Makaleler
30
Yer
Montpellier
Daha önce Kirin 9020 konumda bahsettiğim gibi EUV makineleri özellikle 5nm altına inmede olmazsa olmaz bir teknoloji. Bu makineleri dünyada sadece Hollanda merkezli ASML üretiyordu. TSMC, Intel ve Samsung da ASML üretimi EUV teknolojilerini kullaniyordu. Amerika'nın Çin dökümhanelerine uyguladığı ambargo içerisinde EUV makineleri de bulunuyor yani Çinli dökümhane şirketleri bu cihazlara erişim sağlayamıyordu. Ve hatta, bir alt seri denebilecek DUV teknolojilerine de erişimleri kısıtlıydı. Fakat Amerika bir kez daha Çin'i durdurmayı başaramadı. Sızan bilgilerden edindiğimiz üzere Huawei'in Dongguan tesisinde EUV makineleri test ediliyor ve yaklaşık bir yıl içerisinde seri üretime başlanacak. Bunun teknoloji adına ne kadar devrimsel bir şey olduğunu fark etmek için Çinli firmaların batarya ve panel üretimi gibi konularda son birkaç senede teknoloji savaşını nasıl kendi lehine çevirdiğini görmeniz yeterli. Örneğin, OLED üretiminde Çinlilerin 10 sene önceki payı sadece %1 iken günümüzde neredeyse %50. Batarya hakkında konuşmama gerek yoktur herhalde. EUV ise altından kalkması en ağır taşlardan bir tanesiydi. Dünyada sayılı büyük dökümhanenin de bulunması bunun yegane örneğidir. Teknoloji piyasası içinde bulunduğum kadarıyla şunun garantisini verebilirim: TSMC'nin tekelliği çok uzun sürmeyecek. ASML'in ise yavaş yavaş bitiyor bile. Bakalım, Amerika ne gibi işe yaramayacak önlemler alacak.

Kaynak

Bu hızla High-NA EUV makinelere de geçiş yapacaklar. Acaba fiziksel limitlere ulaşıldıktan sonra teknoloji nereye evrilecek? Gerçi Çin'den gelen her şeye olduğu gibi aziz devletimiz bunuda vergilendirecektir. Teknolojinin ucuzlaması her anlamda olumlu.

Kısıtlanmaları sonucunda çözümünü kendi ülkelerinde arayıp kendi kısıtlı kaynaklarını kullanarak nereden nereye geldiler. ABD ne yaparsa yapsın durduramayacak gibi duruyor.

@18427 Materyal değişiklikleri sonrası limite ulaşacaklar. Bundan sonrası verim ve AI uzerine ilerler muhtemelen. NVIDIA benzeri bir politikaya şaşırmazdım.
Silikon yerine hangi materyale geçilebilir hocam?

@18427 Materyal değişiklikleri sonrası limite ulaşacaklar. Bundan sonrası verim ve AI uzerine ilerler muhtemelen. NVIDIA benzeri bir politikaya şaşırmazdım.
Ben süperiletken bazlı kuantum AI bekliyorum hocam.