EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
image (1).webp

Uzun bir süredir, yedek bilgisayarıma Hackintosh kurma planım vardı. Ancak sürekli işim çıktığı için bir türlü odaklanamamıştım.
Bugün, ilk denememde bilgisayarıma uzanan bir Ethernet kablosu olmadığı için başta offline kurulum denedim; ancak boot sırasında bir hata aldım ve çözüm bulamadım. Bu yüzden 20 metrelik bir Ethernet kablosu alarak, OpenCore’un rehberine göre online kurulum yaptım ve hiçbir sorun çıkmadan doğrudan kuruldu.
Sistemi bazen 4-5 kere yeniden başlatmam gerekti ve bu aşamalarda oldukça tedirgin oldum. Ancak günün sonunda buradayız.

Sistem özellikleri​

i3 7100
RX580 4GB
8GB RAM
MSI Z270 Gaming Pro Carbon

BIOS Ayarları​

VT-d - Disabled
SGX - Disabled
CFG Lock - Disabled

VT-x (Anakartta Intel virtualization olarak geçiyor) - Enabled
4G Decoding - Enabled
XHCI Hand off - Enabled

Kullandığım EFI​

Açıkçası EFI oluşturma işi en çok korktuğum şeydi. Çünkü opencore rehberi oldukça karmaşık duruyordu ve bir şeyleri bozacağımdan korkuyordum. Ancak OpenCore Simplify’ın sürekli hata vermesi yüzünden paşa paşa rehberi anlamaya çalıştım ve günün sonunda bu EFI ortaya çıktı. Sandığımdan daha kolay olduğu için mutluyum.

Çalışan / Çalışmayan​

USB 3.0 ve 2.0 portlarının hepsi sorunsuz çalışıyor.
iCloud - Çalışıyor
ALC 1220 - Çalışıyor
Intel Gigabit LAN - Çalışıyor

Şimdilik çalışmayan bir özellik görmedim. Bazı kişiler ikinci monitörü tanıtamamış; ancak ben ilk denediğimde, doğrudan ikinci monitör çalıştı.
(İlk defa Hackintosh kurduğum için neleri test etmem gerektiği konusunda pek bir fikrim yok, o yüzden şimdilik sadece bunlar var. Kusura bakmayın.)

Sistem uygulamalarında takılma sorunu:
Ben sistemi kurduğumda, uygulamalar ve Safari tarayıcısında ciddi bir takılma sorunu vardı. Başta bunun ekran kartı kaynaklı olduğunu düşünüyordum. RX580, yeni doğmuş bir bebekten bile daha çok sorun çıkardığı için suçu direkt ona attım. Ancak MOS Scroll Smooth uygulamasını kurunca, Safari’den bilgisayar ayarlarına kadar tüm takılmalar düzeldi.

Keyfi Not: Açıkçası, yalan olmasın, pek bir macOS kullanma sevdam yoktu. Şu sıralar yapacak hiçbir şey bulamadığım için kendime bir heyecan çıkarmak istedim ve böyle bir şey yaptım. Şu an bu bilgisayarı rafa kaldırdım; çünkü ben çok sevgili Windows’um ile gayet mutluyum ve macOS’te pek aradığım heyecanı bulamadım. Bana göre çok karmaşık geldiği için hevesim biraz kırıldı ama önemli değil. Ben o kurulum ekranında yaşadığım gerginlik ile gayet eğlendiğim için sorun yok. Hepinize bu duyguyu öneririm.

Dosya Ekleri

• 1744412844492.webp
    1744412844492.webp
    5,9 KB · Görüntüleme: 82
Eskiden çok kurardım farklı sistemlere de kurdum. Artık ekran kartları izin vermiyor. Hem NVIDIA kullanıcısı olduğum için de öyle. Güzel izlenim bırakıyor. Ancak maalesef OpenCore'da sonlara yaklaşıyor. Bir noktadan sonra Intel işlemcilere güle güle diyeceğiz. Destek olmayınca da proje de bitecek.

Eskiden çok kurardım farklı sistemlere de kurdum. Artık ekran kartları izin vermiyor. Hem NVIDIA kullanıcısı olduğum için de öyle. Güzel izlenim bırakıyor. Ancak maalesef OpenCore'da sonlara yaklaşıyor. Bir noktadan sonra Intel işlemcilere güle güle diyeceğiz. Destek olmayınca da proje de bitecek.
Bu konular hakkında derinlemesine bir bilgim yok, ancak RTX serisinin desteklenmemesi bence büyük bir sorun. Bildiğim kadarıyla AMD tarafında da RX 7000 ve üstü için destek yok. Bence birkaç yıl sonra Hackintosh kurmak, sadece eski bilgisayarları değerlendirme projesine dönüşecek.

Bu konular hakkında derinlemesine bir bilgim yok, ancak RTX serisinin desteklenmemesi bence büyük bir sorun. Bildiğim kadarıyla AMD tarafında da RX 7000 ve üstü için destek yok. Bence birkaç yıl sonra Hackintosh kurmak, sadece eski bilgisayarları değerlendirme projesine dönüşecek.

Aynen öyle m serisi işlemciler geldiği için bir süre sonra X86 mimarisine yeni sistemler gelmeyecek.

Güncelleme: sistem native olarak uyku modu destekliyor, bu beni gerçekten çok mutlu etti çünkü anakart sistemi tamamen kapatıp açtığımda sürekli sorun çıkarıyordu, uyku modu mükemmel bir şeymiş.