ChiaraT
Üyecik
Öncelikle merhabalar, yaklaşık 1 haftadır yaşadığım ekran kartı crash sorunum var. Geçen hafta Meccha Chameleon oynarken bir anda ekran siyah oldu ve monitörde "no signal on display port" yazdı. Display port kablosunu çıkartıp takmak veya monitörü kapatıp açmak sorunu çözmedi. Arkadan Discord'da aramada olduğumdan sesler ve oyunun UI sesleri geliyordu ama ekranda hiçbir şey yoktu, ben de mecburen tuşundan force shutdown atmak zorunda kaldım. Sonraki günlerde aynı sorunu yine aynı oyunda ve Peak'de de yaşadım ve bu sefer ses de tamamen gitmişti, sadece arkada bilgisayarın ışıkları ve fanları çalışıyordu. Oyuna girdikten yaklaşık 15 dakika sonra yaşanıyor olay. Claude ve Gemini'ye danıştım, internetten de biraz araştırdım, NV-Failsafe hatası olma ihtimalinden dolayı daha stabil bir sürüme downgrade etmenin mantıklı olacağını düşündüm çünkü sorun, ben ekran kartı driver'larını güncelledikten birkaç gün sonra olmaya başlamıştı, bununla alakalı olabilir dedim. 610.62'yi 596.49'a indirdim (DDU kullanmadım) ama sorun devam etti. Daha sonra Claude event logger'dan bazı şeyler buldu ve ekran kartının crash verdiğini falan söyledi, WhoCrashed ile "C:\WINDOWS\LiveKernelReports" yolundaki logları incelettirdi, HWiNFO64 ile yine crash yiyene kadar log tuttuk ve loglara bakarak GPU hotspot'un 10 dakikada 105 dereceye çıktığını, bu yüzden sorunların yaşandığını, muhtemelen GPU termal macun ve termal pad değişimi gerektiğini söyledi. Ayrıca Gemini daha önce PSU ile ilgili bir sorun olabileceğini söylemişti de pek sanmıyorum.
Ancak sorun şu ki; aynı zaman dilimlerinde CS2, Dark Souls 3, FF7 Remake gibi bunlardan daha çok sistemi zorlayan oyunlarda böyle bir sorun yaşamadım, yani ısınma sorunu olduğunu kabul etsem de crash'in tamamen bundan kaynaklanmadığını düşünüyorum. Bilgisayarın içini sık sık temizleyen ve 1.5 senede bir CPU'nun macunu değiştiren biri olarak GPU'nun termal macununu ve termal padini kendim değiştirebileceğimi düşünmüyorum, herhangi bir bilgisayarcıya vermek de istemiyorum güven sorunlarından ötürü. Toplama bilgisayar olduğu için de nereye servise vereceğimi bilmiyorum. Konuyla alakalı SS'ler ekte, log dosyasını eklemeye çalıştım ama atılmıyor galiba, sosyalde yeniyim, kusura bakmayın, sistemim aşağıda. Aklıma gelenler bu kadar, konuyla alakalı yardımcı olabilecek varsa sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Sistem:
Ancak sorun şu ki; aynı zaman dilimlerinde CS2, Dark Souls 3, FF7 Remake gibi bunlardan daha çok sistemi zorlayan oyunlarda böyle bir sorun yaşamadım, yani ısınma sorunu olduğunu kabul etsem de crash'in tamamen bundan kaynaklanmadığını düşünüyorum. Bilgisayarın içini sık sık temizleyen ve 1.5 senede bir CPU'nun macunu değiştiren biri olarak GPU'nun termal macununu ve termal padini kendim değiştirebileceğimi düşünmüyorum, herhangi bir bilgisayarcıya vermek de istemiyorum güven sorunlarından ötürü. Toplama bilgisayar olduğu için de nereye servise vereceğimi bilmiyorum. Konuyla alakalı SS'ler ekte, log dosyasını eklemeye çalıştım ama atılmıyor galiba, sosyalde yeniyim, kusura bakmayın, sistemim aşağıda. Aklıma gelenler bu kadar, konuyla alakalı yardımcı olabilecek varsa sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Sistem:
- ASUS PRIME B560M-K
- Intel Core i5-11400F
- RTX 3060 Ti 8 GB
- 16 GB (2x8) 3200 MHz RAM
- SAMSUNG 980 1 TB SSD M.2
- FSP HYPER 700W 80+ BRONZE