Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Evren devasa diye düşünmeyi bırakmak saçma. O videodaki gözlemlenebilir evreni ve boyutlarını da insan keşfetti, değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece teori. CERN deneyi bunu yapay olarak yeniden oluşturmayı hedefliyordu ama o deney de başarısız olmuştu.

Konu sahibi inanç sahibi olmayanlara sorduğu için muhtemelen fikir jimnastiği yapmak istiyor. Nasıl ki kendisine "ol dedi ve oldu" denilemeyeceği gibi çeşitli toz ve gazların karışımıyla oluşan bir patlamadan meydana gelmiştir de diyemeyiz.

Ortaya bir sürü teori atılabilir. Uzay için bile 93.000.000.000 ışık yılı büyüklüğünde olduğu ileri sürülüyor. Bunu 3 boyutlu olarak geçtim, 5 boyutlu olarak algılayabiliyor muyuz?

Bir de işin içinde daha solucan delikleri var. Albert Einstein ve Nathan Rosen tarafından öne sürülen bu teoride uzaydaki bu solucan delikleri ile uzayda herhangi bir zaman ile başka bir zaman arasında uzay zaman kavramının bükülmesi ile geçiş yapıldığı teorisi öne sürülür. Bundan neden bahsettim bilmiyorum ama çok kapsamlı bir konu ve her şey teoriden ibaret. Interstellar filmini izleyenler hatırlayacaktır, orada bu kavram işleniyordu.

Bugün kimse A'dan Z'ye evren şöyle oluştu diye anlatırsa ondan şüphe duyun derim. Her şey bir teori ve kesin şöyle olmuştur diyemeyiz.

Arkadaşlar bana şu mantıksız geliyor. Mesela bir işlemciyi yapanın olduğuna eminiz ama insan gibi ya da bakteri gibi bir işlemciden çok ama daha karmaşık yapılara tesadüf eseri oluşmuş denilmesi aklıma hiç yatmıyor.

Bence bir yaratıcı var.

Tamam "Allah yarattı" dışında bir cevap bekliyorsun ama tesadüf cevabı da olmaz yani. Ebedi ve ezeli de olmaz. Çünkü termodinamiğin ikinci yasası var.

İşlemcinin yapımını sadece biri kolaylaştırdı yoksa o yapan kişi olmadan da işlemci var olabilirdi. Sadece uygun ortam oluşmamıştı.

Gözlemleyemeyiz ki. Bir işlemci, mucidini analiz edemez yani.

Edebilir. En basitinden şu an AI kavramı bir bakımdan insanları taklit etmeye çalışıyor. Reklam hizmeti veren kişiler seni analiz ederek reklam veriyor. Bu işler için ise işlemci kullanılıyor.

Evren yaratılmadan önce ne vardı? Hiçlik vardı.

Hiçlikten bir şey oluşabilir mi? Hayır.

O zaman Evren'i bir yaratıcı yaratmıştır.

Sadece teori. Cern deneyi bunu yapay olarak yeniden oluşturmayı hedefliyordu ama o deney de başarısız olmuştu.

Konu sahibi inanç sahibi olmayanlara sorduğu için muhtemelen fikir jimnastiği yapmak istiyor. Nasıl ki kendisine "ol dedi ve oldu" denilemeyeceği gibi çeşitli toz ve gazların karışımıyla oluşan bir patlamadan meydana gelmiştir de diyemeyiz.

Ortaya bir sürü teori atılabilir. Uzay için bile 93.000.000.000 ışık yılı büyüklüğünde olduğu ileri sürülüyor. Bunu 3 boyutlu olarak geçtim, 5 boyutlu olarak algılayabiliyor muyuz?

Bir de işin içinde daha solucan delikleri var. Albert Einstein ve nathan rosen tarafından öne sürülen bu teoride uzaydaki bu solucan delikleri ile uzayda herhangi bir zaman ile başka bir zaman arasında uzay zaman kavramının bükülmesi ile geçiş yapıldığı teorisi öne sürülür. Bundan neden bahsettim bilmiyorum ama çok kapsamlı bir konu ve her şey teoriden ibaret. Interstellar filmini izleyenler hatırlayacaktır, orada bu kavram işleniyordu.

Bugün kimse A'dan Z'ye evren şöyle oluştu diye anlatırsa ondan şüphe duyun derim. Her şey bir teori ve kesin şöyle olmuştur diyemeyiz.

Bilimsel olarak teori; sürekli olarak test edilen ve doğrulanan deney ve gözlem ile bilimsel metot ile açıklamasıdır. Bilimsel bilgiler tümevarımdır. Genelleme yapmak gerekir. Doğru olduğu varsayılan ve doğru olmadığı kanıtlanamayan şeyleri doğru sayarız. Yoksa bu işin içinden çıkılamazdı.

Evren yaratılmadan önce ne vardı? Hiçlik vardı.

Hiçlikten bir şey oluşabilir mi? Hayır.

O zaman Evren'i bir yaratıcı yaratmıştır.

Hiçlikten tanrı nasıl çıktı? Hiçlik kavramını bir tanrı yaratılabiliyorsa o zaman neden hiçlik kendi kendine oluşamaz?

Bilmiyorum, bilen biri olduğunu da sanmıyorum ama ve lakin ki benim ya da herhangi birilerinin bilmiyor oluşu onu tanrının yarattığı anlamına gelmiyor. Bu sebeple böyle büyük sorular sorup inanç felsefesi yapmak saçmalıktan ibaret. Sen bir tarafında dışkı olan, Dünya diye gezegende takılan, son 200 yıldır adam akıllı teknoloji ve bilim sahibi olmuş, salak salak soykırımlar ve savaşlar yaparak kendine eziyet eden sıradan bir hayvansın. Özel hiçbir yanın yok. Evrenin sırlarını bilmiyor oluşun da sadece bilmediğin anlamına gelir, tanrının yarattığı anlamına falan gelmez. Çıkarın bunu kafanızdan. Bilmiyorsun, bilmiyorum. Cevap bu.

Evren'den önce hiçlik vardı değil mi?

Hiçlikten evren oluşabilir mi?
Oluşamaz.

Bu yüzden bir yaratıcı vardır.
DS, önceki mesajlara göz gezdirdin mi hiç?

Hiç bir şey yokken Tanrı var olsaydı, Tanrının da bir başlangıcı, yaratılışı olması gerekmez miydi? Bu da kısır bir döngüye giriyor. Eğer Tanrının da bir yaratıcısı yoksa buna zaten din ve inanç diyoruz.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.