Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

semhyilmz

Çalışkan
Merhaba,

Laptopumda ciddi FPS düşmesi sorunu yaşıyorum. Oyun sırasında FPS aniden düşüyor ve aynı anda GTX 1650 ekran kartının kullanım oranı %90’lardan %12-20 seviyelerine kadar geriliyor.

Sistem:
  • CPU: Intel i5-10300H
  • GPU: GTX 1650
  • RAM: 16 GB (2x8, Dual Channel)
  • Depolama: SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 11
Sorun:
  • Oyun başta gayet akıcı çalışıyor.
  • 10-15 dakika sonra aniden FPS düşüşü başlıyor.
  • FPS düşerken GPU kullanımı ciddi şekilde azalıyor, CPU kullanımı ise büyük ölçüde sabit kalıyor.
  • Oyun sırasında sıcaklık değerleri CPU/GPU tarafında yaklaşık 70-90°C aralığında seyrediyor.
Denediğim şeyler:
  • Ekran kartı sürücüleri güncel (DDU ile temiz kurulum yapıldı)
  • Windows güç planı: Yüksek performans
  • NVIDIA Denetim Masası: Yüksek performanslı NVIDIA işlemcisi seçili
  • Arka plan uygulamaları kapalı
Sizce bu durum thermal throttling, power limit, BIOS ayarları veya Windows 11 kaynaklı bir problem olabilir mi?

Benzer sistemde bu sorunu yaşayan veya çözüm bulan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aşağıdaki işlemlerden sonra hem FPS anlık düşüşleri hem de GPU kullanımının düşmesi tamamen düzeldi.

Bilgisayar modeli:
Monster Abra A7 v12.1

Yapılan işlemler:
  • BIOS güncellendi (BIOS Update dosyasını Monster destek ekibinden mail aracılığıyla temin ettim.)
    • Monster ile iletişime geçmekte üşenen arkadaşlar için ekte bulunan link aracılığı ile indirebilirsiniz.
    • ZIP dosyasının içerisinde Update işleminin nasıl yapılacağı yazıyor, okumadan işleme başlamayınız.
    • BIOS Update sonrasında masaüstünde sağ tıklayamama sorunu vs.. yaşanabilir bunun çözümü olarak temiz kurulum yapabilirsiniz.
  • Windows temiz kurulum yapıldı.
    • (BIOS Update sonrası Windowsun stabil çalışmaması yüzünden yapıldı.)
  • Ekran kartı ve chipset dahil olmak üzere tüm sürücüler en güncel sürümleriyle sıfırdan kuruldu.
  • MAXTOR CTG8 marka termal macun yenilemesi ve kasa temizliği yapıldı.
    • (Isınma ve ısınma kaynaklı thermal throttling sorunu için yapıldı.)

Sonuç:
Benim sistemimde sorun bu şekilde çözüldü. Benzer problemi yaşayanlara BIOS + temiz kurulum kombinasyonunu denemelerini tavsiye ederim.

Prize takılı kulanıyor musunuz?
Laptopu direkt olarak bataryasız prizden kullanıyorum.

Düşük gecikme oranı modunu Ultra yapar mısın NVIDIA kontrol panelinden?

Biraz ChatGPT yardımı ile undervolt yaparak aynı zamanda ekran kartı sıcaklık derecesini kısarak FPS düşmesi sorunu çözüldü lakin bu çözüm FPS oranında biraz azalma yaşattı, tahminime göre bilgisayarın termal macun ve iç temizliği yapılması gerekiyor.

Laptopu direkt olarak bataryasız prizden kullanıyorum.

Biraz ChatGPT yardımı ile undervolt yaparak aynı zamanda ekran kartı sıcaklık derecesini kısarak FPS düşmesi sorunu çözüldü lakin bu çözüm FPS oranında biraz azalma yaşattı, tahminime göre bilgisayarın termal macun ve iç temizliği yapılması gerekiyor.

Laptop pek bilgim yok. Öneri olarak BIOS güncelemesi EXPO açılmasını ve driver güncellemesi yapmanızı öneririm. Ek olarak temiz Windows kurulumu her zaman iyidir.

Laptop pek bilgim yok. Öneri olarak BIOS güncelemesi EXPO açılmasını ve driver güncellemesi yapmanızı öneririm. Ek olarak temiz Windows kurulumu her zaman iyidir.

Sırf bu sebepten ötürü temiz kurulum yaptım, driverlar son sürümde, BIOS güncellemesi ve EXPO'ya bakacağım teşekkür ederim.

Aşağıdaki işlemlerden sonra hem FPS anlık düşüşleri hem de GPU kullanımının düşmesi tamamen düzeldi.

Bilgisayar modeli:
Monster Abra A7 v12.1

Yapılan işlemler:
  • BIOS güncellendi (BIOS Update dosyasını Monster destek ekibinden mail aracılığıyla temin ettim.)
    • Monster ile iletişime geçmekte üşenen arkadaşlar için ekte bulunan link aracılığı ile indirebilirsiniz.
    • ZIP dosyasının içerisinde Update işleminin nasıl yapılacağı yazıyor, okumadan işleme başlamayınız.
    • BIOS Update sonrasında masaüstünde sağ tıklayamama sorunu vs.. yaşanabilir bunun çözümü olarak temiz kurulum yapabilirsiniz.
  • Windows temiz kurulum yapıldı.
    • (BIOS Update sonrası Windowsun stabil çalışmaması yüzünden yapıldı.)
  • Ekran kartı ve chipset dahil olmak üzere tüm sürücüler en güncel sürümleriyle sıfırdan kuruldu.
  • MAXTOR CTG8 marka termal macun yenilemesi ve kasa temizliği yapıldı.
    • (Isınma ve ısınma kaynaklı thermal throttling sorunu için yapıldı.)

Sonuç:
Benim sistemimde sorun bu şekilde çözüldü. Benzer problemi yaşayanlara BIOS + temiz kurulum kombinasyonunu denemelerini tavsiye ederim.

Çözüm