S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, günaydın öncelikle.

Artık ekran kartımı yükseltmeyi düşünüyorum. Aklımda RTX 4060 var. Mevcut işlemcim i5-11400F, bu işlemciyle herhangi bir uyumsuzluk ya da darboğaz sorunu yaşar mıyım?

ASUS GeForce RTX 4060 Dual 8 GB modelini İtopya'da 16.800 TL'ye gördüm. Sizce bu fiyat ve model mantıklı mı, yoksa “RTX 3060 Ventus 12 GB alman daha iyi olur” mu dersiniz? O zaman o modele de bakabilirim.

Sistemim:
  • İşlemci: i5-11400F (ileride yükseltmeyi düşünebilirim)
  • Ekran kartı: GTX 1650 (değiştireceğim parça bu)
  • RAM: 16 GB.
  • Sistem: Windows 11.
Ayrıca bir sorum daha olacak: GTX 1650'de ekran kartını besleyen güç kablosu yoktu. Ancak RTX 4060 ve 3060 kartlarında bu güç kablosu bulunuyor. Bunu nereden bulabilirim veya nasıl temin etmem gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS GeForce RTX 4060 Dual 8 GB modelini İtopya'da 16.800 TL'ye gördüm. Sizce bu fiyat ve model mantıklı mı, yoksa “RTX 3060 Ventus 12 GB alman daha iyi olur” mu dersiniz? O zaman o modele de bakabilirim.

Hayır aşırı mantıksız olur. Sıfır olarak bu ikisine bakın.

Ayrıca bir sorum daha olacak: GTX 1650'de ekran kartını besleyen güç kablosu yoktu. Ancak RTX 4060 ve 3060 kartlarında bu güç kablosu bulunuyor. Bunu nereden bulabilirim veya nasıl temin etmem gerekiyor?

PSU çıkışlarına bak. PCI kabloları olması lazım 8'er pinli şekilde.

Her iki kartta 1080p kullanımına uygun. Bu yüzden VRAM detayına çok takılmadan, 8 GB VRAM ile önde olan RTX 4060 tercih ederdim.
Neden 4060 veya 3060 tercih ediyorsun mesela? Diğer üyeler RX 9060 XT 16 GB önerirken bu kartları seçme sebebin ne?

Günümüzde oyunlar yüksek ayarlarda oynandığında VRAM kullanımı oldukça artıyor. RTX 9060’ın 8 GB VRAM’e sahip olmasını tercih etme nedenim, bütçemin biraz kısıtlı olmasıydı.

Arkadaşların bahsettiği ekran kartını (RX 9060XT 16 GB) açıkçası daha önce bilmiyordum. Bilsem zaten bu konuyu açmadan direkt o modeli alırdım.

i5-11400F ile uyumlu olur mu hocam? Yani bana herhangi bir sorun çıkarır mı? İşlemciyi sonradan değiştirmek zorunda kalmak istemem de, o yüzden soruyorum.

Son düzenleme:
O butcede RX 9060 XT var iken kesinlikle 4060 veya 3060 almana degmez.
Önerdiğiniz ekran kartı ile RTX 4060 veya RTX 3060 arasındaki fark ne, bunu merak ediyorum.

Ben genelde bilindik markaları ASUS veya MSI gibi tercih ediyorum. Ancak önerdiğiniz markayı pek tanımıyorum. Son zamanlarda o kadar çok ekran kartı markası çıktı ki, açıkçası hepsini takip etmek artık zorlaşıyor maalesef.

Hafiften darboğaz olabilir ancak sorun çıkartacak kadar olacağını sanmam. Ayarları köklersiniz.

Teşekkür ederim kardeşim, sağ ol.

Neden 4060 veya 3060 tercih ediyorsun mesela? Diğer üyeler RX 9060 XT 16 GB önerirken bu kartları seçme sebebin ne?
İki kart arasından tercih yapılacak olursa tabii ki RTX 4060. Sorduğunuz soru ve başlıkta aynı şekilde iki kart arasından tercihinizin ne olması yönünde idi. Watt konusunda ve daha güncel bir kart olan RTX 4060 tercih etmek doğru olanı. Bu kartlarla 2K ya da daha egzotik ayarlarda oyun oynayacağınızı sanmıyorum. VRAM 8 GB'da olsa 1080P için yeterli.

Ayrıca 8 GB olan bir kartın 16 GB olan bir karta göre VRAM kullanımı daha farklı olur.
Günümüzde oyunlar yüksek ayarlarda oynandığında VRAM kullanımı oldukça artıyor. RTX 4060’ın 8 GB VRAM’e sahip olmasını tercih etme nedenim, bütçemin biraz kısıtlı olmasıydı.
Her iki kartta kötü. İyi diyemem ancak iki kart arasından yapılacak tercihin ne olması gerektiği konusunda fikrimi ifade ettim. Bana göre her iki kartta çöp. Tabii ki 9060 XT iki karta göre daha doğru bir tercih olur. Bunu isteyip istemediğinizi bilemiyorum.
Arkadaşların bahsettiği ekran kartını (RX 9060XT 16 GB) açıkçası daha önce bilmiyordum. Bilsem zaten bu konuyu açmadan direkt o modeli alırdım.
Sorunuz iki kart arasından hangisinin olması yönündeydi. Bu soruyu bana sormadan önce sizin farklı bir öneride bulunulmasını isteyip istemediğinizi biliyor olmamız.

Önerdiğiniz ekran kartı ile RTX 4060 veya RTX 3060 arasındaki fark ne, bunu merak ediyorum.

Ben genelde bilindik markaları ASUS veya MSI gibi tercih ediyorum. Ancak önerdiğiniz markayı pek tanımıyorum. Son zamanlarda o kadar çok ekran kartı markası çıktı ki, açıkçası hepsini takip etmek artık zorlaşıyor maalesef.

Teşekkür ederim kardeşim, sağ ol.

VRAM farki, teknoloji farki, kas gucu farki. 9060XT dediginiz kart 5060 Ti 16 GB esiti. Bu butcede 4060 tercih etmek mantiksiz.