 TL arası

Ekran kalitesi ve büyüklük olarak D16 ama size tavsiyem yoga Slim 7 almanız. Diğer tüm konularda yoga Slim 7 daha iyi.

bu bütçede gaming laptop önermiyorum. Gaming laptop istiyorsanız 2.el bakın.

40.000 TL-50.000 TL arası

Bu bütçede alınabilecek en mantıklı laptoplardan. Kasa, soğutma ve yazılım olarak ASUS, F/P, ekran ve teknik destek olarak GameGaraj.

50.000 TL-60.000 TL arası

Şimdi gelip bana "anakart arızalı model öneriyor" diyecek olan zeki akıllılar var. 15XXX9 ve 15XXX10 modellerinin anakart yapısı tamamen değişti. Ekran, teknik destek ve işlemci olarak GameGaraj. Yazılım, kasa, RAM ve soğutma olarak Lenovo.

60.000 TL-70.000 TL arası

Lenovo cidden fiyatına göre 5070 olması çok iyi bir artı. Kasa kalitesi, işlemci, RAM, teknik destek ve işlemci olarak GameGaraj, ekran kartı, ekran ve yazılım olarak Lenovo.

70.000 TL-80.000 TL arası

"Niye A16?" diye soracaksınız. Evet A16 modelleri F16'ya göre soğutma performansı birtık daha kötü. Ama özellikleri cidden çok iyi. Kasa kalitesi ve soğutma performansı olarak ASUS, işlemci, teknik servis ve ekran olarak GameGaraj. Birbirlerine çok yakın iki modelde. Benim tercihim GameGaraj olurdu özellikleri birtık daha iyi olduğu için.

80.000 TL-90.000 TL arası

Alın geçin. Muadili yok bu bütçede. Bu bütçede MSI kasa, 9 9955hx ve 5070 Ti satmak nedir kardeşim ya?

90.000 TL-100.000 TL arası

Evet gene aynı model :D. Çok garip geliyor cidden.

100.000 TL-110.000 TL arası

Diyecek söz yok. Çok iyi bir model. Alın geçin.

110.000 TL ve üstü

5080 modeller

5090 modeller

Bu bütçelerdeki çoğu laptop birbirinin aynısı oluyor. Ama ben olsam ikisinde de GameGaraj alırdım. Fiyatı cidden mükemmel. Yahu 170.000 TL'ye 5090 satmak kimin aklına geldi?

Umarım yardımcı olmuştur bu rehber. Sorularınız olursa yanıtlarım. Ayrıca daha iyi önerileriniz olursa yorumlara yazın. İyi günler dilerim.

Bir arkadaşım iş için konudaki Lenovo IdeaPad Slim3'ü alacak var mı başka öneriniz hocam.