Merhaba,
Yaklaşık 10 yıl önce Superonline tarafından tarafıma verilen HG255s model router’a root erişimi kazandırma sürecini anlatacağım. Ancak belirtmek gerekir ki, root işlemi sonrasında PPPoE bilgilerine doğrudan erişim sağlanamamaktadır. Bu nedenle, işleme başlamadan önce PPPoE bilgilerinizi öğrenmenizi öneririm. Ben bu bilgileri zamanında bu video aracılığıyla öğrenmiştim.
Şimdi kurulum adımlarına geçmeden önce gerekli olan bileşenlerin listesini paylaşalım:
Gereksinimler:
Kurulum:
Ardından cihaz yönetimi sayfasına gidin ve HG255S cihazını seçin. Ekranın üst kısmında bulunan “Manuel RPC Komutları” bölümünde get, get v1 ve get v2 seçenekleri yer alır. Bu adımda get v1 veya get v2 komutlarından birini çalıştırabilirsiniz.
Get işlemi tamamlandıktan sonra sayfada biraz aşağı inin ve “Bilinen Parametreler” bölümünü bulun. Arama kutusuna şu ifadeyi girin:
Bu işlemin ardından ilgili sayfanın görüntülenmesi gerekir. Eğer bu sayfa karşınıza çıkmazsa, get işlemini tekrar çalıştırmayı deneyin.
Bu aşamada
Bu alana, görselde gösterildiği şekilde yeni şifrenizi girin. İsterseniz farklı bir şifre de belirleyebilirsiniz. Örnek olarak ben root2026. şifresini kullandım.
Ardından “Değeri Yaz” butonuna tıklayın ve sağ alt kısımda “Değer yazıldı” ifadesini görene kadar bekleyin. Eğer işlem başarısız olursa, router’ı kapatıp açmayı deneyebilir veya “Değeri Yaz” işlemini tekrar uygulayabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra root şifresini öğrenmiş oluyoruz. Ancak Sansüronline uzaktan router'ı eski haline getirmesin diye uzaktan yönetim protokolü olan TR-069’u devre dışı bırakmamız gerekmektedir. Bunun için, HG255s’in WAN portuna takılı olan kabloyu çıkarıp herhangi bir LAN portuna takın.
Daha sonra,
Bu işlemlerin ardından SansürOnline artık router’ı uzaktan yönetemez ve siz de root erişimine sahip olursunuz.
Cihazı iade etmeniz gerektiğinde ise, router’ın arka kısmında bulunan reset tuşunu kullanarak ya da arayüzde Bakım > Aygıt Yönetimi bölümünden “Fabrika Ayarlarına Dön” seçeneğini kullanarak cihazı varsayılan ayarlarına döndürebilirsiniz.
Bu rehberi hazırlarken kullandığım aracı öneren @Recep Baltaş 'a teşekkür ederim.
Yaklaşık 10 yıl önce Superonline tarafından tarafıma verilen HG255s model router’a root erişimi kazandırma sürecini anlatacağım. Ancak belirtmek gerekir ki, root işlemi sonrasında PPPoE bilgilerine doğrudan erişim sağlanamamaktadır. Bu nedenle, işleme başlamadan önce PPPoE bilgilerinizi öğrenmenizi öneririm. Ben bu bilgileri zamanında bu video aracılığıyla öğrenmiştim.
Şimdi kurulum adımlarına geçmeden önce gerekli olan bileşenlerin listesini paylaşalım:
Gereksinimler:
- HG255s router.
- Aktif internet bağlantısı(TR-069 acs indirebilmek için işlem sırasında internet gidecek normal)
- Ethernet kablosu.
- Windows bilgisayar.
Kurulum:
- tr-069 acs programını indirin ve ardından programı başlatın. Açılan web arayüzünde, sol taraftan kullanmakta olduğunuz Ethernet kartını seçin. Seçim işlemini tamamladıktan sonra programı kapatın.
- HG255s Router'ı kapatın ve bilgisayarınızdan HG255s WAN portuna bir kablo çekin.
- TR-069 ACS programını açın (bu aşamada antivirüs ve güvenlik duvarını geçici olarak devre dışı bırakmanız önerilir). Ardından HG255s router’ı açın. Kısa bir süre sonra cihazın otomatik olarak bağlanması beklenir. Eğer bağlantı sağlanmazsa, router’ı kapatıp yeniden açmayı deneyin.
Sorun devam ederse son çare olarak modemi sıfırlayabilirsiniz. Ancak bu işlemden önce WAN kablosunu eski haline getirmeniz önemlidir; böylece cihaz PPPoE bilgilerini otomatik olarak yeniden alabilir.
Daha sonra router’ı tekrar kapatın, bilgisayardan HG255s’in WAN portuna bir Ethernet kablosu bağlayın ve router’ı yeniden açın.
Ardından cihaz yönetimi sayfasına gidin ve HG255S cihazını seçin. Ekranın üst kısmında bulunan “Manuel RPC Komutları” bölümünde get, get v1 ve get v2 seçenekleri yer alır. Bu adımda get v1 veya get v2 komutlarından birini çalıştırabilirsiniz.
Get işlemi tamamlandıktan sonra sayfada biraz aşağı inin ve “Bilinen Parametreler” bölümünü bulun. Arama kutusuna şu ifadeyi girin:
InternetGatewayDevice.UserInterface.X_ATP_Web.UserInfoBu işlemin ardından ilgili sayfanın görüntülenmesi gerekir. Eğer bu sayfa karşınıza çıkmazsa, get işlemini tekrar çalıştırmayı deneyin.
Bu aşamada
InternetGatewayDevice.UserInterface.X_ATP_Web.UserInfo.1.Userpassword parametresini bulun ve “Düzenle” seçeneğine tıklayın. Ardından sayfada biraz yukarı çıkarak “Parametre Yaz” bölümüne gidin.Bu alana, görselde gösterildiği şekilde yeni şifrenizi girin. İsterseniz farklı bir şifre de belirleyebilirsiniz. Örnek olarak ben root2026. şifresini kullandım.
Ardından “Değeri Yaz” butonuna tıklayın ve sağ alt kısımda “Değer yazıldı” ifadesini görene kadar bekleyin. Eğer işlem başarısız olursa, router’ı kapatıp açmayı deneyebilir veya “Değeri Yaz” işlemini tekrar uygulayabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra root şifresini öğrenmiş oluyoruz. Ancak Sansüronline uzaktan router'ı eski haline getirmesin diye uzaktan yönetim protokolü olan TR-069’u devre dışı bırakmamız gerekmektedir. Bunun için, HG255s’in WAN portuna takılı olan kabloyu çıkarıp herhangi bir LAN portuna takın.
Daha sonra,
Root kullanıcı adı ve belirlediğiniz şifre ile arayüze giriş yapın. Sağ üst köşede bulunan “Bakım” sekmesine tıklayın ve açılan sayfada “Uzaktan Yönetim” bölümünü kapatın. Sayfanın, görseldeki gibi görünmesi gerekmektedir.Bu işlemlerin ardından SansürOnline artık router’ı uzaktan yönetemez ve siz de root erişimine sahip olursunuz.
Cihazı iade etmeniz gerektiğinde ise, router’ın arka kısmında bulunan reset tuşunu kullanarak ya da arayüzde Bakım > Aygıt Yönetimi bölümünden “Fabrika Ayarlarına Dön” seçeneğini kullanarak cihazı varsayılan ayarlarına döndürebilirsiniz.
Bu rehberi hazırlarken kullandığım aracı öneren @Recep Baltaş 'a teşekkür ederim.