Çözüldü HTTP vs HTTPS farkı nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aqua6
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 225
  • Etiketler Etiketler
    https nedir
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Aqua6

Çalışkan
Bu ikisinin tam olarak farkı nedir? Mesela sitelerde HTTP yerine HTTPS daha güvenliymiş, bunu anladım; ama başka farkları nedir?

Mesela internet servis sağlayıcım, benim girdiğim siteleri biliyor; diyelim ki Techolay’a girdim ve bunu görüyor. Peki internet servis sağlayıcım HTTPS üzerinden bağlandığım için sadece Techolay’ı mı görüyor, yoksa o an Techolay’da bir donanım/yazılım konusunu inceliyorsam da görebiliyor mu? Yani internet servis sağlayıcım, girdiğim Techolay sitesi haricinde sitede incelediğim konuyu göremiyor mu, HTTPS sayesinde?

Çözüm
Ben HTTP ile bağlandığımda internet servis sağlayıcım hem siteyi hem de içeriğini görebiliyor, HTTPS ile bağlandığımda ise sadece siteyi görebiliyor. En sade anlatım sanırım bu olur.
Ben HTTP ile bağlandığımda internet servis sağlayıcım hem siteyi hem de içeriğini görebiliyor, HTTPS ile bağlandığımda ise sadece siteyi görebiliyor. En sade anlatım sanırım bu olur.

Çözüm
HTTP güvenli bir bağlantı adresi değildir. HTTPS ise SSL sertifikası alan web sitelerinin aldığı uzantıdır. Web sitesine güvenli bağlandığınız anlamına gelir.

HTTP (80) protokolü ile yapılan bağlantıda veri, saf text olarak gider. HTTPS (443) ise, şifreli şekilde yapılır. Bu şifre, sunucu ve kullanıcı bilgisayarı tarafından çözülür. Böylece trafiği izleyenler, yapılan veri alışverişini tam göremeyebilir.

Not: Modern Chrome motoru kullanan tarayıcılar, artık HTTP için "Güvenli değil" uyarısı vermektedir.

HTTPS, HTTP verisinin bir SSL/TLS sertifikasıyla şifrelenmiş halidir. Sunucu ve site bir anahtar kullanarak veriyi şifreler ve çözer. Sonundaki "S" Secure yani güvenli kelimesinden gelir.

Son düzenleme:
HTTP ile bağlandığında sitede ne yaptığından tut sitenin içeriğine kadar görülebiliyor, HTTPS ile bağlandığında ise sadece sitenin adresi gözüküyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…