MrMeto

Uzman
Herkese iyi günler, ikinci bilgisayarıma macOS kurmak istiyorum ancak bu biraz yabancı olduğum bir konu. Kendi başıma @Recep Baltaş'ın yapmış olduğu kurulum rehberlerini izleyerek bir yerlere kadar gelmeyi başardım ancak kurulumun düzgün olmasını istediğim için işi bilenlerden de destek ve fikir almak isterim.

Sistem özelliklerim.
  • Anakart: MSI H310M Pro-VDH Plus.
  • İşlemci: Intel i3 9100F.
  • Ekran kartı: RX 470 4 GB.
  • RAM: 16 GB.
  • Depolama: 320GB HDD (çok fazla badsector mevcut)

Öncelikle kendi başıma yaptıklarımı anlatayım, OpenCore ile Monterey kurulum rehberini adım adım uyguladım. Anakartımın BIOS ayarlarını yaptım, USB belleğe Monterey imajını yazdım, anakartıma uygun bir EFI dosyası buldum. En sonunda kuruluma başladım ve ilk seferde Monterey kurulum ekranı geldi, diski biçimlendirip kuruluma geçtim ancak kurulumun ortasında "güncelleme yüklenirken bir hata oluştu." uyarısı aldım, bende tekrar kurulu tekrar başlattım ancak yine aynı aşamaya gelince hata verdi. Tahminim HDD'de çok fazla badsector olmasından ama zaten amacım bu ekrana kadar gelebilmekti başlangıçta. Şimdi 512 GB bir SSD alıp tekrar deneyeceğim.

Konu biraz uzadı biliyorum, sizlerden isteğim ben bu sisteme daha güncel bir macOS kurabilir miyim ve kurulumdan sonra sistemin düzgün çalışabilmesi için yapmam gerekenler neler?

Kullandığım EFI dosyası.

WhatsApp Görsel 2024-11-29 saat 13.12.36_26e868fd.webp
WhatsApp Görsel 2024-11-29 saat 13.31.29_6a845460.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
ilk açılışta şifre girme ekranı dışında olmuyor şimdilik.
Kablodan olabilir. Arada dönüştürücü filan varsa ondan da olabilir. Sürekli tekrarlamıyorsa sorun değildir. Gliklenme veya pembe flu ekran sorunları ekseriyet CSM ayarıyla alakalı gelişiyor.
Ekran kartını tanımış bir sorun görünmüyor sisteminde.
Wifi tanıtabilin mi?

Kablodan olabilir. Arada dönüştürücü filan varsa ondan da olabilir. Sürekli tekrarlamıyorsa sorun değildir. Gliklenme veya pembe flu ekran sorunları ekseriyet CSM ayarıyla alakalı gelişiyor.
Ekran kartını tanımış bir sorun görünmüyor sisteminde.
Wifi tanıtabilin mi?
Evet wifi adaptörünü biraz uğraştırdıktan sonra tanıtmayı başardım, ama sizin önermiş olduğunuz yöntem bende çalışmadı. İlk çalışan yöntem kent ile heliport uygulaması oldu ama bu yöntemi pek beğenmedim. Biraz araştırınca intel wifi kartları için yazılmış bir ket buldum ve onu denedim. Bu yöntem sorunsuzca çalıştı ve ayarlar kısmında wifi bölümü orjinali gibi aktif hale geldi.

Şimdi bluetooth kısmını çalıştırmayı deneyeceğim. Ek olarak @Recep Baltaş Monterey kurulum videosunda en son kısımda opencore conf ile cihazın kimliğini macpro yapıyordu benim böyle bişey yapmama gerek var mıdır?

Şu zamana kadar yardımcı olmuş herkese çok teşekkür ederim gerçekten sistemi tahminimden çok daha rahat kurup çalıştırmayı başardım.

Sanırım sistemde küçük bir sorun var, açılış sürem uzadı ve görsele gözüken boot yazıları açılışı yavaşlatıyor.

IMG_1503.webp

Güncelleme: Denemelerim sonucunda yavaş açılmanın sebebi bluetooth kext dosyaları olduğunu fark ettim onları devre dışı bırakınca sistem eskisi gibi hızlı boot etti.

2. Güncelleme: Yaptığım araştırmalar ve bolca deneme sonucunda aşağıdaki sitede yer alan konu başlığında bir kullanıcının paylaşmış olduğu intel Sonoma wifi&bluetooth kext leri sorunumu çözmeyi başardı. Artık bluetooth çalışıyor sadece ilk bağlanma sırasında biraz uğraştırıyor o kadar sonrasında stabil bir biçimde aygıtlarım çalıştı.

Sonoma İntel Wifi & Bluetooth kext:

Şimdi birtek ilk açılıştaki şifre ekranında oluşan görsel bozulma kaldı. Sanırım onuda çözersem stabil bir sistem elde etmiş olacağım.

Opencore boot sırasında çift işletim sistemi olduğundan Windows ve Sonoma şeklinde bir açılış ekranı geliyor ama önceden Sonoma kısmında seçili olurdu ve kısa bir süre sonra onu açardı ama dünden beri Windows seçili başlıyor ve ben Sonomayı seçmezsem Windowsu boot ediyor otomatik bunu nasıl düzeltebilirim.

Son düzenleme:
Opencore boot sırasında çift işletim sistemi olduğundan Windows ve Sonoma şeklinde bir açılış ekranı geliyor ama önceden Sonoma kısmında seçili olurdu ve kısa bir süre sonra onu açardı ama dünden beri Windows seçili başlıyor ve ben Sonomayı seçmezsem Windowsu boot ediyor otomatik bunu nasıl düzeltebilirim.
Sonoma kurulu diski seçerken CTRL + ENTER yap. Varsayılan olarak o diski seçer opencore. Hangi diski bu yöntemle seçersen varsayılan disk olur.

Sonoma İntel Wifi & Bluetooth kext:
Kextlerin güncel değil. OCAT veya Opencore Configurator ile güncelleyebilirsin. Bağlanırken ki takılma bu nedenle olabilir.

Üçüncü sorun benim sistemimde "TP-Link Archer TX55e AX3000MBps" Wi-Fi Bluetooth kartı takılı ben bu kartı MacOS'ta kullanabilir miyim?
Bu kartın intel bir yonga kullandığını bilmiyordum. Görmedim de hiç bir yerde. İntel olması çalıştırılmasını daha kolaylaştırır tabii. Ama zaten çalıştırmışsın.

Sonoma kurulu diski seçerken CTRL + enter yap. Varsayılan olarak o diski seçer OpenCore. Hangi diski bu yöntemle seçersen varsayılan disk olur.

Kextlerin güncel değil. Ocat veya OpenCore Configurator ile güncelleyebilirsin. Bağlanırken ki takılma bu nedenle olabilir.

Bu kartın Intel bir yonga kullandığını bilmiyordum. Görmedim de hiçbir yerde. Intel olması çalıştırılmasını daha kolaylaştırır tabii. Ama zaten çalıştırmışsın.

CTRL + enter işe yaradı.

Şimdi yeni bir sorunum oldu, ben kextleri güncellerken OpenCore 1.0.2 versiyonu vardı program 1.0.3 gelmiş uyarısı verdi bende yükle dedim ama sanırım o sırada bir işlemi yanlış yaptım herhalde ki artık ilk boot sırasında OpenCore gözükmüyor ve sistem boşa düşüyor. USB ile boot ettiğimde açabiliyorum ama BIOS'ta boot seçeneklerinde önceden OpenCore yazardı artık o da gitmiş halde ve F11 ile boot seçeneklerinde de gözükmüyor. Bunu nasıl düzeltebilirim? Aklıma gelen tek yöntem baştan kurulum yapmak.

Güncelleme:
EFI dosyamı baştan yükledim.
BIOS'u UEFI moduna alıp 1. boot diskini macOS yüklü diski seçince boot etmeyi başardım. Ama eskiden boot seçeneklerinde OpenCore yazardı ve sistem oradan boot ederdi o artık yok :/

Son düzenleme:
Aklıma gelen tek yöntem baştan kurulum yapmak.
Aklına her zaman en son bu yöntem gelsin. Eğer macOS diske kurulduysa ve olası boot sorunları yaşıyorsan muhtemelen sorunun bootloader kaynaklıdır. macOS bir sefer kurman yeterli. Yeniden kurulum yapmak sadece zaman kaybıdır.

Ama eskiden boot seçeneklerinde OpenCore yazardı ve sistem oradan boot ederdi o artık yok :/
Config > boot > LauncherOption değerini Full olarak ayarla ve opencore ekranına resetnvram yap. Opencore bu şekilde biosa bir girdi olarak yerleşmeli.

Teşekkürler. Müsait olduğumda deneyeceğim.
Aklına her zaman en son bu yöntem gelsin. Eğer macOS diske kurulduysa ve olası boot sorunları yaşıyorsan muhtemelen sorunun bootloader kaynaklıdır. macOS bir sefer kurman yeterli. Yeniden kurulum yapmak sadece zaman kaybıdır.

Config > boot > LauncherOption değerini Full olarak ayarla ve opencore ekranına resetnvram yap. Opencore bu şekilde biosa bir girdi olarak yerleşmeli.

Ayarlar kısmında, güncellemer de macOS Sequoia güncellemesi kurulabilir gözüküyor bu yükseltmeyi yapsam sorun olur mu?

Ayarlar kısmında, güncellemer de macOS Sequoia güncellemesi kurulabilir gözüküyor bu yükseltmeyi yapsam sorun olur mu?
Kextlerin ve yapılandırman güncel görünüyor. Ama wifi kartı için kexti Sequoia göre güncellemen gerekebilir. Güncel sürümde ağ kartın bu kext ile çalışmayabilir ve güncelleme sıkışabilir. Wifi kextleri pasife alarak deneyebilirsin. Ama Sequoia da Airportitwml çalışmaya bilir. Bu durumda itwlm ve heliport ikilisini kullanman gerekebilir.

İyi günler, sistemi Sequoia sürümüne yükseltmemeye karar verdim. 1 ay kadar bu haliyle aktif olarak kullandım ve 1 sorun dışında şimdilik stabil bir biçimde çalıştığını söyleyebilirim. Yardımı ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Yaşadığım son sorun bilgisayarı açtığımda şifre girme ekranında yaşadığım görüntü bozulması, şifre girip ekran kararıp masaüstü geldiğinde sorun geçici olarak düzeliyor, bazen düzelmediğinde HDR açıp kapama veya Hz değiştirme gibi yöntemler ile bir sonraki kullanıma kadar çözüyorum sorunu ama sonuçta sistemde bir sorun hala mevcut. Bu sorunu gidermek için ne gibi tavsiyeleriniz olur acaba.

Bu sorunu Sequoia üzerinde mi yaşıyorsun? Ekran kartı yamasının görselini paylaşır mısın?

Sonoma versiyonunda yaşıyorum, sistem stabil olduğu için yükseltme gereği duymadım. Ekran kartı yamasının nerede olduğunu bilmiyorum anlatırsanız hemen paylaşabilirim. macOS ve Hackintosh hala yabancı olduğum bir alan, elimden geldiğince araştırıp öğrenmeye çalışıyorum. :D