Merhaba, iyi sosyaller arkadaşlar. Elimde HP V8 3200MHz CL16 değerinde soğutmalı RAM var ben bu RAM'i overclocklamak istiyorum şu anki değerlerinin biraz üstüne çıkartabildim 1.37v 3600MHz CL16 gibi bir seviyede çalıştırıyorum overheat sorunum olmuyor odam 15-20 derecelerde gayet serin kasamı da açık olarak kullanıyorum.
3600MHz üstünde 2:1 olarak çalışıyor bunu 1:1 moda almak için ne yapabilirim FCLK değerlerim 1800 stabil bir şekilde çalışıyor.
Diğer değerlerim 22-22-44-44 olması gerekiyor bilgili bir arkadaş yardımcı olabilir mi?
RAM'imin çipi Micron b die.
Anakartım Gigabyte B450M DS3H v2. BIOS F67.
1.
BIOS'a Giriş Yapın:
- Bilgisayarınızı başlatmadan önce, BIOS'a girmek için genellikle "Delete" veya "F2" tuşuna basın.
2.
XMP Profili Aktif Edin:
- BIOS menüsünde "Tweaker" veya "M.I.T" sekmesine gidin.
- "XMP" profilini etkinleştirin. Bu, RAM'inizi belirtilen hızda çalıştırmak için gerekli ayarları otomatik olarak yapacaktır.
3.
FCLK Değerini Ayarlamak:
- "Infinity Fabric Clock" (FCLK) ayarlarına gidin.
- FCLK’yi 1800MHz olarak ayarlayın (RAM hızınızın yarısı olmalıdır) ve bunun 1:1 çalıştığından emin olun.
4.
RAM Zamanlamalarını Yapılandırın:
- RAM zamanlamalarınızı manuel olarak ayarlamak için "DRAM Timing Control" kısmına gidin.
- 22-22-44-44 olarak ayarlamalarınızı yapın.
5.
VOLTAGE Ayarlarını Kontrol Edin:
- Voltajı kontrol edin ve gerekiyorsa 1.37V veya 1.4V seviyesine çıkartın.
- Fazla voltajın ısıyı artırabileceğini unutmayın; bu yüzden dikkatli olun.
6.
RAM Hızını Arttırın:
- RAM frekansını 3600MHz’nin üzerinde bir değerde ayarlayın (3800MHz gibi), eğer stabil çalışırsa daha da artırmak için deneyebilirsiniz.
- Ayarları kaydedin ve çıkmak için F10 tuşuna basın.
7.
Sistemi Test Edin:
- Bilgisayarınız BIOS'tan çıkarken yeniden başlatılır.
- Windows’a girdikten sonra stres testi yazılımlarını (örneğin, MemTest86 veya AIDA64) kullanarak RAM'in stabil olup olmadığını kontrol edin.
8.
Başarısız Olursa Geri Alın:
- Eğer sistem stabil değilse, BIOS'a yeniden girip ayarları geri alın veya daha düşük bir frekansta denemeler yapın.
Bu adımları takip ederek RAM'inizi overclock etmeyi deneyebilirsiniz. Başarılar!