Yani nereden baslamaliyim nasil ilerlemeliyim pek bilmiyorum. Bu konularin acemisiyim fakat tarif ve yonlendirmeleriniz dogrultusunda dediklerinizi yapabilecegimi dusunuyorum.
Aşağıdaki konuya dal, çok kafa patlattık.

Aşağıdaki konuya dal, çok kafa patlattık.

Asrock timing configurator calismadi ben de CPU-Z ile timinglerin gorselini paylasiyorum. Sanirim hepsinden once BIOS guncellemem gerekli. Onun guncellemesini yapip konuyu incelemeye devam edecegim.

@ggbye BIOS guncelledim fakat alintiladiginiz konu biraz fazla karisik geldi. Bir de oradaki degerler benim islemci ve ramlerime uygun mudur? Daha temiz ve anlasilabilir bir anlatim mumkun mu acaba?

Dosya Ekleri

• ramtiminigs.webp
    ramtiminigs.webp
    20,9 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:
Asrock timing configurator calismadi ben de CPU-Z ile timinglerin gorselini paylasiyorum. Sanirim hepsinden once BIOS guncellemem gerekli. Onun guncellemesini yapip konuyu incelemeye devam edecegim.

@ggbye BIOS guncelledim fakat alintiladiginiz konu biraz fazla karisik geldi. Bir de oradaki degerler benim islemci ve ramlerime uygun mudur? Daha temiz ve anlasilabilir bir anlatim mumkun mu acaba?
Ram işlerine girme Xmp aç, UV yap. @CRT_User yardımcı olur musun?

O konuda olması gerek, e-core vb. Ayarlar.
@Ayhan Dönmez ve @CRT_User Intel için rehber gerekli dedim size, konuyu inceleyip açacagım. Bu konuya destek verin, musait zamanda bilgileri toplayıp. Gerekli rehberi açacağım.

@Ayhan Dönmez ve @CRT_User Intel için rehber gerekli dedim size, konuyu inceleyip açacagım. Bu konuya destek verin, musait zamanda bilgileri toplayıp. Gerekli rehberi açacağım.
@SunseTTime senin ayarları ver bakalım buraya. UV için neler yapılmıştı? @lowkey99 sizede intel desteği verildi diye hatırlıyorum. Konu sahibine yardımcı olur musunun?

Bu ayarları daha önce 14600k için önermiştim sende deneyebilirsin;

BIOS Ayarları:
P-Core Ratio Apply Mode: All Core
P-Core Ratio: 55
E-Core Control: All Disabled (tüm E-core’ları kapat)
Ring Ratio: Min 48 / Max 48

CPU Ratio Mode: Fixed Mode
Hyper-Threading: Disabled
C-States: Disabled
Intel VT-d: Disabled
Intel Virtualization Technology: Disabled
Onboard Wi-Fi / Bluetooth: Disabled
HD Audio Controller: Disabled (USB kulaklık kullanıyorsan)
Spread Spectrum: Disabled

Windows tarafında
Güç planını Yüksek Performans moduna al. Görev Yöneticisi’nden işlemcinin sabit 5.5 GHz, Ring Ratio’nun 4.8 GHz çalıştığını kontrol et. Sistem 6 core 6 thread olarak görünmeli.

Bu ayarlar, sistemdeki Scheduler, güç tasarrufu, frekans zıplaması devre dışı bırakır. İşlemciyi analog bir cihaz gibi sabit bir hızda çalışmaya zorlarız.

Bu ayarları daha önce 14600k için önermiştim sende deneyebilirsin;

BIOS Ayarları:
P-Core Ratio Apply Mode: All Core
P-Core Ratio: 55
E-Core Control: All Disabled (tüm E-core’ları kapat)
Ring Ratio: Min 48 / Max 48

CPU Ratio Mode: Fixed Mode
Hyper-Threading: Disabled
C-States: Disabled
Intel VT-d: Disabled
Intel Virtualization Technology: Disabled
Onboard Wi-Fi / Bluetooth: Disabled
HD Audio Controller: Disabled (USB kulaklık kullanıyorsan)
Spread Spectrum: Disabled

Windows tarafında
Güç planını Yüksek Performans moduna al. Görev Yöneticisi’nden işlemcinin sabit 5.5 GHz, Ring Ratio’nun 4.8 GHz çalıştığını kontrol et. Sistem 6 core 6 thread olarak görünmeli.

Bu ayarlar, sistemdeki Scheduler, güç tasarrufu, frekans zıplaması devre dışı bırakır. İşlemciyi analog bir cihaz gibi sabit bir hızda çalışmaya zorlarız.
P-Core Ratio Apply Mode: All ✅
P-Core Ratio: 55 yazdim fakat 53 yapti ❓
E-Core Control: 0 sectim ✅
Ring Ratio: Search kismindan "Ring Ratio", "Ring", "Ratio" kelimelerini aratmama ragmen herhangi bir sonuc bulamadim. ❓

CPU Ratio Mode: Search kismindan aratmama ragmen bulamadim. ❓
Hyper-Threading: Disabled ✅
Intel Virtualization Technology: Disabled ✅
C-States: Disabled ✅
Spread Spectrum: Search kismindan aratmama ragmen bulamadim. ❓