Meta'nın uyguladığı saçma ve katı politikalar yüzünden Instagram hesapları eskiye nazaran daha sık kapanma başladı. Bazen şüpheli herhangi bir davranışta bulunmamanıza rağmen hesabınız kapanabilir. Kapanma sebebi olarak çeşitli nedenler sunulabilir, fakat ben en sık karşılaşılan nedenlerden birisi olan
"Hesabın, kurallarımızı ihlal eden başka bir hesapla ilişkili olabilir." nedeninden bahsedeceğim.
Öncelikle "Bu ihlal nedir ve niçin alınır?" Sorusunu yanıtlayayım. Yeni mevzuata göre artık bir hesabınız çeşitli nedenle askıya alındığı/kapatıldığı zaman, zincirleme olarak o cihazdaki diğer hesaplar da etkileniyor. Örneğin cihazınızda 3 sayfa ve 1 kişisel hesap bulunsun. Sayfalarınızdan birisi topluluk kurallarını ihlal ettiğiniz için askıya alınsın. Bu neden, o sayfaya mahsustur. Diğer hesapların askıya alınma sebebi ise
"Hesabın, kurallarımızı ihlal eden başka bir hesapla ilişkili olabilir." olacaktır.
Hesaplarınız askıya alındıktan sonra size kimlik ile itiraz etme seçeneği sunulur. Burada sizden istenen kimlik fotoğrafınız ve yüzünüzün net göründüğü bir fotoğraf ile doğrulama yapmanız. Gerekli koşulları sağlamanız durumunda hesabınız ortalama 1-2 iş günü içerisinde açılacaktır.
Peki ya kapandıktan sonra ne yapılmalı?
Facebook üzerinden (Instagram'a göre daha etkili ve hızlı çözüm sunuyorlar) mavi tik alıp, Meta'nın destek ekibi ile İngilizce konuşarak destek talep edin. Durumu kısaca bildirin. Bu süreç günler sürebilir ancak kesin bir garanti vadetmez. Açılırsa açılır, açılmazsa bu süreçten sonra yapılacak pek bir şey yok. Çeşitli kullanıcılar $x.xxx fiyatlara hesapları tekrar açabildiğini belirtse de alınan hizmet, sorunu %100 çözmeyecektir. Kapanan bir hesap, aktif edildikten bir süre sonra benzer sebeplerden dolayı tekrar kapanabilir. Çünkü artık Instagram'ın radarına girmiş oluyorsunuz.
Peki ya açıldıktan sonra ne yapılmalı?
Hesaplarınız itiraz sonucu açıldı ya da sıfırdan başlamak istediniz, ne yapmalısınız? Öncelikle cihazdaki tüm hesaplar etkileniyorsa, cihaz banı yemiş oluyorsunuz. Ardından IP banı da beraberinde geliyor. Bu iki engele takılmadan süreci devam ettirmek için yapılabilecek işlemler:
- Cihaz banı yediğiniz için telefonunuzu tamamen sıfırlamanız gerekiyor. Cihaza yeni kimlik kaydı yaparken eski e-posta adresinizi kullanmayın. Kurulumdan sonrası cihazı bir süre mobil veri ile kullanın, Wi-Fi'ye bağlanmayın. Bilhassa Instagram'ı mobil veri ile indirin. Mobil veri kullanmak size farklı bir IP adresi vereceği için algoritmaya izinizi kaybettirecektir.
- Yeni hesap açmak için kendi telefonunuzu kullanmak yerine daha önce evinizdeki Wi-Fi bağlantısını kullanmayan temiz bir cihaz ve sık kullanmadığınız bir Wi-Fi bağlantısı ile başlangıç yapmanız çok daha güvenli olacaktır. (Temiz cihaz + Temiz Wi-Fi bağlantısı)
- Hesabı açarken eski e-postanızı ve telefon numaranızı kullanmayın, bunlar hesabın tekrardan askıya alınmasına neden olur.
- Aynı şekilde yeni hesap açtığınızda şüpheli herhangi bir davranış yapmaktan mutlaka kaçının. Hatta mümkünse ilk hafta doğru dürüst kimseye takip isteği bile atmayın. Bu da yine sizin bot olarak algılanmanıza neden olacaktır.
- Bir cihazda çok fazla kayıtlı hesap olması da hesabın askıya alınmasına sebebiyet verebileceği için 3-4'ten fazla hesap eklememeye çalışın.
- Evin Wi-Fi adresine bir süre bağlanmayın. Mümkün değilse sürekli VPN kullanın. Sistem, sizin eski IP adresinizi kullandığınızı anlarsa, sizi tekrar yasaklayacaktır.
Farklı tarayıcı, gizli sekme ve VPN kullanın.
Kendi telefonumda yalnızca kişisel hesabım ve 1 adet sayfam bulunuyor. Onun dışında diğer tüm sayfalara girişleri PC üzerinden farklı tarayıcı, gizli sekme ve VPN kullanarak yapıyorum. İşim bittikten sonra hiçbir bilgiyi (çerezler dahil) kaydetmeden çıkış yapıyorum. Bazen sayfalara telefondan girmem gerekiyor, VPN kullanarak gene aynı şekilde giriş yapıyorum, işimi bitirdikten sonra bilgileri kaydetmeden çıkış sağlıyorum.
PC üzerinden yukarıdaki adımları uygulayarak giriş yaparsanız, hesaplarınız zincirleme ban dalgasından etkilenmez. Ara ara giriş çıkış yaptığınız hesaplar, sürekli bir hale getirmediğiniz sürece onlar da etkilenmeyecektir. Ancak telefonda kayıtlı olan hesaplar maalesef etkilenir. Dolayısıyla cihaza ne kadar az hesap kaydederseniz, o kadar iyi olur.
Evet arkadaşlar, birçok kişinin başına gelen bu can sıkıcı olay maalesef birkaç hafta önce benim de başıma gelmişti. Uzun araştırmalarım sonucu hesaplarımı açtırdım, güvenliklerini sağladım ve kapanmalarını şimdilik engelledim diyebilirim. Edindiğim bilgiler çoğaldıkça konuyu güncel tutmaya çalışacağım. Şimdilik kurduğum bu sistem çalışıyor, denemekten zarar gelmez. İyi forumlar.
(Hala çalışmakta.)