• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

i5-11400F & RTX 3060 Ti sistemde FPS yüksekken düşüyor ve sonrasında oyun donuyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eleven1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 211
  • Etiketler Etiketler
    fps

eleven1

Çalışkan
Arkadaşlar, başlıkta da yazdığım gibi bu sorunun neyden kaynaklandığını bilmiyorum. Oyundan bağımsız olmak üzere hem CS2 gibi rekabetçi oyunlarda hem de hikayeli oyunlarda meydana geliyor. Sizce sorun neyden kaynaklanabilir?

Sistem:
  • Ekran kartı: Palit RTX 3060 Ti
  • RAM: 16 GB DDR4 Dual Channel RAM 3200 MHz Crucial
  • İşlemci: i5 11400F Stok Fan
  • Anakart: Biostar H510MH/E Anakart
  • Disk: Kingston 500 GB M.2 SSD

Sorunun videosu:

Son düzenleyen: Moderatör:
Birçok sebebi olabilir. Öncelikle sıcaklık değerleri hakkında bilgi verebilir misin? Ayrıca donma tam olarak nasıl oluyor? Bunu net bilirsem daha nokta atışı yardımcı olabilirim.

Power supply olarak ne kullanıyorsun? Eğer işlemci fanı stok fansa, o işlemci yük altında 85–95 derece bandında çalışabiliyor. Bu durumda termal darboğaz yaşıyor olabilirsin. Açıkçası sistem bileşenlerinden dolayı yetersizlikten drop yediğini düşünmüyorum.

Sistem stutteringe giriyor. XMP kapalıysa açmayı, Mux Switch varsa "Discrete GPU" veya "Sadece NVIDIA" moduna almayı deneyebilirsiniz ancak öncesinde Afterburner veya benzeri bir yazılım ile sıcaklık kontrolü yapmak gerek. Takılma anında frametime grafiğinde büyük bir çubuk çıkıyorsa ve CPU sıcaklığı 85-90 derece üzerindeyse termal yenileme ve bakım zamanı gelmiş olabilir. Laptop marka-modeli nedir?

Laptop değil masaüstü kullanıyorum. XMP de açık. Termal macunları değiştireli 3 hafta oldu ama afterburner değerlerini de bırakayım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler. İki ayrı videoyu birleştirdim hatanın ne olduğu gözüksün diye.

Son düzenleme:
@eleven1 işlemci 100 derece olduğu için böyle bir sorun yaşıyorsun muhtemelen. İşlemci soğutucu alman veya termal macunu yenilemen gerekir. Ya da her ikisini de yapman lazım.

Termal macunları 3 hafta önce değiştirdiğini söylemişsin. Buna rağmen CPU 100 derecede çalışıyor. Bir şeyleri kesinlikle yanlış yaptın. Fanı düzgün oturtamamış olabilirsin ya da termal macunu düzgün süremedin. Bu normal bir sıcaklık değeri değil. Yaşadığın soruna da bu sebep oluyor. İşlemci ısındığı için frekans düşürüyor, bu da işe yaramayınca kendisini kapatıyor.

Dosya Ekleri

• İşlemci.webp
    497,7 KB · Görüntüleme: 38
Gece sersemliği ile laptop gibi görmüşüm. 100 derece, işlemci için saçma derecede gereksiz bir ısı @farketmez1234'ün de dediği gibi işlemci sıcaklığını çözmen gerek.

Yanlışlıkla laptop demişim dediğim gibi tamamen ısı ile alakalı ama yine 100 derece olamaz sistemi kurduklarında termal sürmemiş olabilirler sorun arkadaşlarında dediği gibi sıcaklıkla alakalı aynı zamanda cihazına undervoltta yapabilirsen çok daha verimli bir sistem olur. Senin işlemcine undervolt yapılıyor mu bilmiyorum bakabilirsin.Fan tavsiyesi istersen yardımcı olabilirim.

Hocam sıvı soğutucu ayarlamaya çalışacağım. Termal macunu dediğim gibi yeni yeniledim ki 2022 den beri bende var bu sistem sürekli termal macunumu kendim yenilerim elim yatkındır daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım mx4 termal macun sürdüm ama bu sorunun ne olduğunu çözemedim gerçekten.

Sıvı soğutucu alacağım. Termal macunu yeni yeniledim evet 4 yıldır bu sistemi kullanıyorum sürekli termal macunumu kendim yenilerim 4 yıldır böyle bir sorun hiç yaşamadım elim gerçekten yatkındır çünkü daha önce hep kendi termal macunumu kendim yeniledim. Bir şeyleri yanlış yaptığımı pek düşünmüyorum fakat ihtimal dahilinde haklısınız, neden bu kadar ısındığını çözemedim. Sıvı soğutucu alacağım. Normalde bu işlemcinin sıvı soğutucuya gerek duymaması lazım. Sıvı soğutucu biraz fazla kaçar bu işlemciye ama yine de alacağım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…