befirat6

Çalışkan
HP Pavilion Power - 15-CB0xx laptopum var ve bu bilgisayarın bana çektirtmediği kalmadı, beni laptoplardan soğuttu. İçinde 16 GB RAM GTX 1050 ve i7 7700HQ var. 6 ila 8 yıllık bir laptop ve 3 yıldır bana çektirmediği kalmadı.

Yaşadığım problemlerim yanında "küçük(!)" kalan ama ana sorunlara neden olan problemler şunlardı: Bu bir ofis laptopu kasası ve bildiğim kadarıyla tek fanlı ama içinde i7 ve GTX 1050 var, kapağı kapatınca uykuya girmiyor bazen, bazı klavye tuşlarının pil çıkartılana kadar çalışmaması problemi var sanırım pilin konumu yüzünden klavyeye giden kabloların ısınması ya da baskı görmesinden oldu, pil taraflarına doğru hiçbir önlem alınmadığından pilin çok erken zamanda ısıdan aşırı şişmesi, zaten soğutması kötü bir modele i7 koymak, ince olsun diye hava çıkışını direk ekrana doğru vermek ve sıcak havanın en çok verildiği noktada yavaşça artan ölü pikseller, BIOS'un yetersiz olması,
Hiçbir yerde fan kontrol uygulamasının bulunmaması ve fanın tamamen sessislik için ayarlanması ve aynı zamanda fan ayarları kilitli değiştiremiyorsun (ya da ben beceremedim) ve bu sessizlik ayarlamasını bile becerememişler aşırı rezil bir ayarlama yapmışlar 90 dereceyi geçmeden doğru düzgün fan açmıyor MHz düşürüyor sadece ve minik de değil 900MHz'e kadar düşürüyor. BIOS pili olmaması ve BIOS bilgilerini direk bataryaya kaydetmesi ve bunun sonucunda hiçbir önlem alınmadığı için şişen bataryayla beraber BIOS pili işlevini yerine getirecek parçanın olmaması, BIOS güncellemesini BIOS pili olmadığını bahane ederek yapmaması ve BIOS pili olmadığından bilgisayarın kendini saçma bir şekilde koruma moduna alması, her açılışta pil olmadığını gözüne sokan bir ekran...

Ana problem ise ThrottleStop ve Afterburner indirmeden önce bilgisayar ölü durumdaydı, WhatsApp uygulamasına fotoğraf yükleyince bile çöküyordu, işlemci kendini 800MHz kilitlemişti. Sonra ThrottleStop indirip bd prochot tikini kaldırdım ve 3600 MHz'e fırladı. Günlük kullanımda aşırı hızlı çalışmaya başladı ama oyunlarda ise alındığındaki performansıyla alakası yok. Ekran kartını tam besleyemiyor botlara yakınlaşınca işlemci gerek duyduğu wattı çekmeye başladığı anda ekran kartı 1700MHz'lerden 700 MHz'lere düşüyor. Bu neyle alakalıdır? ThrottleStop'da limits bölümünde EDP OTHER limiti kırmızı yanıyor stress teslerinde ise BD PROCHOT yazısı çıkıyor bazen bunlar nedir? Undervolt vb işlemlerle çözülebilir mi?

Konuyu pek bilmiyorum ama bd prochotun hep açık kalması ve 800MHz sınırlama nedeni pilin şişmesinden anakarta baskı yapıp VRM bozmuş, BIOS pili olmadığından kendini korumaya almış, fazla ısıdan VRM'ler bozulmuş, veya adaptör (150 watt, 19, 5v, 7, 7a) gerekli volt ya da wattı yanlış veriyor olabilir mi? Çünkü pil yok ve olmadığından adaptör enerjiyi veremiyorsa olabilir mi?

Yani genel olarak bu problem yazılımla bir nebze düzeltilebilir mi, hangi programda hangi ayarları denemeliyim ve hangi programla denemeliyim, adaptör ya da VRM'lerin verdiği gücü ölçebilecek bir program var mı?

Şimdiden teşekkürler. Evet biraz fazla nefret kustum ama ne desem hak ediyor. Eğer gereken önemli bir fotoğraf varsa günde 3-4 defa bakmaya çalışacağım atabilirsem fotoğrafı atarım.

Düzenleme: Bu sabah bilgisayarı açtığımda overheating error aldım. Dün akşam normal bir şekilde kapanmış olmasına rağmen.

Hata:
Thermal shutdown occured.
The System BIOS has detected that your notebook PC was put into hibrenation or shutdown to avoid overheating. The System is now.

Operating normally.

Overheating may occur if the cooling vents are blocked or the operating temperatures exceeds the specifications. The notebook PC.

Should return to normal operation once the situation is resolved.

System temperature (90D)

Enter - continue startup.

For more information, please visit: www.hp.com/go/techcenter/startup

Son düzenleyen: Moderatör:
Hangi Windows'u kullanıyorsun? Windows 10 LTSC kursan rahatlar makine bakımı en son ne zaman yapıldı?

Windows 11 kullanıyorum ama sorunun Windows'la alakalı olduğunu sanmıyorum. Windows 10 Home kullanırkende bu sorun oluyordu. En son bakımı 1,5 yıl önce yapıldı ama yukarıdada dediğim gibi bakımı ısı için sorduysan altına buz aküsü koyup 80-85 dereceleri geçirtmediğimde de MHz düşüyordu anlık.

Kasa içi dizayn kötü hiç program veya ayarla uğraşma bu cihazı emekli et Toshiba var 11 yıl kullandım sürücüleri yok kanser edecekti beni yeni cihaza geçince dünya var mış dedim . Belki başka çözüm önerisi veren olur.