HP Victus 16 S0053NT Arch Linux fan kontrolü nasıl yapılır?

Lyewor

Çalışkan
Merhaba,
HP Victus 16 S0053NT üzerinde Windows 11 + Arch Linux dual boot bulunmakta. Arch üzerinden fanları kontrol etmem gerekiyor. Sensorleri okuduğumda fan 1 ve fan 2 RPM değerleri hep 0 görünüyor. Windows üzerinden fanları Max konuma alıp Arch’a geçince fanlar full hızda dönüyor, ancak Auto’ya alınca Windows’taki gibi bir etki olmuyor. Kendim Windows’ta manuel yapıp fan eğrisi çizdiğimde yine Arch üzerinde uygulanmamış, sadece Max konumu çalışıyor.

Arch üzerinde fanları nasıl kontrol edebiliriz? Birkaç farklı konu okudum, ancak çözüme ulaşamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
HP Omen Gaming Hub eğer ki Linux'a port edilmemişse kontrolünü yapmak zor. Bir dönem conky vardı hala Update alıyor mu bilmiyorum. Denemekten zarar gelmez. Bahsi geçen program MSI Afterburner muadili programdı.

Öncelikle AUR üzerinden nbfc-linux paketini kurun, veya aşağıdaki şekilde nbfc'yi edinin:

Kod:
wget https://github.com/nbfc-linux/nbfc-linux/releases/download/0.3.19/nbfc-linux-git-0.3.18.r4.g656af52-1-x86_64.pkg.tar.zst
pacman -U ./nbfc-linux-git-0.3.18.r4.g656af52-1-x86_64.pkg.tar.zst

Daha sonra terminal üzerinden nbfc-qt komutunu girerek aracı çalıştırın. Ardından Basic Configuration sekmesine geçin, buradan cihazınız için uygun olan Configuration'u (HP Victus 16-e0175AX veya HP Victus 16-e0xxx) seçin ve set butonuna basın. Ardından yapmak istediğiniz fan ayarlarını yine bu araç üzerinden yapabilirsiniz:

Bunun yanında, dilerseniz aynı işlemi bağlantıdaki komutlarla da gerçekleştirebilirsiniz:

Son düzenleme:
Uygulamayı denedim ancak sonuç alamadım.

Sonuç alamadimdan kastettiğiniz nedir tam olarak? Ona göre yardımcı olmaya çalışayım.

RPM değerleri olarak okuyamadım ama sorunu çözdüm:
Önce şu uygulamayı indirdim: https://github.com/betelqeyza/victus-control bunu indirince fan rpmleri yine 0 olarak gözüktü. Issues bölümünde gördüğüm bir içeriğe göre hp-wmi.c dosyası üzerinde düzenleme yaptım bu düzenleme de issue deki fonksiyon yerini hp-wmi.c üzerinde bulup kendi motherboard id'yi girdim. Daha sonra kerneli bu düzenlemeye göre derledim ve insmod ile modülü çalıştırdığımda rpmleri okuyabildim.

Bunu da deneyeceğim. Kernel derlemeye üşendim.Belki çalışır.

Sadece attığım paketi kurmanız yeterli. Fan değerleri artık gözüküyor. Attığınız uygulamadan fanları son hızda çalıştırabiliyorsunuz.
echo 5500 | sudo tee /sys/devices/platform/hp-wmi/hwmon/hwmon*/fan1_target # will set fan1 to 5500 rpm
echo 5200 | sudo tee /sys/devices/platform/hp-wmi/hwmon/hwmon*/fan2_target # will set fan2 to 5200 rpm
Bu komutlarla da fan hızını değer olarak kontrol edebilirsiniz.

Son düzenleme:
https://github.com/Batuhan4/victus-control forkladim ve fixledim , manuel fan moduda ekledim . install scripti koydum tek script ile kurabilirsiniz , ayrica ilkinde buyuk guvenlik aciklari vardi direkt root yetkisi veriyordu backende onu da sadece fani kontrol edebilecek sekilde yetkilendirdim. belki daha gelistiririm kendimde aktif olarak kulaniyorum . yildizlarsaniz memnun olurum. daha acilista otomatik baslama ve kendi auto modumu eklmeyi planliyorum

Ayrica ilkinde buyuk guvenlik aciklari vardi direkt root yetkisi veriyordu backende onu da sadece fani kontrol edebilecek sekilde yetkilendirdim.

Bahsedilen uygulamanın ve sürücünün geliştiricisi benim, arkadaş iddia ettiği gibi güvenlik açıkları falan yok, kendisi bilmediği için yapay zekaya sormuş ve yapay zeka da ona yanlış cevap vermiş.
Backend'e sadece soket üzerinden erişebiliyorsun, backendin yazabildği yerler de belli. Tam olarak nerede büyük güvenlik açıkları?
ayrıca ekledim dediği hiçbir şeyi de kendisi değil, yapay zeka ekledi. Koda bakarsanız ilk bakışta aynı işlevi yapan birden fazla dosyayı ve yapay zekanın oluşturttuğu yorum satırlarını göreceksiniz, detaylı incelemeden bahsetmiyorum bile.
Bilginizin olmadığı konularda bu kadar emin konuşmaya gerek yok.
Kendisinin uğraşıyor olması aslında güzel bir şey ama sanki benim yaptığım kötüymüş şeklinde lanse etmesi hoşuma gitmediği için bu yorumu yazmak zorunda kaldım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…