İnceleme HP 255 G9 6Q8N2ES Ryzen 5 5625U Laptop

Makaleler
12
Yer
Antalya
Techolay Sosyal'den herkese merhaba. Bu konuda akrabama aldırdığım ve kısa süreliğine kullanma fırsatı bulduğum, benim de almayı düşündüğüm ve merak ettiğim bir seri olan HP G9 kasasının 255 6Q8N2ES modelinin kısa bir incelemesini yapacağım.

Öncelikle bu model HP'nin 9. jenerasyon kasa kodu ile gelen giriş seviye olan 2XX serisinden bir model. Malzeme kalitesinden kısılarak f/p amaçlanan bir model.

Teknik Özellikler​

İşletim Sistemi: FreeDOS
İşlemci: Ryzen 5 5625U
Bellek: 2x8 16 GB 3200 MHz
Depolama: 512 GB NVMe SSD
Ekran: 15.6 inch, Full HD, mat, 250 nit, %45 NTSC, IPS
Ağırlık: 1,74 kg (sadece laptop)
Pil: 3 hücreli, 41 Wh Li-ion
Kablosuz bağlantı: Realtek Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Klavye: tam boyut, arka aydınlatma
720p kamera
Stereo hoparlör
45 Watt adaptör
TPM 2.0 desteği (?)​

Satın alım​

Ürünü Trendyol üzerinden HP yetkili satıcısı olan Elmacık firmasından satın aldık. Anladığım kadarıyla ürün normalde fabrikasyon olarak 8 GB geliyor. Satıcı yetkili firma da ürünü özelleştirip satışa sunuyor. Fabrikasyonda her şeyden en düşük maaliyet olsun diye herhalde tüm G9 2XX modellerini 8 GB standart olarak üretiyor olabilir HP. Yani 16 GB olan modelden sipariş ederseniz laptop açılıp 1 adet RAM daha eklenmiş şekilde elinize ulaşıyor. Kutu içeriğinde laptop, adaptör, kitapçıklar ve satıcı firmanın hediye olarak koyduğu 100 liralık bir kulaklık var.

Ürüne ilk bakış:​

Solda: 1x Ethernet, 1x HDMI 1.4b, 1x USB Type-C 3.2 Gen 1 (5 Gbps), 3.5 mm kombo jak, disk ve güç ışığı.

Sağda: Güç kablosu girişi, 2x USB Type-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps), 1x kart okuyucu.

Fan çıkışı ekrana doğru. Hoşuma giden bir tasarım değil.

Bağlantı noktaları, klavye ve touchpad​

2 tane USB A girişi olması bazı durumlarda yetmeyebilir. Type-C girişinin olması bir artı mı bilemiyorum çünkü dümdüz, bir özelliği olmayan bir giriş. Thunderbolt destekli değil. Normal USB A gibi çalışan bir Type-C. Görüntü aktarımı veya hızlı şarj girişi/çıkışı olarak kullanılamıyor yani. Kombo jak olması bence güzel. HDMI ve Ethernet portları da zaten bu modeller için olmazsa olmaz.

Klavyede de beyaz arka aydınlatma mevcut ama hiç öyle fotoğrafını çekmemişim. Hissiyat olarak klasik laptop klavyesi işte. Default olarak FN tuşlarına basma gereksinimi olmadan F tuşlarındaki fonksiyonlar kullanılıyor. İsterseniz BIOS'tan bu ayar değiştirilebiliyor. Touchpadin sağ ve sol tuşları da padle birleşik bir yüzeyde olsa ve daha geniş olsa daha iyi olurdu bence. Ya da ben kendi laptopımda o şekilde olmasına alıştığım için bu model bana garip gelmiş olabilir.

Batarya​

41 Wh batarya giriş model laptopların çoğunda kullanılan bir değer. İnternette bulduğum incelemelerde 8 saat video oynatma ve 10 buçuk saat webte gezinme olarak değer verilmiş. Kendi deneyimimde ise saatte %11-12 civarı azaldığını gözlemledim. Bu da ortalama 9 saat denebilir. Bana göre gayet yeterli bir düzey. Ryzen işlemci güç tasarrufu konusunda güzel iş çıkarmış bence. Lazım olduğunda ufak bir render canavarına dönüşebilen bu işlemcinin normal kullanımda az güç harcaması hoşuma gitti.

SSD​

Hız testi yapmayı unutmuşum, kusura bakmayın. Kullanılan NVMe SSD bu. 2300 MB/s yazma, 1100 MB/s okuma hızı vaadediyor:

Performans​

İşlemci demişken, laptopın performansına ufaktan bir göz atmaya çalıştım. Cinebench R23 çok çekirdek testinde 8113 puan aldı. Karşılaştırmak gerekirse Ryzen 5 2600 stok halde 6600 puan alıyor. Boost hızı 4350 MHz olmasına rağmen test süresince 3250 MHz'de çalıştı. Muhtemelen sıcaklıktan dolayı boost hızına yükseltmedi veya güç ayarlarında bazı ayarları yapmadığım için olabilir. Çok kurcalamak istemedim kendi laptopım olmadığı için. Altına soğutucu koyduğumda ise 78 dereceye düştü sıcaklık. Puan 8211 oldu.

Furmark 2.0 testinde ise 13 FPS ortalama aldı. 1 dakikalık test boyunca sıcaklık 71 dereceye çıktı. Test süresini uzattığımda 75-76 dereceleri gördüm. Keşke hem işlemci hem ekran kartı testini aynanda yapsaydım, bi de o sıcaklıkları görsek iyi olurdu ama aklıma gelmedi.

Soğutma​

Soğutma performansı bence pek iyi değil. Nedense fanları geç hızlandırıyor. Cinebench testi başlattığımda 92 dereceye kadar çıktı ve fan hızının maksimum olması biraz süre aldı. Fan hızı maksimum olduğundaysa sıcaklık 86'ya kadar düştü ve testin sonuna kadar böyle kaldı. Güç ayarlarına baktığımda fanı önce çalıştır seçili ama yine de fanı sonra çalıştırıyor gibi. Çok kurcalamadım. Maksimum fan hızında ses baya duyuluyor. Klavyede elimizi koyduğumuz yerlerde ısınma yok. Ekranda ısınma oluyor ama, direkt ekrana üflüyor çünkü havayı.

İç dizayn​

Laptopın içi bu şekilde. Bir yabancının yorumundan anladığım kadarıyla laptopta 2.5 inch SATA disk yuvası var ancak soket koyulmamış. SATA disk takıp kullanmak için çok da pahalı olmayan LS-H323P adında bir aparat almamız lazım. Soğutma olarak 1 adet bakır boru kullanılmış. 1 adet bakır boru ile bu kadar oluyor. Soğutma konusunda da en düşük maaliyet amaçlanmış.

Windows kurulumu​

Laptopa Windows 11 kurmaya çalışırken sistem desteklemiyor uyarısı aldım. Bunun hakkında konu da açmıştım. Security Boot kapalıymış, açtık. Yine aynı uyarıyı verdi. Ben de rufus ile USB'yi hazırlarken sistem gereksinimlerini yoksay seçeneğini seçip öyle hazırladım kurulum USB'sini. Bu şekilde Windows 11 kurdum. Gerekli sürücüleri Windows Update ile kurdu. Ben sadece son sürüm Radeon sürücüsünü ayriyeten kurdum. Windows 11 kurulumunda neden hata verdi bilmiyorum, TPM ile alakalı bir sorun vardı anladığım kadarıyla. Açtığım konu bu:

Ekran kalitesi​

Laptopta en beğenmediğim şey panelin gördüğüm en kötü IPS panellerden biri olması. Model seçerken TN olanları eleyip sadece IPS panellere bakmıştım. %45 NTSC IPS panelin bu kadar kötü olacağını hiç tahmin etmemiştim. TN panel gibi bir şey gerçekten. Ne renk kalitesi var ne de görüş açısı. Aynı TN paneldeki gibi ekrana biraz aşağıdan bakınca görüntü koyulaşıyor; biraz yukarıdan bakınca görüntü beyazlaşıyor. Renk doğruluğu desen hak getire. Kırmızı ve yeşil tonları alakasız. Sadece mavinin tonları idare eder. Kendi monitörüm %108 NTSC değerine sahip ve karşılaştırdığımda şöyle görüntüler elde ettim (alttaki HP laptop; üstteki benim Philips 246E9QDSB):

Kusur​

Panelde 1 adet piksel kırmızı rengi vermiyor, üründeki tek hata buydu. Dert etmedik.

Sonuç​

Ürün ile ilgili incelemem bu kadardı. Çok fazla kullanamasam da kısa süreliğine deneyimlemiş oldum. Kendim de G9 serisinin 24X (14 inch ekranlı yani) modellerinden almayı düşünüyordum. Ama bu laptopın ekranını görünce düşüncelerim değişti. Muhtemelen aynı fiyat bandındaki diğer markalarda da aynı kalitede bir panel vardır. Hatta aynı fiyattaki diğer markalarda çoğunlukla TN panel var. Benim gözüm kendi monitörüme alıştığı için bu laptopın ekranına bakmak bana işkence gibi geldi. HP Elitebook ve Probook serisinin panelleri ne durumda acaba bunu araştıracağım kendim için. Bana göre aşırı olumsuz olarak gördüğüm başka pek bir şey yok. Fiyatına göre bakılırsa güzel performans veren bir model. Dahili ekran kartı sayesinde i5-1235U'ya göre bence daha avantajlı.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka incelemelerde tekrardan görüşmek üzere.
Takipte kalın.​

Son düzenleme:
Ryzen'daki dahili ekran kartı Intel Iris XE'den daha iyi.

Oldukça faydalı bir paylaşım oldu, teşekkür ederim. İncelemiş olduğunuz HP 255 G9 ile Dell Vostro 3520 arasında gidip geliyordum. Dell tarafında 120 Hz ekranın olması cezbetmişti ancak ekran kartı performans farkı da göz ardı edilebilir gibi değil. Neyse, konudan çok sapmayayım. Tekrar sağ olun.

120 Hz ekranda oyun vs. zaten olmaz o bileşenler ile. Normal kullanımda da 120 Hz'nin avantajı olur mu bilmiyorum. 75'ten ötesine hiç geçemedim daha.

Bu arada, yanlış yorumlamıyorsam tekniken HP G9 255 de bu videodaki ayarlarda GTA 5'i bu FPS değerleriyle oynatabiliyor, değil mi? Çok ilginç geldi.
GTA 5 çok ekran kartı gerektiren bi oyun değil ya ondan. İşlemci zaten iyi. Ryzen'deki dahili ekran kartı da Intel iris XE'den 1.5 kat falan daha iyi görüldüğü gibi. Yoksa işlemci performansı olarak aynı sayılır.

Pili güzel gidiyormuş. Bu paraya 1650'li laptop bulunur ama pili bitmiştir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…