Topcu 99

Bilgin
Merhaba. DDR4 RAM'lerim var ve DDR4'te bırakmak istiyorum sistemimi. 12100F takılı şu an. AMD düşünmüyorum.

Merak ettiğim şey şu. YouTube'deki test videolarında 14600K'nın oyunlarda 140 wattlarda güç çektiğini gördüm. 14400F ise 60-70 wattlardaydı genelde. Ciddi performans farkı var iki işlemci arasında biliyorum ama 14600K'nın oyunlarda 140 watt çekmesi de ilginç geldi bana. Gerçekten durum böyle mi? Böyleyse 14600K'yı soğutmak da epey zordur kule tipi soğutucular için ki bende 90 mm'lik kule tipi soğutucu var. Oyunlarda 80-85 derecelerde soğutabileceğini bilsem yine alırım ama 140 watt çekecekse eğer oyunlarda 90 derecenin altına düşmez gibi kule tipi soğutucularla.

Merhaba. DDR4 RAM'lerim var ve DDR4'te bırakmak istiyorum sistemimi. 12100F takılı şu an. AMD düşünmüyorum.

Merak ettiğim şey şu. YouTube'deki test videolarında 14600K'nın oyunlarda 140 wattlarda güç çektiğini gördüm. 14400F ise 60-70 wattlardaydı genelde. Ciddi performans farkı var iki işlemci arasında biliyorum ama 14600K'nın oyunlarda 140 watt çekmesi de ilginç geldi bana. Gerçekten durum böyle mi? Böyleyse 14600K'yı soğutmak da epey zordur kule tipi soğutucular için ki bende 90 Mm'lik kule tipi soğutucu var. Oyunlarda 80-85 derecelerde soğutabileceğini bilsem yine alırım ama 140 watt çekecekse eğer oyunlarda 90 derecenin altına düşmez gibi kule tipi soğutucularla.

Render almazsan ve sadece oyun oynarsan kule tipi tutar. Ayrıca sınırını zorlarsan 200 W'ı rahatça görür. Ben 13600KF ile 210 W'ı görüyorum. Soğutucu yetse daha da üstünü görürüm.

Ek olarak anakartın da besleyebilmesi lazım bu işlemciyi.

@Topcu, Ben soğutucunun 90mm olduğunu görmemiştim... Minimum çift kule veya tek kule olsa bile kalın bir soğutucu vardır diye yorumladım. 90mm asla tutamaz. Onun değişmesi şart.

Render almazsan ve sadece oyun oynarsan kule tipi tutar. Ayrıca sınırını zorlarsan 200W'ı rahatça görür. Ben 13600 KF ile 210W'ı görüyorum. Soğutucu yetse daha da üstünü görürüm.

B760M Gigabyte Gaming X anakart hocam.

Başka bir sistemimde 9700X işlemcim 140 watt çekerken 240 mm'lik sıvı soğutmam ile 95 derece oluyor. 14600K'ye 200 watt hayatta çektiremem elimdeki soğutucularla :D

Render almazsan ve sadece oyun oynarsan kule tipi tutar. Ayrıca sınırını zorlarsan 200W'ı rahatça görür. Ben 13600KF ile 210W'ı görüyorum. Soğutucu yetse daha da üstünü görürüm.

@Topcu, Ben soğutucunun 90mm olduğunu görmemiştim... Minimum çift kule veya tek kule olsa bile kalın bir soğutucu vardır diye yorumladım. 90mm asla tutamaz. Onun değişmesi şart.

O zaman 14400 mantıklı olur.

B760M Gigabyte Gaming X anakart hocam.

Başka bir sistemimde 9700X işlemcim 140 watt çekerken 240 Mm'lik sıvı soğutmam ile 95 derece oluyor. 14600k 200 watt hayatta çektiremem elimdeki soğutucularla :D

Intel ile AMD farklı. Intel'in die boyutu daha büyük olduğundan AMD'ye göre daha rahat soğuyor. Ben 240 mm ile 210 W görüyordum. Anakart güzelmiş, yeter.

Bence soğutucu değiştirmek daha mantıklı. Ben 90 mm olup stok soğutucudan dehşet fark yaratan soğutma görmedim. 1.200 TL civarına falan çift kuleli hava soğutmalar düşüyor ara sıra.

Intel ile AMD farklı. Intel'in Die boyutu daha büyük olduğundan AMD'ye göre daha rahat soğuyor. Ben 240mm ile 210W görüyordum. Anakart güzelmiş, yeter.

Yani bence soğutucu değiştirmek daha mantıklı. Ben 90 mm olup stok soğutucudan dehşet fark yaratan soğutma görmedim. 1.200 TL civarına falan çift kuleli hava soğutmalar düşüyor ara sıra.
Olabilirdi hocam da kasam pek müsait değil sıvı soğutmaya. Fan doldurdum her yanını. Kaba duran devasa kule tiplerini de sevmiyorum. Görüntüyü de önemsiyorum.

14. nesil genel olarak gereksiz güç çeken ve gereksiz ısınan işlemciler. 90 mm ile kükreterek kullanabilirsin muhtemelen.
Ciddi performans farkı var iki işlemci arasında biliyorum ama 14600K'nın oyunlarda 140 watt çekmesi de ilginç geldi bana. Gerçekten durum böyle mi?
Watt çekmesine bile gerek yok, şu hergele 120mm fanlı Fazeon ile test etmiş. 85 dereceye çıkıp throttle yiyip kapaklanmış 4ghz lere :D

[ Bu elemanla kişisel husumetim var, forumdaki mod'lara saygım olmasa yedi dübeline girerim burada]

14600KF alın derim, bir çok yönden avantajı var. UV ile sıcaklıkları düşürebilirsin, çok da dert değil. Soğutucu için ayrı bütçeniz var mı?