Çoğu akademisyenin bilgisayarı millattan önceden kalma. Çok az üniversitede olabilir ama benim dönemimde okuduğum üniversitede yoktu.

Bazı bölümler ve bazı dallarda yüksek pc gereksinimi olsa da çoğunda böyle bir ihtiyaç yok. Zaten isteseler bile üniversite yönetimi ödenek ayırıp harcama için para veremiyor. İyi bir pc almak için genelde proje yapıp sunulur ve ihtiyaç olarak da iyi bir masaüstü/dizüstü sistem bütçeye eklenerek alınır.

Her hoca öyle değildir sanırım. Evet, aynı slaytı yıllarca kullanıyor ama iyi yerlerde değişiktir diye düşünüyorum.

Top 10 devlet üniversitelerinden birinde inşaat okuyorum, burada dediğim gibi. Ezberden ders anlatıyorlar ne saha görmüş ne de bu konuda bilgi sahibi adam var.

Top 10 devlet üniversitelerinden birinde inşaat okuyorum, burada dediğim gibi. Ezberden ders anlatıyorlar ne saha görmüş ne de bu konuda bilgi sahibi adam var.
İnşaat sıralama düşük olabilir ya da ben yanlış biliyor olabilirim. Bir de bilgisayar mühendisliğini düşünelim. İlk 1.000’e giren bir bölüme “kötü” diyebilir misin? Şu üç üniversiteyi ele alalım: ODTÜ / İTÜ / BOUN. Sıralamaya bakarak zaten durumu anlayabiliyorsun diye düşünüyorum.

Evet, oralarda da kötü hocalar olabilir ya da torpil meselesi yaşanabilir. Fakat bu üniversitelerde yurt dışı doktora ve postdoc yapmış, uluslararası makaleleri olan, saygın dergilerde yayınlar yapan çok sayıda akademisyen bulunuyor.

Biraz araştırdım; çoğu gerçekten iyi görünüyor. Yine de yukarıda saydığım bu üç üniversite ayrı bir seviyede. Bu konu hakkında yorumun nedir?

İnşaat sıralama düşük olabilir ya da ben yanlış biliyor olabilirim. Bir de bilgisayar mühendisliğini düşünelim. İlk 1.000'e giren bir bölüme “kötü” diyebilir misin? Şu üç üniversiteyi ele alalım: ODTÜ / İTÜ / BOUN. Sıralamaya bakarak zaten durumu anlayabiliyorsun diye düşünüyorum.

Evet, oralarda da kötü hocalar olabilir ya da torpil meselesi yaşanabilir. Fakat bu üniversitelerde yurt dışı doktora ve postdoc yapmış, uluslararası makaleleri olan, saygın dergilerde yayınlar yapan çok sayıda akademisyen bulunuyor.

Biraz araştırdım; çoğu gerçekten iyi görünüyor. Yine de yukarıda saydığım bu üç üniversite ayrı bir seviyede. Bu konu hakkında yorumun nedir?

Bizim üniversite geçen sene 50k sıralamayla almış, pek de kötü sayılmaz. Bölüm sıralamalarını belirleyen öğrenciler olduğundan tabii ki 1k'lık bölüm de kötü olabilir. Örneğin eski adı veri mühendisliği olan yapay zeka mühendisliği bölümü, önceki içeriğinden farksız müfredata devam ediyor ancak sıralamalara bakınca iddialı bir bölümmüş imajı veriyor.

Hocalar iyi geçmişe, CV'ye sahip olabilirler, ancak bize katkı sağlamaya gelince kahvehane dayılarına dönüşüyorlar. Rektörle arası iyiyse derse girer isterse 90 dakika uyur çıkar gider kimseye de şikayet edemezsin, hatta serzenişilerini duyarsa kafayı sana takar.

Maalesef güncel haliyle Türkiye'nin en iyi üniversiteleri bile öğrenci baskılama, eylem engelleme, hizmet yapmama ve hatta yapılana da engel olma konusunda dünya çapında örnek seviyedeler.

Bunların hepsi rektörün seçim veya liyakatle başa gelmemesinden oluyor. Sokakta dönüp selam vermeyeceğin adamlar senin eğitim hayatında söz sahibi oluyorlar. Bu sistem, anayasa gibi sadece darbeden darbeye değişiyor :D

Kendi projelerinde simülasyon programları için kullandıkları güçlü sistemler var diye biliyorum fakültelerde ama GPU server olacak kadar çok olduğunu sanmıyorum. 2-3 sene önce fakülte için birkaç tane RTX 3070 sistem topluyorlardı laf arasında duymuştum :d