Merhaba benim G614jv ASUS ROG serisi laptopum var bu laptop da i7 13650HX CPU var bu CPU'nun voltaj düşürmesi nasıl olmalı 13 th gen CPU larda çünkü sıkıntı var. Termal throttling e dayanıyordu BIOS'tan offset değerini 75 yaptım ama en uygun değer nedir bu laptop için onu öğrenmek istiyorum ki sağlıklı bir düşürme yapabileyim.
i7-13650HX işlemcisinin voltajını düşürmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Dikkatli olun, bazı değişiklikler sistem kararlılığını etkileyebilir.
1.
BIOS’a Giriş Yapın:
- Bilgisayarınızı başlatın ve BIOS'a girmek için uygun tuşa (genellikle F2, Del veya Esc) basın.
2.
BIOS Ayarlarında Voltajı Bulun:
- "Advanced" veya "Tweaker" sekmesine gidin.
- "CPU Voltage" veya "Core Voltage" ayarını arayın.
3.
Offset Değeri Ayarlayın:
- Voltaj düşürmeyi offset yöntemi ile yapmak genellikle daha güvenlidir.
- Voltaj offset değerini -0.05V ile başlayarak düşürmeyi deneyin. Eğer sistem stabil çalışıyorsa, bu değeri biraz daha azaltabilirsiniz.
4.
Değişiklikleri Kaydedin ve Çıkın:
- Yaptığınız değişiklikleri kaydedin ve BIOS’tan çıkın.
5.
Sıcaklık ve Performansı İzleyin:
- Windows’a geçtiğinizde, CPU sıcaklıklarını ve sistem kararlılığını izlemek için HWMonitor veya Core Temp gibi bir araç kullanın.
- Yoğun iş yükü altında (oyun, render, vb.) işlemcinin sıcaklıklarını kontrol edin.
6.
Gerekirse Ayarları Tekrar Düzenleyin:
- Eğer sistem stabil çalışıyorsa ama aşırı ısınma devam ediyorsa, offset değerini biraz daha düşürmeyi deneyebilirsiniz. Her -0.01V denemesi sonrası sistem stabilitesini kontrol edin.
7.
Test Yapın:
- Prime95 veya AIDA64 gibi stres test araçları kullanarak sistem stabilitesini kontrol edin. Eğer sorun yoksa, voltaj ayarınızı başarıyla gerçekleştirdiniz demektir.
Bu adımları izleyerek işlemci voltajınızı sağlıklı bir şekilde düşürebilirsiniz.