WARDOG

Çalışkan
Herkese merhaba.

Şu an elimde işlemci Core i7-11700K, anakart MSI MAG B560 Tomahawk Wi-Fi ve MSI RTX 3090 bulunmakta. Bu sistem ile uyumlu olabilecek RAM tavsiyesine ihtiyacım var. İşlemcimin 3200MHz RAM ve 2 kanal desteklediğini gördüm. Bu konuda kafam karıştı. Ana kartım daha yüksek RAM frekanslarını desteklediğini el kitapçığında gördüm. Sistem ile uyumlu olabilecek Dual çalışan RAM tavsiyesine ihtiyacım var. İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

Not: Sistemimde aslında RAM mevcut. Kingston DDR4 3600MHz 4x8GB (32 GB ) RAM mevcut. Ram başlangıç değeri 2400Mhz ,XMP profile 1 ile 3600 mhz oluyor.. Dual RAM olarak aldığım RAM'lere dikkat etmedim. Meğerse Single RAM'miş. Sistemde aynı anda 6 tane BlueStacks çalıştırınca kararsız ve uyumsuz hale geliyor ve sistem Power off yaptığımda RAM hatasından dolayı tekrar sistemi geri açıyor. Sistemin RAM hızını 3000MHz olarak ayarladım. Şimdilik bir hata vermiyor.

Son düzenleme:
İşlemci/Anakart ve RAM satıp doğrudan AM5 sokete geçmenizi öneririm. LGA1200 ölünün de ölüsü bir soket.

Öncelikle single ve dual RAM diye bir şey yok. İki tane takarsan dual olur, onu da anakart sağlar. Yani dual RAM soketleri vardır. Hepsi aynı MHz ve CL değerine sahip olmasına bile gerek yok, anakart onları en alt değere sabitler ve kararlı şekilde çalıştırır. Kararsızlığın sebebi XMP profili olabilir. Onun çözümü de ya manuel ayar yapmak yada RAM değiştirmek olur. Diğer ihtimal ise BIOS güncellemesiyle sorun düzeltilir ama o anakart eski olduğu için hali hazırda en kararlı şekilde çalışıyordur diye düşünüyorum.

Ayrıca 2400'den 3600'e aşırtma yapmak bana pek mantıklı gelmedi, böyle bir profil olması bile enteresan. Genellikle 800 MHz sweet spot denilen aşırtma değeridir.

Öncelikle single ve dual RAM diye bir şey yok. İki tane takarsan dual olur, onu da anakart sağlar. Yani dual RAM soketleri vardır. Hepsi aynı MHz ve CL değerine sahip olmasına bile gerek yok, anakart onları en alt değere sabitler ve kararlı şekilde çalıştırır. Kararsızlığın sebebi XMP profili olabilir. Onun çözümü de ya manuel ayar yapmak yada RAM değiştirmek olur. Diğer ihtimal ise BIOS güncellemesiyle sorun düzeltilir ama o anakart eski olduğu için hali hazırda en kararlı şekilde çalışıyordur diye düşünüyorum.

Ayrıca 2400'den 3600'e aşırtma yapmak bana pek mantıklı gelmedi, böyle bir profil olması bile enteresan. Genellikle 800 MHz sweet spot denilen aşırtma değeridir.
öncelikle yanıt için teşekkürler. 2400-3600 aralığını kingston kendi sitesindede yayınlamış. araştırma yaparak almıştım. Benim takıldığım durum işlemci 3200MHZ ram destekliyor. yeni ram almam gerekirse 3200'e göremi almalıyım yoksa anakartın desteklediği hızlarda alabilirmiyim ?

İşlemci/Anakart ve RAM satıp doğrudan AM5 sokete geçmenizi öneririm. LGA1200 ölünün de ölüsü bir soket.
teşekkür ederim. şimdilik bunu yapmam zor.

Son düzenleme: