Sistem Bileşenlerim:
GPU: ZOTAC RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC
CPU: Intel Core i5-14600KF (360mm sıvı soğutucu ile)
Anakart: MSI PRO Z790-P WIFI (BIOS Güncel)
PSU: High Power Performance ATX 3.1 1000W 80+ GOLD PCIe 5.1 ATX
RAM: Goodram 2x16GB DDR5 5600MHz (XMP Açık)
İşletim Sistemi: Windows 11 (Güncel)
Sorunun detaylı açıklaması:
Vatan Bilgisayar’dan satın aldığım OEM sistemin kurulumunu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim. Ancak sistemi kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra oyun esnasında siyah ekran hatası aldım. Oyun çöktü ve Olay Görüntüleyicisi’nde Olay Kimliği (Event ID) 153 hatası kaydedildiğini gördüm. Oluşan minidump dosyasını incelediğimde ise hata mesajları ekran kartı sürücüsüne (nvlddmkm.sys) işaret ediyordu.
Bu durum üzerine sistemi OCCT ile stres testine soktum. Yaklaşık 30 dakikalık GPU testi sonucunda sistem kendine reset attı. Sorunun güç kaynağından kaynaklanabileceğini düşünerek, elimdeki 750W güç kaynağını iade etip yerine 1000W'lık yeni bir model satın aldım. Yeni güç kaynağıyla bir süre sorunsuz kullansam da, oyun sırasında sistem tekrar reset attı ve yine minidump dosyası oluştu.
Yapılan Kontroller ve Testler:
Windows 11 ve tüm sürücüler en güncel sürümdedir.
Ekran kartı sürücüsü DDU ile güvenli modda kaldırılıp temiz kurulum yapılmıştır.
Chipset, ses ve diğer anakart sürücüleri günceldir.
BIOS son sürüme güncellenmiştir.
İşlemci varsayılan ayarlardadır; herhangi bir Overclock veya Undervolt işlemi uygulanmamıştır.
Ekran kartı güç kabloları kontrol edilmiş; tam oturduğu, herhangi bir yanık, is veya kararma olmadığı teyit edilmiştir.
Sıcaklık değerleri yük altında normal seviyelerdedir.
Ekran kartı destek aparatı takılıdır, sarkma söz konusu değildir.
İşlemci sıcaklıklarını daha stabil tutmak için "Contact Frame" uygulanmıştır.
BIOS üzerinde sadece XMP profili aktiftir.
Test Sonuçları:
3DMark skorları normaldir.
OCCT tüm testlerden başarıyla geçmiştir (Son reset olayı hariç).
MemTest86 ile RAM'ler test edilmiş, hata bulunmamıştır.
Intel Processor Diagnostic Tool ile işlemci test edilmiş, sorun görülmemiştir.
Unigine Superposition ve Heaven (v2) stres testleri stabil sonuçlanmıştır.
HWInfo üzerinden PCIe slotunda herhangi bir hata raporlanmamıştır.
Oyun dosyaları doğrulanmış, çakışma yaratabilecek yazılımlar kontrol edilmiştir.
Ek Bilgiler:
Oyunlarda DLSS ve Frame Generation özellikleri açıktır.
Sistemde 3 adet SSD bulunmaktadır. Windows’un kurulu olduğu SSD, önceki sistemimde de sorunsuz çalışmaktaydı.
Sistem, Viko marka akım korumalı priz üzerinden çalışmaktadır (Önceki sistemimde de aynı priz sorunsuz kullanılmıştır).
Sistem reset attığında ethernet ışıkları sönüyor ve klavye çalışmıyor. Bilgisayarı kasanın güç tuşundan tamamen kapatıp açmadan bu bileşenler geri gelmiyor.
Yaşanan Hataların Kronolojisi:
İlk Olay: Oyun sırasında siyah ekran girdi, oyun çöktü, ardından masaüstüne görüntü geri geldi.
İkinci Olay: OCCT GPU Adaptive testi sırasında sistem reset attı, görüntü gelmedi. Güç tuşundan kapatıp açınca düzeldi.
Üçüncü Olay: Oyun sırasında sistem reset attı. Reset sonrası klavye ve ethernet çalışmadı. Güç tuşundan kapatıp açınca düzeldi.
Minidump Dosyaları:
GPU: ZOTAC RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC
CPU: Intel Core i5-14600KF (360mm sıvı soğutucu ile)
Anakart: MSI PRO Z790-P WIFI (BIOS Güncel)
PSU: High Power Performance ATX 3.1 1000W 80+ GOLD PCIe 5.1 ATX
RAM: Goodram 2x16GB DDR5 5600MHz (XMP Açık)
İşletim Sistemi: Windows 11 (Güncel)
Sorunun detaylı açıklaması:
Vatan Bilgisayar’dan satın aldığım OEM sistemin kurulumunu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim. Ancak sistemi kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra oyun esnasında siyah ekran hatası aldım. Oyun çöktü ve Olay Görüntüleyicisi’nde Olay Kimliği (Event ID) 153 hatası kaydedildiğini gördüm. Oluşan minidump dosyasını incelediğimde ise hata mesajları ekran kartı sürücüsüne (nvlddmkm.sys) işaret ediyordu.
Bu durum üzerine sistemi OCCT ile stres testine soktum. Yaklaşık 30 dakikalık GPU testi sonucunda sistem kendine reset attı. Sorunun güç kaynağından kaynaklanabileceğini düşünerek, elimdeki 750W güç kaynağını iade etip yerine 1000W'lık yeni bir model satın aldım. Yeni güç kaynağıyla bir süre sorunsuz kullansam da, oyun sırasında sistem tekrar reset attı ve yine minidump dosyası oluştu.
Yapılan Kontroller ve Testler:
Windows 11 ve tüm sürücüler en güncel sürümdedir.
Ekran kartı sürücüsü DDU ile güvenli modda kaldırılıp temiz kurulum yapılmıştır.
Chipset, ses ve diğer anakart sürücüleri günceldir.
BIOS son sürüme güncellenmiştir.
İşlemci varsayılan ayarlardadır; herhangi bir Overclock veya Undervolt işlemi uygulanmamıştır.
Ekran kartı güç kabloları kontrol edilmiş; tam oturduğu, herhangi bir yanık, is veya kararma olmadığı teyit edilmiştir.
Sıcaklık değerleri yük altında normal seviyelerdedir.
Ekran kartı destek aparatı takılıdır, sarkma söz konusu değildir.
İşlemci sıcaklıklarını daha stabil tutmak için "Contact Frame" uygulanmıştır.
BIOS üzerinde sadece XMP profili aktiftir.
Test Sonuçları:
3DMark skorları normaldir.
OCCT tüm testlerden başarıyla geçmiştir (Son reset olayı hariç).
MemTest86 ile RAM'ler test edilmiş, hata bulunmamıştır.
Intel Processor Diagnostic Tool ile işlemci test edilmiş, sorun görülmemiştir.
Unigine Superposition ve Heaven (v2) stres testleri stabil sonuçlanmıştır.
HWInfo üzerinden PCIe slotunda herhangi bir hata raporlanmamıştır.
Oyun dosyaları doğrulanmış, çakışma yaratabilecek yazılımlar kontrol edilmiştir.
Ek Bilgiler:
Oyunlarda DLSS ve Frame Generation özellikleri açıktır.
Sistemde 3 adet SSD bulunmaktadır. Windows’un kurulu olduğu SSD, önceki sistemimde de sorunsuz çalışmaktaydı.
Sistem, Viko marka akım korumalı priz üzerinden çalışmaktadır (Önceki sistemimde de aynı priz sorunsuz kullanılmıştır).
Sistem reset attığında ethernet ışıkları sönüyor ve klavye çalışmıyor. Bilgisayarı kasanın güç tuşundan tamamen kapatıp açmadan bu bileşenler geri gelmiyor.
Yaşanan Hataların Kronolojisi:
İlk Olay: Oyun sırasında siyah ekran girdi, oyun çöktü, ardından masaüstüne görüntü geri geldi.
İkinci Olay: OCCT GPU Adaptive testi sırasında sistem reset attı, görüntü gelmedi. Güç tuşundan kapatıp açınca düzeldi.
Üçüncü Olay: Oyun sırasında sistem reset attı. Reset sonrası klavye ve ethernet çalışmadı. Güç tuşundan kapatıp açınca düzeldi.
Minidump Dosyaları:
Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: