Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

lepluvia

Çalışkan
Cihaz
MSI Katana GF76
Merhaba. MSI Katana GF76 modeli bir laptopa sahibim. Termal macun kaliteli bir macunla yeni değişti, Zalman markasına ait güçlü bir fanla da laptopı destekliyorum. Oda sıcaklığım da 22-23 derecelerde ortalama ama laptop çok ısınıyor. HWiNFO ve RTSS ile kontrol ettiğimde sıcaklık değerleri Valorant oynarken 92 dereceyi görüyor. Cyberpunk'ta Ultra ayarlarda 90 derecelerde geziyor. Cihaza bir zararı olur mu bilmiyorum ama fazla ısınıp güç kesmesi veya gücünü azaltması gibi durumlar yaşamak istemiyorum. CPU watt sınırı koyma düşüncesindeyim, işlemciyi 3060'ı da besleyebilecek şekilde kaç Watt'ta kullanmam en doğrusu olur?

i7-11800H
RTX 3060 Mobile 85 W

Çözüm
Merhaba. MSI Katana GF76 modeli bir laptopa sahibim. Termal macun kaliteli bir macunla yeni değişti, Zalman markasına ait güçlü bir fanla da laptopı destekliyorum. Oda sıcaklığım da 22-23 derecelerde ortalama ama laptop çok ısınıyor. HWiNFO ve RTSS ile kontrol ettiğimde sıcaklık değerleri Valorant oynarken 92 dereceyi görüyor. Cyberpunk'ta Ultra ayarlarda 90 derecelerde geziyor. Cihaza bir zararı olur mu bilmiyorum ama fazla ısınıp güç kesmesi veya gücünü azaltması gibi durumlar yaşamak istemiyorum. CPU watt sınırı koyma düşüncesindeyim, işlemciyi 3060'ı da besleyebilecek şekilde kaç Watt'ta kullanmam en doğrusu olur?

i7-11800H
RTX 3060 Mobile 85 W
Katana GF76, iç yapısı ve soğutma performansı bakımından yetersiz bir cihaz, buna bağlı olarak ısınan bir model. Özellikle CS2, Valorant gibi CPU odaklı oyunlarda ısınması epey olası.

Cihazın iç yapısı bu şekilde:

1785750919729.webp

90-92 dereceler çok ciddi seviyede değil fakat yine de rahatsız edici elbette. PL1 değerini 35, PL2 değerini 45 olarak ayarlamayı deneyin. Ardından sonuçları paylaşın.
11800H zaten güç tüketimi ve sıcaklık bakımından çok verimsiz bir işlemciydi. Isınması ve yüksek güç tüketmesi normal yani.

Screenshot_20260803_125435_YouTube.webp

Su an yaz aylarında olduğumuz için ve laptopların masaüstü bileşenlere kıyasla daha fazla ısındığını da göz önüne alırsak, aldığın sıcaklık değerlerini kafana takmana gerek yok.

i7-11800H
RTX 3060 Mobile 85 W
Katana GF76, iç yapısı ve soğutma performansı bakımından yetersiz bir cihaz, buna bağlı olarak ısınan bir model. Özellikle CS2, Valorant gibi CPU odaklı oyunlarda ısınması epey olası.

1785750919729.webp

90-92 dereceler çok ciddi seviyede değil fakat yine de rahatsız edici elbette. PL1 değerini 35, PL2 değerini 45 olarak ayarlamayı deneyin. Ardından sonuçları paylaşın.

Çözüm

Eki Görüntüle 270844

Hocam çok teşekkür ederim. Daha önceden G-Helper ile bu konuda deneyimi olan birisiyim fakat Throttlestop hakkında pek bilgim yoktu. 35-45 yerine, daha standart olabilecek 40-40 yaptım, işlemcim 65-70 derecelerde. Tekrardan teşekkür ederim. Ekran kartı için önerdiğiniz bir voltaj değeri, watt limiti varsa öğrenmeyi çok isterim.

Eki Görüntüle 270844

Bununla birlikte bir sorum daha olacak. Turbo boost açık kalmalı mı? Birkaç yerde turbo boost kapalı şekilde watt capping işlemini yaparsam darboğaz olacağı yazıyordu.

Son düzenleme:
Hocam çok teşekkür ederim. Daha önceden G-Helper ile bu konuda deneyimi olan birisiyim fakat Throttlestop hakkında pek bilgim yoktu. 35-45 yerine, daha standart olabilecek 40-40 yaptım, işlemcim 65-70 derecelerde. Tekrardan teşekkür ederim. Ekran kartı için önerdiğiniz bir voltaj değeri, watt limiti varsa öğrenmeyi çok isterim.

Bununla birlikte bir sorum daha olacak. Turbo boost açık kalmalı mı? Birkaç yerde turbo boost kapalı şekilde watt capping işlemini yaparsam darboğaz olacağı yazıyordu.
40/40 da olabilir bir tercih. Aslına bakarsak PL1 ve PL2'yi eşitlemek, işlemcinin gereksiz yere kısa süreli yüksek güç çekmesini de engellediğinden ötürü sıcaklık açısından stabil sonuçlar doğurabiliyor. 65-70 dereceler, i7-11800H için iyi değerler.

Gelelim karta:

3060'ınız 85 W'di değil mi? Doğrudan watt limitini düşürmeyi önermem. Kart zaten fabrika çıkışında 85 W TGP ile çalışacak şekilde ayarlanmış. Güç limitini daha da aşağı çekmek çoğu zaman sıcaklığa kıyasla performanstan götürebilir, öyle bir ihtimal var. Bunun yerine, MSI Afterburner ile hafif bir undervolt denemek daha mantıklı olabilir. Her GPU'nun silikon kalitesi farklı olduğu için tek bir voltaj/frekans değeri vermek doğru olmaz.

Turbo Boost açık kalabilir.