berrabee

Gelişen
  • CPU: i5-13400F
  • GPU: RTX 3080 10GB
  • Soğutucu: MSI CoreLiquid 240R V2
  • Kasa: MSI Gungnir 111R

Eskiden boşta (idle) stabil 35-40 derece, yük altında (load) ise maksimum 65 derece alıyordum. Sonra durduk yere boştayken sıcaklıklar 65 derecelere fırlamaya başladı. Sistemde hiçbir değişiklik yapmadım, bir gün aniden oldu. Bilgisayarı tanıdık bir bilgisayarcıya götürdüm; soğutucuya bakıp termal macunu yenilediler. Eve getirdim ama sıcaklıklar hâlâ aynı.

BIOS'tan Intel Turbo Boost'u kapatıp (ve Balanced güç planında) bilgisayarı boşta bıraktım. Hiçbir şey yapmıyor olmama rağmen sıcaklıklar 50-55 derece civarında stabildi. Boşta duran bir PC için bu değerler çok yüksek (gerçi HWInfo değerleri bana normal geldi; CPU Package Power 5W, Vcore 0.700 civarındaydı). Yani bu yüksek sıcaklıkların sebebini çözemedim; tek iyi yanı stabil 50’lerde durmasıydı.

Bu konulardan çok anlamıyorum; BIOS falan, en fazla Long/Short Duration Power Limitleri ve offset ayarlarıyla oynamışımdır. Forumlarda herkes farklı bir şey önerdiği için; C-States, Speed Shift ve Turbo Boost ayarlarını tek tek kapatıp açarak denedim.

• Turbo Boost AÇIK + C-States ve Speed Shift KAPALI: Boşta sıcaklıklar 65-70 derece civarı.
  • Turbo Boost AÇIK + Diğerleri KAPALI: Boşta sıcaklıklar 45-65 arasında sürekli zıplıyor.

Ne yaparsam yapayım boşta sıcaklığı eskisi gibi stabil 40 dereceye düşüremiyorum. Cinebench R23 testi yaptıktan sonra HWInfo'ya baktım; genelde 14k skor alıyorum ve max 90 dereceyi görüyorum, kısa süreli throttle oluyor.

• BIOS tamamen Auto: Boşta 70 derece.
  • BIOS Auto + Sadece Offset -0.050: Boşta 45-50 derece ama rastgele 60'lara zıplıyor.

Bilgisayar açılışta da her zaman 70 derece civarında başlıyor (başlangıçta çok fazla uygulama olmamasına rağmen).

Sorun soğutucuda mı emin değilim. Kontrolleri yaptım; boruların sıcaklığı aynı gibi hissediliyor (biri hafif daha sıcak), garip bir ses de gelmiyor.

Yeni bir soğutucu almalı mıyım? Eğer almam gerekirse hava soğutma mı daha iyi olur? Çünkü bu kasaya (MSI Gungnir 111R) sığacak ve fiyatına göre iyi performans verecek başka bir sıvı soğutucu bilmiyorum.

Alakalı mı bilmiyorum ama Event Viewer'da da şu hatayı almaya başladım:
Kod:
IPFSVCHOST [<IPFSVC>AppManagerThread@ipf_apploader.c#306]<438886 ms>: AppLoader LoadLibraries Failure <pipe://ipfsrv.dptftcs> [ESIF_E_NOT_FOUND] (420000ms total, 300000ms delay)

Son düzenleyen: Moderatör: