Bu durumda eski BIOS sürümlerine dönmek çözüm olmaz mı?

3 veya 4 soketliden kastınız nedir tam olarak? Görselde bulunan kablonun 2 tane yerine 3-4 tane çıkması mı? @20424

1753796310668.webp

Konu zaten anakart tavsiyesi değil. B660M Mortar Max bu özelliği desteklemiyorsa farklı bir sokete geçeceğim. @AceTeq

Belli başlı anakartlar var zaten bu özelliği destekleyen. Bunların ya stoğu yok ya da acayip şekilde overpriced şekilde satılıyor. Uyguna B660M Mortar Max bulmuşken bazı kaynaklarda, mesajlarda BCLK desteklediğini okuyunca doğruluğunu teyit etmek istedim. @AceTeq

Bu durumda eski BIOS sürümlerine dönmek çözüm olmaz mı?

Belki olur ama alıp denemediğim için bir şey diyemeyeceğim.

Veya 4 soketliden kastınız nedir tam olarak? Görselde bulunan kablonun 2 tane yerine 3-4 tane çıkması mı? @Marix

1753796310668.webp

Görselde bir kabloda 2 soket var, solda da o kablodan 2 tane var diyor yani 4 soket yapıyor, önerdiğim bu şekilde zaten.

Kafam bayağı karıştı anakart için. Denemeye değer mi bilemedim. Reddit'te birisi mikro kod açığından bahsetmiş ve bu sayede sadece 12. nesil üzerinde yapılabildiğini söylemiş, düzeltilip düzeltilmediğini de bilmiyorum böyle bir şeyin. Güncel ve net bir bilgi bulamadım maalesef. Çoğu 2-3 yıl önceden kalma.

@Ada Wong, yapay zeka ile DeepSearch yapıp üzerine kendiniz de teyit etmeyi deneyebilirsiniz. Belki yapmışsınızdır.

Sadece Copilot kullandım ve açıp sorduğunda mümkün fakat K/KF serisi işlemciler için yapılamadığından bahsediyor büyük ihtimalle eski mesajlardan, konulardan faydalanıyor.

Reddit'te bir kullanıcı 12 saat önce BCLK için öneri istemiş ama aynı anakart ve aynı işlemci için. Anakartın üzerinde bir çip var ve bunun sayesinde yapılıyor bu işlem galiba. Çok bilgi sahibi değilim maalesef yanlışım varsa düzeltin. Bahsettiğim çipin görselini ekledim. BCLK ile oluşan farka değer mi? Şu an işlemci acayip kötü bir anakartla kullanılıyor. Eğer arada oluşacak farka değerse alacağım anakartı ve deneyeceğim. @20424

1753798315850.webp

Son düzenleme:
Kafam bayağı karıştı anakart için. Denemeye değer mi bilemedim. Reddit'te birisi mikro kod açığından bahsetmiş ve bu sayede sadece 12. nesil üzerinde yapılabildiğini söylemiş, düzeltilip düzeltilmediğini de bilmiyorum böyle bir şeyin. Güncel ve net bir bilgi bulamadım maalesef. Çoğu 2-3 yıl önceden kalma.

Sadece Copilot kullandım ve açıp sorduğunda mümkün fakat K/KF serisi işlemciler için yapılamadığından bahsediyor büyük ihtimalle eski mesajlardan, konulardan faydalanıyor.

Reddit'te bir kullanıcı 12 saat önce BCLK için öneri istemiş ama aynı anakart ve aynı işlemci için. Anakartın üzerinde bir çip var ve bunun sayesinde yapılıyor bu işlem galiba. Çok bilgi sahibi değilim maalesef yanlışım varsa düzeltin. Bahsettiğim çipin görselini ekledim. BCLK ile oluşan farka değer mi? Şu an işlemci acayip kötü bir anakartla kullanılıyor. Eğer arada oluşacak farka değerse alacağım anakartı ve deneyeceğim. @20424

Eki Görüntüle 168195

Ben bu teknolojideki işlemcilerde yararından çok çoğu şeyi bozabileceğini düşünüyorum, eskiden de böyleydi idare ediliyordu, bence uğraşmaya değmez.

Konuyla ilgilendiğiniz için ayrı ayrı teşekkür ederim @20424, @AceTeq. BCLK özelliğini kullanmayacak olsam bile Mortar Max alınır mı bu durumda? Daha dolu diyebileceğimiz bir anakart göremedim ₺5000 civarına. Mevcut anakartımın PCI-e girişi bozuk, M.2 slotunun yetersiz olması ve 4 pinlik bir CPU güç girişine sahip olmasından dolayı bir bahanem var anakart değiştirmek için.

BCLK denemekten zarar gelir mi? Parça yanması, kısa devre gibi bir problem yaşanabilir mi? @20424

Kısa devre falan olmaz ama BIOS sıfırlamaktan yorulabilirsiniz, Intel anakart kalitelerini net bilmiyorum.

Donanımsal bir sıkıntı çıkartmazsa denenir diyebiliriz o zaman. Kısa sürede sipariş verip elime ulaştığında montajını deneyip BCLK yapmayı denerim. Stabil bir performans sergilerse bununla ilgili rehber yapmayı da düşünüyorum fakat bayağı bir araştırmak lazım herhalde. Tekrardan teşekkür ederim, iyi sosyaller. @20424

Satıcının güven vermemesinden ve 12400F'in BCLK performans farkının bu kadar küçük olmasından dolayı vazgeçtim.

Son düzenleme: