Merhaba, forumda yeniyim. Daha önce böyle ortamlarda bulunmadım fakat bir konuda çaresiz kaldığım ve bilgimin yetersiz olduğu için katıldım. 2 gün önce yeni bir sistem aldım:
- İşlemci: Intel Core i5-14600K 3.50GHz 14 Çekirdek 20MB L3 Önbellek Soket 1700 Tray
- Anakart: COLORFUL BATTLE-AX B760M-K V20 DDR5 7200MHz mATX Gaming Anakart
- Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7800 XT 11330-01-20G 16GB GDDR6 256Bit Gaming OC
- Bellek: GSKILL Ripjaws M5 RGB 32GB (2x16) 6400MHz CL36 DDR5 Gaming RAM
- SSD: Adata Legend 900 PRO SLEG-900P-1TCS 1TB 7400/6000MB/s Gen4x4 NVMe M.2
- Kasa: Segotep Radiant Beyaz 750W 80+ Bronze Midi Tower Gaming Kasa
- İşlemci Soğutucu: Segotep FZ6 Pro Siyah 2x120mm Kule Tipi (LGA 1700 ve AM5 Uyumlu)
Sistemim bu şekilde fakat oyunlarda istediğim performansı alamadığımı hissediyorum.
PC aldıktan sonra yaptıklarım:
- BIOS son sürüm güncellendi
- XMP açıldı
- AMD driver yüklendi (oyun için önerilen ayarlar yapıldı)
- Intel anakart ve tüm driverlar yüklendi
- Windows Update yapıldı
Oyun performansları:
- Valorant: Ortalama 300–350 FPS (tüm ayarlar en düşükte, GPU kullanımı %60’ı geçmiyor, CPU 35–45 arası)
- CS 2: Ortalama 350–450 FPS (tüm ayarlar en düşükte, benzer kullanım değerleri)
- Throne and Liberty: Tüm ayarlar Epic, 75–80 FPS (GPU %100, CPU %60–65)
Şimdilik deneyebildiğim oyunlar bunlar. İnternette araştırdığımda ve ChatGPT’ye sorduğumda bu değerlerin düşük olduğu bilgisine ulaştım. Yardımcı olabilir misiniz?
Biraz önce yapmış olduğum 10 dakikalık furymark testi.
Eki Görüntüle 189784
Düşük FPS sorunu ile ilgili olarak aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz:
1.
Bios Ayarları:
- BIOS'ta
resizing veya
Above 4G Decoding ayarlarının etkin olup olmadığını kontrol edin. Bu, yeni ekran kartlarının etkin çalışmasını sağlayabilir.
2.
Güç Ayarları:
- Windows Güç Ayarları'ndan
Performans modunu seçin. Enerji tasarrufu moduna geçtiyseniz, bu FPS düşüşüne neden olabilir.
3.
Ekran Kartı Sürücüleri:
- Ekran kartı sürücülerinin en güncel sürümünü yüklediğinizden emin olun.
- AMD'nin yazılımında oyun için gerekli optimizasyonları tekrar gözden geçirin.
4.
Oyun İçindeki Ayarlar:
- Oyunların içindeki görüntü ayarlarını tekrar kontrol edin. Gerekirse, bazı ayarları manuel olarak düzenleyin.
- FPS'yi etkileyen "V-Sync" veya "Anti-Aliasing" gibi seçenekleri kapatmayı deneyin.
5.
Arka Plandaki Uygulamalar:
- Oyun oynarken arka planda çalışan uygulamaları kapatın. Bazı uygulamalar CPU ve RAM kullanabilir, bu da oyun performansını etkileyebilir.
6.
Termal Durum:
- GPU sıcaklıklarınızın normal olduğundan emin olun. 90°C üzerine çıkıyorsa, bu performans kaybına neden olabilir.
- Kasa havalandırmasını artırın ya da daha iyi bir soğutma çözümü düşünün.
7.
Bellek ve Hız:
- XMP profillerinin düzgün çalıştığından emin olun. RAM’in çalıştığı hızın eğer önerildiği gibi olmadığını düşünüyorsanız, BIOS üzerinden tekrar yapılandırın.
8.
Test Programları:
- Farklı stres test programlarını (örneğin, 3DMark) kullanarak genel sistem performansını ölçmenin yanı sıra, sistem bileşenlerinin uygun çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bu adımları izledikten sonra performansınızda bir iyileşme olup olmadığını gözlemleyin. Eğer sorun devam ederse, daha fazla detay verebilirseniz yardımcı olabilirim.