VortexTR

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Bende Victus 16.1 modeli var. Ekran kartı RTX 4070, işlemcisi i7-13700H, 16 GB RAM ve 1 TB SSD var. Resident Evil 2-3 oynarkende karşılaştığım bir sorun var fakat bu en çok FC26 da hissediliyor. Daha önce oynadığım bu oyunları da Ultra grafikte değil yüksekte oynuyorum (1920*1080). Eğer RTX varsa da kalite modunda açıyorum. Resident Evil 2 ve 3'te 144 FPS'e sabitliyorum fakat 135-120 arasında gidiyor. Şimdi diyeceksiniz ki bu dert mi? Evet haklısınız fakat bu FPS değerleri yüzünden anlık donmalar ve ekranda sekmeler oluyor. Bu olay da rahatsız ediyor. Mesela FC26 oynarken yine aynı şekil yüksek ayarlar ve Motion blur kapalı 144 FPS sabit ve tam ekranda oynuyorum. Oyun asla 144 FPS olmuyor. 103 değerinde kalıyor ve oyunda saçma sapan bir yavaşlık katıyor. Bunu nasıl çözebilirim? Bilen varsa yardım etsin büyük bütçeli oyun oynamaya tırsar oldum.

Arkadaşlar merhaba. Bende Victus 16.1 modeli var. Ekran kartı RTX 4070, işlemcisi i7-13700H, 16 GB RAM ve 1 TB SSD var. Resident Evil 2-3 oynarkende karşılaştığım bir sorun var fakat bu en çok FC26 da hissediliyor. Daha önce oynadığım bu oyunları da Ultra grafikte değil yüksekte oynuyorum (1920*1080). Eğer RTX varsa da kalite modunda açıyorum. Resident Evil 2 ve 3'te 144 FPS'e sabitliyorum fakat 135-120 arasında gidiyor. Şimdi diyeceksiniz ki bu dert mi? Evet haklısınız fakat bu FPS değerleri yüzünden anlık donmalar ve ekranda sekmeler oluyor. Bu olay da rahatsız ediyor. Mesela FC26 oynarken yine aynı şekil yüksek ayarlar ve Motion blur kapalı 144 FPS sabit ve tam ekranda oynuyorum. Oyun asla 144 FPS olmuyor. 103 değerinde kalıyor ve oyunda saçma sapan bir yavaşlık katıyor. Bunu nasıl çözebilirim? Bilen varsa yardım etsin büyük bütçeli oyun oynamaya tırsar oldum.
Oyun performansıyla ilgili yaşadığınız sorunları çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sürücü Güncellemesi:

- Ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. NVIDIA’nın resmi web sitesinden en son sürümü indirin ve kurun.
- Ayrıca, işlemci ve diğer bileşenler için güncellemeleri kontrol edin.

2. Oyun İçi Ayarlar:

- Oyun ayarlarını kontrol edin. Çözünürlük ve grafik ayarlarını bir miktar düşürmeyi deneyin.
- Özellikle gölgeler, yansıma ve anti-aliasing gibi yüksek kaynak tüketen efektleri azaltın.

3. Oyun Modu ve Enerji Ayarları:

- Windows 10/11'de Oyun Modu’nu etkinleştirin. Bu ayarlar, oyun sırasında sistemin daha iyi performans göstermesini sağlar.
- Enerji planınızı “Yüksek Performans” olarak ayarlayın.

4. FPS Sınırı ve V-Sync Kontrolü:

- Oyunların kendi içindeki FPS sınırlama ayarını kontrol edin. Gerekirse FPS limitini 120’ye düşürmeyi düşünün.
- V-Sync’in açık veya kapalı olduğunu kontrol edin, bazen kapalı olması daha iyi performans sağlayabilir.

5. Isı Yönetimi:

- Laptopun ısısını kontrol edin. Aşırı ısınma performansı etkileyebilir. Temizlik yapın veya dışarıda bir soğutucu kullanın.
- CPU ve GPU sıcaklıklarını izlemek için bir yazılım (ör. MSI Afterburner) kullanabilirsiniz.

6. Arka Plan Uygulamaları:

- Oyun oynarken gereksiz arka plan uygulamalarını kapatın. Bu, kaynakların oyun için daha verimli kullanılmasına yardımcı olur.
- Görev Yöneticisi’ni açın ve gereksiz programları kapatın.

7. Sistem Bakımı:

- Disk birleştirmesi yapın veya SSD’nizi optimize edin.
- Antivirüs taraması yaparak kötü amaçlı yazılımın sistem performansını etkilemediğinden emin olun.

8. Donanım Kontrolü:

- RAM ve depolama alanınızı kontrol edin. Hızlı ve yeterli RAM (en az 16 GB) ve SSD performansı önemlidir.
- Disk alanınızın yeterli olduğundan emin olun. Dolu bir disk performansı olumsuz etkileyebilir.

Bu adımları izleyerek oyun performansınızı artırabilirsiniz. Eğer hala sorun devam ederse, daha spesifik sorunları belirlemek amacıyla bazı testler yapmanız gerekebilir.