- Cihaz
- HP Victus 16 S1011NT
Herkese selamlar, bu gün uzun bir zamandır problemini çektiği CPU 30W limitini nasıl aştığımızı göstereceğim. Uzatmadan konuya girelim, ihtiyacı olanlar faydalansın. Şunu da hatırlatmak istiyorum; global forumlarda olsun, Reddit sayfalarında olsun bu sorunun çözümüne rastlamadım. Rastlamayı bırakın, bu konuyu dillendiren bile yoktu. Bu yüzden amacım ihtiyacı olan birisi faydalanabilsin. Bu süreçte bana destek olan @kompetankedi hocama teşekkürlerimi iletiyorum.
Sonuç olarak, böyle tatsız bir problemi daha geride bırakmış bulunmaktayız. Umarım siz böyle problemler yaşamazsınız. HP'den neden uzak durulması gerektiğini bir kere daha anlamış olduk. Sağlıcakla kalın, iyi forumlar.
Giriş:
25 Haziran günü uzun sürelerdir BIOS update yapmadığım için güncellikten uzak kalmamak adına BIOS güncellemeye karar verdim. Ondan sonra güncel olan F.18 Rev.A sürümünü bilgisayarıma kurdum. Kurduktan sonra başlarda bir problemim yoktu, hatta bu durumu profilimde de paylaşmıştım. Bahsettiğim mesaja buradan ulaşabilirsiniz. Ancak, aradan bir süre geçtikten sonra işlemcimin 30W limitlerini asla geçmediğini gördüm.Gelişme:
Önceki paragrafta anlattığım gibi, 30W limitlerini CPU modelim asla geçmediği için ciddi performans problemleri yaşıyordum. Bunun üzerine ilk yaptığım şey eski bir BIOS sürümünü üstüne kurmayı denemek oldu. Eski BIOS sürümlerini bulduğumda kurulumun son aşamasına kadar geliyordu, ancak cihazınız bu sürümü desteklemiyor hatası veriyordu ve süreci iptal ediyordu. Bu yüzden ümidimi kesmiştim. Omen HUB programını sildim kurdum, bilgisayara format atmayı bile denedim ancak sorun asla çözülmedi. Bu yüzden ben de global kaynaklarda araştırma yapmaya başladım. Geçmişte insanların GPU 30W limitine takıldığını gördüm ancak benim problemimle uzaktan yakından alakası yoktu. En son kendimiz ayarlamalar yapmaya başladık. PL1,PL2 değerlerini arttırdık, Omen HUB üzerinden DB 2.0 Watt değerlerini yükseltip düşürdük, Battery Drain ayarlarıyla oynadık, Peformans seçenekleriyle oynadık, FAN RPM değerleriyle oynadık ve CPU'nun sonucunda 35W çektiğini gördük. Burada anladık ki asıl problem BIOS'ta değil. BIOS tabii ki işin içerisinde ancak ona sonradan değineceğim. Sonuç olarak 30W limitini aştığımız için problemin bu oynadığımız kaynaklardan birisi olduğunu anladık. Öncelikle DB 2.0 ve Battery Drain ayarlarında sorunun olmadığını anladık ve onları eledik. Kalan şüpheliler FAN RPM değerleri, BIOS sürümü, Omen HUB ve UXTU. Bizim buradaki sorunun kaynakları UXTU ve Omen HUB oldu. Omen HUB üzerinden hatırlarsınız belki, geçmiş dönemlerde bir FAN eğrisi ayarı paylaşmıştım, buradan o konuya gidebilirsiniz. Fark ettik ki, FAN RPM değerine göre CPU Watt değerimiz değişkenlik gösteriyor. Bunun üzerine FAN Eğrisini MAX ayarına çektik, bu sürede FAN'lar 5900 RPM dönüyordu. UXTU'dan da bir kaç ayar denediğimizde problemi çözdük. Şimdi, problemi sizlerin nasıl çözebileceğini anlatayım.Sonuç:
Şimdi gelelim problemi nasıl çözdüğümüze. Öncelikle, Revo Uninstaller Pro ile UXTU programını sildik ve temiz bir başlangıç olması adına bilgisayarı yeniden başlattık. UXTU'yu tekrar kurduğumuzda bu sefer CPU derece limiti atmadan sadece Watt limiti attık. FAN'ları otomatik moda aldık. Güç Modu'nu da Balanced moda aldık. Bu ayarlar sonucunda problemi tamamen ortadan kaldırmış bulunuyoruz. (Not: Bu ayarları yaparsanız, Performans moda aldığınız zaman 30W limitine takılmıyor ancak FAN'lar daha agresif olduğu için ben tercih etmiyorum. Siz öyle kullanabilirsiniz.)Sonuç olarak, böyle tatsız bir problemi daha geride bırakmış bulunmaktayız. Umarım siz böyle problemler yaşamazsınız. HP'den neden uzak durulması gerektiğini bir kere daha anlamış olduk. Sağlıcakla kalın, iyi forumlar.