Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
RTX 3060 ekran kartım var, düşük ayarlarda da yüksek ayarlarda da aynı FPS'eri alıyorum neredeyse ve her türlü ayarda kasma oluyor gibi gibi sanki. Ayarlar şu an böyle ve yüksekte de düşükte de aynı FPS'leri alıyorum neredeyse. Ayarları ne yapmalıyım? Üstte bir sürü şey var da ne işe yaradıklarından bihaberim açıkçası.
RTX 3060 12 GB ekran kartım var, i3-12100F işlemci var, işlemcide kule tipi soğutucu var. Gerekirse nihai performansa çekerim tabii işe yarayacaksa.

20251209025819_1.webp

20251209025812_1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
FSR 3 kare oluşturma, ekran görüntüsünde devre dışı görünüyor. Bunu açık veya kalite moduna getir. RTX 3060'ta DLSS 3 çalışmaz ama FSR 3 çalışır. Bu özellik işlemci darboğazını by Pass edip FPS'ini neredeyse ikiye katlar

kare hızı sınırını sınırsız yapma. İşlemci %100'e vurduğu an stutter olur. FPS'i monitörünün Hz değerine veya sabit alabildiğin bir değere sabitle.

grafik ayarları düşüke çekme, yükü işlemciye bindirirsin. Ayarları yüksek veya orta seviyesinde tutarak yükü ekran kartına ver.

DLSS kalite modunda kalsın elleme.
FSR 3 kare oluşturma, ekran görüntüsünde devre dışı görünüyor. Bunu açık veya kalite moduna getir. RTX 3060'ta DLSS 3 çalışmaz ama FSR 3 çalışır. Bu özellik işlemci darboğazını by Pass edip FPS'ini neredeyse ikiye katlar

kare hızı sınırını sınırsız yapma. İşlemci %100'e vurduğu an stutter olur. FPS'i monitörünün Hz değerine veya sabit alabildiğin bir değere sabitle.

grafik ayarları düşüke çekme, yükü işlemciye bindirirsin. Ayarları yüksek veya orta seviyesinde tutarak yükü ekran kartına ver.

Çözüm

Kare hızı sınırını sınırsız yapma. İşlemci %100'e vurduğu an stutter olur. FPS'i monitörünün Hz değerine veya sabit alabildiğin bir değere sabitle.

Grafik ayarları düşüke çekme, yükü işlemciye bindirirsin. Ayarları yüksek veya orta seviyesinde tutarak yükü ekran kartına ver.

Hocam FSR 3 kare oluşturmada sadece açık ve kapalı seçeneği var ben açık yaptım açık yapınca kare hızı sınırına erişimim gidiyor yani o sınırsızda kalıyor ben onu aşağıya çekemiyorum. Onun dışında dediklerini yaptım ve FPS bayağı bir arttı ama şu anda şöyle bir sorunum var :D. Oyun sanki akıcı değil gibi halbuki 100FPS'den fazla alıyorum şu an ama o 70 FPS'de oynadığım akıcılığı alamıyorum bir de sesler sanki böyle saliselik gidip geliyormuş gibi oluyor bunların bir adı terimi vardır ama işte anlatabildiğim kadar :D.

Hocam FSR 3 kare oluşturmada sadece açık ve kapalı seçeneği var ben açık yaptım açık yapınca kare hızı sınırına erişimim gidiyor yani o sınırsızda kalıyor ben onu aşağıya çekemiyorum. Onun dışında dediklerini yaptım ve FPS bayağı bir arttı ama şu anda şöyle bir sorunum var :D. Oyun sanki akıcı değil gibi halbuki 100FPS'den fazla alıyorum şu an ama o 70 FPS'de oynadığım akıcılığı alamıyorum bir de sesler sanki böyle saliselik gidip geliyormuş gibi oluyor bunların bir adı terimi vardır ama işte anlatabildiğim kadar :D.

Denetim Masası, program ayarlarına gir
Listeden Arc raiders'ı bul yoksa ekle diyerek oyunu seç.
maksimum kare hızı ayarını bul ve "açık" yapıp değer olarak 90 veya 100 gir
Monitör Hz değerinin biraz altı olsun.

FPS'i dışarıdan kısıtladığında işlemcinin üzerindeki yükü kalkacak. İşlemci rahatlayınca hem ses kesilmesi düzelecek hem de kareler daha istikrarlı geleceği için o yapaylık hissi azalacak.

Denetim Masası, program ayarlarına gir
Listeden Arc Raiders'ı bul yoksa ekle diyerek oyunu seç.
Maksimum kare hızı ayarını bul ve "açık" yapıp değer olarak 90 veya 100 gir
Monitör Hz değerinin biraz altı olsun.

FPS'i dışarıdan kısıtladığında işlemcinin üzerindeki yükü kalkacak. İşlemci rahatlayınca hem ses kesilmesi düzelecek hem de kareler daha istikrarlı geleceği için o yapaylık hissi azalacak.

Tamamdır hocam şimdi çok daha iyi çok teşekkür ederim.

RTX 3060 ve 5600X ikilisi ile oynuyorum. Açıkçası çok yüksek FPS değerleri göremiyorum. Mesela monitörüm 144Hz ama bu değerleri görmem için Kare Oluşturma kullanmam gerekiyor. Fakat tercih etmiyorum. Doğal yollarla 150 FPS civarı almak zaten bu kart ile çok zor. Kullandığım ayarları ve önerilerimi sizlerle de paylaşmak isterim;

Öncelikle Işın İzlemeyi kesinlikle ama kesinlikle Statik yapıyorum yoksa FPS ölüyor. Daha gerçekçi ışıklandırma umurumda bile değil. Sizin de Statik yapmanızı öneririm.

IŞIN İZLEME ----------------------------------------------------

NVIDIA RTX Küresel Işıklandırma -> STATİK

KALİTE ----------------------------------------------------------

Genel Kalite Seviyesi -> ÖZEL
Görüş Mesafesi -> YÜKSEK
Örtüşme Önleme -> YÜKSEK
Gölgeler -> DÜŞÜK
İşlem Sonrası -> DÜŞÜK
Doku -> YÜKSEK
Efektler -> DÜŞÜK
Yansımalar -> DÜŞÜK
Yapraklar -> DÜŞÜK
Küresel Işıklandırma Çözünürlüğü -> ORTA

Bunlar benim kişisel grafik ayarlarım. Tercihe göre bazı ayarlar değiştirilebilir.
Görüş Mesafesini yüksek tutma sebebim nesnelerin uzaktan da renderlanmasını istemem. Düşük yapar isem bazı nesneler uzakta renderlanmıyor bazıları renderlansa bile düşük çözünürlükte renderlanıyor. Diğer oyuncuları görmek için düşük yapılabilir. Fakat benim tercihimin yüksek olmasının nedeni ilerledikçe yavaş yavaş renderlanan nesnelerin arada takılma yapması ve uzaktaki kişilere ateş ederken önündeki nesneleri görmediğim için merminin nereye takıldığını görememem.
Doku kısmının bende performansa etkisini pek gözlemleyemedim. Daha iyi kalite görmek için arttırdım. VRAM için etkisi artıyor ama bolca VRAM var, dolmuyor bile. O yüzden Yüksek tutuyorum.
Küresel Işıklandırma Çözünürlüğünü Orta yapma sebebim ise ışıklandırmaların garip olması. İç dış mekan algısında aydınlatmada değişiklikler oluyor. Rakiplerimi görmekte zorlanabiliyorum. Orta ayarı beğendiğim için tercih ettim. FPS arttırmak isterseniz Düşük daha iyi ama Orta öneririm.

GÖRÜNTÜ ------------------------------------------------------

Pencere Modu -> ÇERÇEVESİZ TAM EKRAN (Oyunun önerileni bu, çift ekran kullandığım için diğer ayarları denemedim.)
AMD FSR 3 Kare Oluşturma -> DEVRE DIŞI
VSync -> DEVRE DIŞI
NVIDIA Reflex Düşük Gecikme -> ETKİN
Kare Hızı Sınırı -> SINIRSIZ

Kare oluşturmayı bilerek kullanmıyorum. Çünkü açıldığında gerçek FPS değeriniz biraz düşüyor ve bunun üzerine sahte kareler ekliyor. FPS yüksek olsa bile hiç akıcı değildi. Çok kötü hissettirdiği için kullanmıyorum.
Reflexi deneyerek kullanmak gerek. Etkin veya Etkin + Güçlendirme seçenekleri arasında bir fark gözlemleyemedim. Ya bende gözle görülür, hissedilebilir bir etkisi olmadı ya da genel olarak öyle bir etkisi yok. İki ayarı da test etmenizi öneririm. Sistemden sisteme fark edecek ayarlardan bir tanesi.

ÇÖZÜNÜRLÜK ÖLÇEKLENDİRME VE ÖRTÜŞME ÖNLEME ----

Ölçeklendirilmiş Çözünürlük -> 100% - 1920 x 1080 (Monitör çözünürlüğünüze göre değişiklik gösterecektir.)
Çözünürlük Ölçeklendirme Yöntemi -> NVIDIA DLSS
NVIDIA DLSS Kalitesi -> DLAA (Bu benim tamamen kişisel tercihim.)
NVIDIA DLSS Modeli -> Transformer

DLAA tercih etme nedenin görüntü kalitesi için. Ayrıca DLSS kullandığımda hareketli nesnelerde ghosting yapabiliyor, arkasında iz bırakabiliyor. Bu da oyundaki algımı mahvediyor.
Transformer seçme nedenim de daha iyi çalışması. CNN kalitesi kötü. Fakat CNN'nin performansa etkisi daha iyi. Transformer'da CNN'e göre FPS bir tık daha düşük. Test edip tercihinize göre seçebilirsiniz. Ben Transformer'ı beğendiğim için kullanıyorum.

Not: Ekran çözünürlüğün 1080p olduğu için DLSS Kalite'den aşağısını öneremem. Görüntü çok kötü olur. Eğer 2K veya 4K monitör kullanan var ise onlar Kalite'den aşağıya inebilirler. Hatta DLSS o çözünürlüklerde daha iyi çalışacağını düşünüyorum.

Ek Not: Genel olarak kendi kullandığım kişisel ayarlardan bahsettiysem de bazı ayarlar bir çok kişi için de mantıklı olacaktır. Özellikle FPS artışı için kare oluşturmayı kullanmak pek mantıklı gelmiyor bana. Bir çok kişinin de aynı deneyimi yaşayacağına eminim. Fakat RTX 40 ve üstü ekran kartı kullananlar var ise NVIDIA'nın kare oluşturması hakkında bir deneyimim yok. Deneyerek karar verebilir hatta konuya yorum bırakabilirsiniz. Ama bu konu RTX 3060 ve i3-12100F için açılmış olduğunu unutmayın. Farklı sistemler için önerilerim değişiklik gösterir mesela.