16015

Uzman
Yakın zamanda şartlarımın uyuşmasının bir sonucu olarak aşağıdaki sistemi 26 Bin TL ödeyerek satın aldım:

DDR5 olması ve 8 GB olsa da RTX 4060 Ti kullanıyor olması beni cezbeden tarafları oldu.
İlk sorum, sizce bu sistem için bu fiyat iyi mi?

İkincisi ise bu sisteme ne eklenebilir? Anakartım giriş seviye bir anakart olduğu için maalesef tek bir M.2 slotum var. Onda da şu an 500 GB bir M.2 takılı. Onu çıkarıp 1 TB M.2 alsam 500 GB olan elimde kalacak bir şeye benzemeyecek, o yüzden depolama ve nispeten daha basit oyunlar için 1 TB SATA SSD almayı düşünüyorum, farklı bir önerisi olan varsa lütfen söylesin.

RAM olarak yine giriş seviye (Yani sanırım öyle) Crucial'e ait 16 GB CL46 tek kanal bir düzen var. Aynı RAM'den bir tane daha alıp 32 yapabilirim.

Bu sistemi 2-3 sene arasında kullanacağımı öngörüyorum. Bu durum değişebilir, ihtiyaçlarımı karşılamaya devam eder ya da farklı durumlar olursa bu süre uzar ama şu an için planım bu. 2K'da kullanıyorum, Şu ana kadar CS2 ve RDR2 oynadım, onlarda da performans olarak gayet mutlu etti ve işlemcim stok fan olmasına ve sıcak bir şehirde yaşamama rağmen 60-65 dereceyi geçmedi. Ekran kartım da 50 dereceleri pek aşmadı.

SSD'yi satabiliyorsan ve fazla oyun kuran biriysen vallahi ben bir yerden sonra 1 TB'da fazla yetmez modundayım. SSD upgrade yapabilirsin, "ne abartıyorsun 1 TB bal gibi yeter" diyecekler için şahsi düşüncem sadece. Ama illaki upgrade yapacağım diyorsan ben RAM'lere ve ekran kartına odaklanmanı da tavsiye edebilirim.

Güzel fiyat. Anakart değiştirip ikinci bir M.2 maliyetli olabilir. Bütçe yoksa SATA SSD alarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yüksek bant genişliği ve işlemciden yeterli performansı almanız için 2x16 bellek şart. 1X kullanmaya devam ederseniz takılma, kasma gibi anlık performans kayıpları yaşarsınız. Önemli bir nüans; aynı CL, voltaj ve MHz değerleri uygun olmalı. Aynı olsa bile kit olmayan RAM'lerde problem yaşanabiliyor. Sorun olacağını sanmıyorum ama MHz'lerin aynı olmasına dikkat edin.

Kısaca RAM, SSD ile devam edilebilir. Anakartınızda iki M.2 SSD yuvası olsaydı keşke. Ancak bütçe olsa da işlemciden tuzlu yeni bir anakart almak mantıklı değil.

İlk olarak aynı RAM'den bir tane daha alıp DUAL yapmanız güzel olur. Eğer anakart sabit kalır dersen bir tane 2 TB SATA SSD öneririm. Diğer yükseltmeler sonra düşünülebilir.

Cevap veren herkese teşekkür ederim. RAM'i 16x2 şeklinde 32 yapacağım. Aynı RAM'den bir tane daha alsam, bu RAM sistemim için yeterli olur mu yoksa komple değiştirip ayrıca 2X16 RAM almaya gerek var mı?