i3-9100F sisteme macOS kurduktan sonra ne yapmak gerekir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MrMeto
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 23
  • Görüntüleme Görüntüleme 430
  • Etiketler Etiketler
    destek macos

MrMeto

Uzman
Herkese iyi günler, ikinci bilgisayarıma macOS kurmak istiyorum ancak bu biraz yabancı olduğum bir konu. Kendi başıma @Recep Baltaş'ın yapmış olduğu kurulum rehberlerini izleyerek bir yerlere kadar gelmeyi başardım ancak kurulumun düzgün olmasını istediğim için işi bilenlerden de destek ve fikir almak isterim.

Sistem özelliklerim.
  • Anakart: MSI H310M Pro-VDH Plus.
  • İşlemci: Intel i3 9100F.
  • Ekran kartı: RX 470 4 GB.
  • RAM: 16 GB.
  • Depolama: 320GB HDD (çok fazla badsector mevcut)

Öncelikle kendi başıma yaptıklarımı anlatayım, OpenCore ile Monterey kurulum rehberini adım adım uyguladım. Anakartımın BIOS ayarlarını yaptım, USB belleğe Monterey imajını yazdım, anakartıma uygun bir EFI dosyası buldum. En sonunda kuruluma başladım ve ilk seferde Monterey kurulum ekranı geldi, diski biçimlendirip kuruluma geçtim ancak kurulumun ortasında "güncelleme yüklenirken bir hata oluştu." uyarısı aldım, bende tekrar kurulu tekrar başlattım ancak yine aynı aşamaya gelince hata verdi. Tahminim HDD'de çok fazla badsector olmasından ama zaten amacım bu ekrana kadar gelebilmekti başlangıçta. Şimdi 512 GB bir SSD alıp tekrar deneyeceğim.

Konu biraz uzadı biliyorum, sizlerden isteğim ben bu sisteme daha güncel bir macOS kurabilir miyim ve kurulumdan sonra sistemin düzgün çalışabilmesi için yapmam gerekenler neler?

Kullandığım EFI dosyası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sonoma kurabilirsin. Ayrıca:

Teşekkürler çok güzel bir rehber hazırlamışsınız.

Kurulum ekranındaki Disk izlencesinden görüntü kısmına tıkla ve tüm diskleri gösteri seç. Kurulum yapmaya çalıştığın diskin bölümleriyle nasıl göründüğünün görselini paylaş.

Bu HDD cihaza SATA olarak mı bağlı? Yoksa harici bir kutuda mı? macOS kurmak için APFS formatına ihtiyacın var APFS disk formatı HDD ile önerilmiyor ama kurabilirsin.

İmkanın varsa başka bir USB bellek ile dene. Başka USB bellek yoksa en azından kullandığın USB portlarını değiştirerek dene.

Yaşadığın sorun diske yazarken ya zaman damgası oluştururken oluşuyor yada disk ile yükleyici arasında bir kopukluk oluşuyor. Bu sorunlara kullandığın EFI içerisindeki ACPI yamaları sebep olabilir. Ayrıca SSDT.md dosyası sağlanmış ve cihaz için ACPI yolları verilmiş. Bunlar sağlıklı yöntemler değil.

Bu EFI de dene. Temel kurulum düzeyinden Coffe Lake Desktop cihaza göre hazırladım.
Coffe Lake Desktop OC1.0.2

Elimde başka bir USB bellek yok maalesef, dediğiniz gibi başka bir porta takıp deneyeceğim.

HDD SATA üzerinden bağlı, zaten bu diske uzun kullanım için değil de sistemi kurabilecek miyim acaba diye denemek için taktım, yakın zamanda bir SATA SSD alıp ona kurulum yapmayı planlıyorum. Aklımdaki model bu, başka bir tavsiyeniz varsa ona da bakabilirim.

EFI dosyasını anakart modelini yazarak ilk bulduğum kaynaktan çektim, çok anladığım bir konu değil maalesef bu yüzden sizin gibi işi bilenlerden destek almak çok güzel.

Şimdi USB belleğe Sonoma sürümünü yazıp sizin vermiş olduğunuz EFI dosyasını kullanacağım. Kurulum ekranına gelebilirsem disk bölümünün görsellerini en kısa sürede paylaşacağım.

Sonoma ve vermiş olduğunuz EFI ile şöyle bir hata aldım, sistem bu ekranda takıldı.

Sanırım bios ayarlarında birkaç değişiklik olmuş onları düzeltince kurulum ekranı tekrar geldi.

Sonoma versiyonu ve vermiş olduğunuz efi ile kurulum denemesinde yine aynı aşamada aynı hatayı adlım.

Son düzenleme:
Sonoma versiyonu ve vermiş olduğunuz efi ile kurulum denemesinde yine aynı aşamada aynı hatayı adlım.
USB belleği ve portları değişerek denemeye devam edebilirsin. Sorunun HDD üzerinde APFS sistemin kararlı olamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ama bazı durumlarda daha önce USB bellek kaynaklı da benzer sorun yaşadığını deneyimlemiştim.

Bu kexi de Config ve OC - KEXT içerisine ekleyerek deneyebilirsin.
https://github.com/dortania/OpenCor...ads/master/extra-files/CtlnaAHCIPort.kext.zip
AHCI port sorunlarında iyileştirme sağlayabilir.

Öncelikle HDD'nin GPT(GUID) olduğundan emin ol. BIOS:
  • SATA > AHCI
  • UEFI
  • CSM > Disabled
  • CFG-Lock > Disabled
olacak şekilde teyit et. Ayrıca HDD'nin biçimlendirmesini macOS kurulumunda yapmak yerine Windows'ta HFS'ye çevirip, kurulumda APFS'ye dönüştürmeyi deneyebilirsin.

Gelişmeler;

HDD ile ne yaptısam başarılı bir kurulum gerçekleştirmedim.
Sipraiş ettiğim 480 GB SSD bugün elime ulaştı ve hemen takıp kuruluma geçtim, ilk kez hata almadan kuruluma devam edebildim. Masaüstüne ulaşabilmek için gerekli hesap ayarlama işlerini yaptım ve sonunda başardım. Ama bendeki şans sağ olsun sorunlarım bitmedi

İlk sorun bilgisayar açıldıktan sonra ekranda durmadan bir bozulma var, bu sorunu geçici olarak şöyle çözdüm, ekran ayarlarından HDR kısmını kapatıp açınca veya hangi konumdaysa tersine çekerek bir sonraki yeniden başlatmaya kadar düzeliyor.

İkinci sorun bilgisayar internete bağlanmıyor, Ethernet takılı ama görmüyor.

Üçüncü sorun benim sistemimde "TP-Link Archer TX55e AX3000MBps" Wi-Fi Bluetooth kartı takılı ben bu kartı MacOS'ta kullanabilir miyim?

Ek olarak SSD için yaptığım kurulumda paylaşmış olduğunuz kext dosyası duruyordu, bunu durması bir problem yaratır mı, baştan kurulum yapabilirm.

Biosta CSM ayarını Diasble - Enable her iki şekilde de deneyerek sorunu gözlemle. Ayrıca bu mac hakkında kısmının görselini okunaklı paylaş ki kartı nasıl gördüğünü anlayalım.

İkinci sorun bilgisayar internete bağlanmıyor, Ethernet takılı ama görmüyor.

Ethernet için bu kexti kullan. Hem OC - KEXT içerisine koy hem Config - Kernel kısmına göster.
RealtekRTL8111-V2.4.2.zip

Üçüncü sorun benim sistemimde "TP-Link Archer TX55e AX3000MBps" Wi-Fi Bluetooth kartı takılı ben bu kartı MacOS'ta kullanabilir miyim?
Bu kartın çalıştığını bildirenler var. Şahsen denemedim ama çalışacağını düşünüyorum.
Bu çözüm işini görür.
chris1111/Wireless-USB-Big-Sur-Adapter
Ama SIP kapalı olması lazım bunu kurabilmen için. Linkteki yardım materyalinden SIP nasıl kapatacığana bakabilirsin. Eğer yapamazsan bildir.

paylaşmış olduğunuz kext dosyası duruyordu, bunu durması bir problem yaratır mı
Yaratmaz. Sadece önyükleme sürsini birkaç sn uzatabilir. Config dosyasından pasife alıp durumu gözlemle. Sorun oluşturmuyorsa kaldır.

Ama bendeki şans sağ olsun sorunlarım bitmedi
Sorunlar bir şekilde çözülür merak etme. Önemli olan uyumlu donanımla çalışmaktır ve senin donanımın bu iş için uyumlu.

Vermiş olduğunuz ethernet kexti çalıştı teşekkürler.

CSM ayarını değiştirmek bir işe yaramadı gibi.

Ekranda oluşan bozulma nasıl yaptım bilmiyorum ama ilk açılışta şifre girme ekranı dışında olmuyor şimdilik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…