Çözüm Herhangi bir veri sızıntısı olduğu zaman o kadar kişi arasında senle mi uğraşacaklar?

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Evet. Ama seninle bir insan değil de Intel Core i9 veya AMD Ryzen 9000X3D uğraşacak. Evet, bilgisayar teknolojileri uğraşacak. Ne zaman bir veri sızıntısı olsa, "Bu kadar kişi arasında benimle mi uğraşacaklar?" yazılmasına çok üzülüyorum. Sızdırılmış verilerle uğraşan insanlar, botlarla da uğraşır. Bunu tahmin edebiliyor olmanız gerek.

Benim geliştiriciler ve IT uzmanları için açtığım, reklamını yapmadığım ve aktif olmayan foruma bile ara sıra botlar gelip güvenlik açığı arıyor ve otomatik olarak ban yiyorlar. Doğru okudunuz. Flarum'u tanıyan, kırılmış kullanıcı adı ve şifreleri deneyen botlar yakaladım. Otomatik kayıt olup e-posta onayı yapan bot bile vardı. Mail domain adresini banladım.

Asterisk IP telefon sistemlerine rastgele kayıt (random register) olmaya çalışan botlar yakaladım.

Minecraft sunucusu açtık. Kimseye duyurmadık. IP adresi internette yoktu. Onu keşfedip "Herobrine" kullanıcı adıyla reklam yapan "fakeplayer" sunucuya musallat oldu.

Half-Life sunucusu açtık, içerisinde kullandığımız dproto isimli eklentinin açığını bilen bir bot sürekli fidye isteyip sunucuya çökme (crash) attırıyordu. Eklenti güncelleme alana kadar bu devam etti.

Seninle mi uğraşacaklar onca insan arasında kardeşim? Tabii ki de hayır. Bu yüzden banka, forum, sosyal medya kullanabilen bir bot yazacaklar. O seninle uğraşır.

Önlem almayan arkadaşlar için bunu yazma gereğinde bulundum.

Bilinçsiz kullanıcı olmayın. Sevgilerle.

Çok basit bir cevap. Neden uğraşmasınlar?

Yazmayı unutmuşum. Botlar "Sen robot musun?" sistemlerini artık yapay zeka ile aşabilir. Bunu kullanan siteler de tam güvenli sayılmaz.

Instagram'da gördüğüm Google reCaptcha ile ilgili yapılan ChatGPT şakasını yine ChatGPT'ye gönderdim. Gönderinin neden komik olduğu ile beraber robot doğrulamadaki harfleri de söyledi.

İnsanları sıradanlaştırdılar ve farklı düşünene deli gözüyle baktıklar hep, ondan. Bu tek veri sızıntısı değil, buluttaki veriler için de geçerli. Google, Apple sürekli bu verileri tarıyor.

Konu dışı: Chrome sürümünüzü güncelleyin. Maalesef güvenlik açığı olan sürüm kullanıyorsunuz.

Arkadaşlar Techolay şifresini de değiştirmeye gerek var mı ?
Ortak kullandığın bir şifre veya bir yere eşitlenmiş bir şifre ise bence evet.

@Hasan Merkit, ortak kullandığım veya bir yere eşitlediğim bir şifre değil ancak yine de değiştireyim onu da. Değiştirmekten zarar gelmez Discord, Steam, Outlook, G-Mail, Techolay, X, Reddit; bu platformlardaki hesaplarımın şifresini değiştireceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…