Detaylar
Kim cevapladı?Rav3nnd
Deneyimli
- Makaleler
- 4
CPU kaynaklı darboğaz yaşanabilir ama öyle çok fazla hissedilip sizi yoracağını düşünmüyorum ama elbet sistemi yoracaktır her darboğaz sistemi yorar. Eklediğim linklerden sizde kontrol edebilirsiniz, en iyi rehberlerden bu konudaki.Oyunlarımı 1080p monitörden oynayacağım, darboğaz olur mu? Olursa ne düzeyde olur? Kasma, donma ve takılma hissedilir mi?
Not: Arkadaşlar Bottleneck Calculator denen şeyler birer çöptür hiçbir işe yaramaz, attığım rehberlerden yada internet üzerinde yapacağınız kısa bir araştırma ile bunları öğrenebilirsiniz.
The GPU benchmarks hierarchy 2025: Ten years of graphics card hardware tested and ranked
We've run hundreds of GPU benchmarks on Nvidia, AMD, and Intel graphics cards and ranked them in our comprehensive hierarchy, with over 80 GPUs tested.
Edit: Darboğazı nasıl anlıyacağım diyen arkadaşlar, MSI Afterburner'ı açın oyunlarda, frametime uzun alan parçada darboğaz olur, CPU kullanımı 85 ve üzeri olup aşağıya inmiyorsa CPU darboğazıdır. Bunlar her sistem için geçerli değildir, zaten değerler de bir anormallik fark edersiniz.
Son düzenleme:
Borz
Uzman
https://www.vatanbilgisayar.com/intel-i5-14400f-rtx5070-h610m-1tb-m-2-ssd-32gb-ddr5-ram.html Sistem paylaşayım kendim toplamıyorum çünkü ama ileride belki bu islemciyi satıp yenileyebilirim fakat anakart performansından da emin değilim.CPU kaynaklı darboğaz yaşanabilir ama öyle çok fazla hissedilip sizi yoracağını düşünmüyorum ama elbet sistemi yoracaktır her darboğaz sistemi yorar. Eklediğim linklerden sizde kontrol edebilirsiniz, en iyi rehberlerden bu konudaki.
Not: Arkadaşlar Bottleneck Calculator denen şeyler birer çöptür hiçbir işe yaramaz, attığım rehberlerden yada internet üzerinde yapacağınız kısa bir araştırma ile bunları öğrenebilirsiniz.
![]()
The GPU benchmarks hierarchy 2025: Ten years of graphics card hardware tested and ranked
We've run hundreds of GPU benchmarks on Nvidia, AMD, and Intel graphics cards and ranked them in our comprehensive hierarchy, with over 80 GPUs tested.www.tomshardware.com
Edit: Darboğazı nasıl anlıyacağım diyen arkadaşlar, MSI Afterburner'ı açın oyunlarda, frametime uzun alan parçada darboğaz olur, CPU kullanımı 85 ve üzeri olup aşağıya inmiyorsa CPU darboğazıdır. Bunlar her sistem için geçerli değildir, zaten değerler de bir anormallik fark edersiniz.
Rav3nnd
Deneyimli
- Makaleler
- 4
Hocam sisteme baktığım da çok güzel bir sistem söz konusu ama anakartta asus seçilebilir. Harici dediğim gibi darboğaz düşük oranda olur hissetmezsiniz, sistem alınır bir sistem. Sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Kasa olarak Corsair alınabilir.
5000 serisi alacaklar için 5000 serisine şuan takılacak her işlemci hissedilmeyecek şekilde darboğaz yaşar. Önemli değil ama bilginiz olsun.
Şimdiden hayırlı olsun hocam sisteminiz.
5000 serisi alacaklar için 5000 serisine şuan takılacak her işlemci hissedilmeyecek şekilde darboğaz yaşar. Önemli değil ama bilginiz olsun.
Anakartı ileride upgrade edebilirsiniz.https://www.vatanbilgisayar.com/intel-i5-14400f-rtx5070-h610m-1tb-m-2-ssd-32gb-ddr5-ram.html Sistem paylaşayım kendim toplamıyorum çünkü ama ileride belki bu islemciyi satıp yenileyebilirim fakat anakart performansından da emin değilim.
2k da herhangi bir darboğaz hissetmezsiniz.
Ram'lerin CL değeri berbat bütçe yetiyorsa bunlarla değiştirin; Crucial Pro 16GB DDR5-6000 UDIMM CL36 (+2.850TL)
Soğutucu olarak şunu öneririm; https://www.gaming.gen.tr/urun/3849...ava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili/ (+1.700TL)
kuruşbakabalan
Becerikli
Hocam yapar maalesef. Ama çok olucağını sanmıyorum.Oyunlarımı 1080p monitörden oynayacağım, darboğaz olur mu? Olursa ne düzeyde olur? Kasma, donma ve takılma hissedilir mi?
Borz
Uzman
teşekkür ederim.Hocam sisteme baktığım da çok güzel bir sistem söz konusu ama anakartta asus seçilebilir. Harici dediğim gibi darboğaz düşük oranda olur hissetmezsiniz, sistem alınır bir sistem. Sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.
yani kastığını falan hisseder miyim mesela onu açıkçası görmek istemem ama yapacak da bir şey yok tabiHocam yapar maalesef. Ama çok olucağını sanmıyorum.
Rav3nnd
Deneyimli
- Makaleler
- 4
Kasma falan olmaz hocam o yüzden hissetmezsiniz diyoruz zaten darboğaz var evet ama önemli ölçüde değil.
Yani kastığını falan hisseder miyim mesela onu açıkçası görmek istemem ama yapacak da bir şey yok tabii.
Öyle bir şey olmaz. Hatta bence 1080p Ultra ayarlarda AAA oyunlarda hiçbir şekilde darboğaz olmaz. Olsa da hissetmezsiniz. FPS oyunlarında yapabilir, yapacağı darboğazda rahatsız etmez.
AAA oyunlarda GPU kullanımı %99 altındaysa darboğazdır. CPU kullanımı %80, GPU kullanımı %99 diyelim sistemde darboğaz yoktur. Bazı oyunlara çok fazla CPU kullanılabiliyor. Örneğin Cyberpunk 2077 gibi.
Sadece CPU kullanımlara bakarak varılmaz.
Yeni konular
-
-
-
-
X870e Aorus Pro X3D Ice model anakartta RAM XMP1 profili açılmıyor
- Teknopatici
-
-
-
-
-