kamilson 2

Uzman
Selam, sistemim aşağıdaki gibi. Oyun oynamıyorum. Arada belki Most Wanted eski ve CoD2 açar, Single Player oynardım; onu bile senelerdir oynamıyorum. Adobe, AutoCAD, işletim sistemine güncellemeleri gömme vs. gibi programlar, günlük kullanım, surf, YouTube, video izleme vs. için ekran kartımı güncelleyim diyorum. Elimdeki sistemi 1-2 sene daha kullanıp suyunu çıkartmak istiyorum; malum DDR5 RAM fiyatları uçtu, DDR4 toplasam içime sinmeyecek, DDR6 ile CAMM2 muhabbeti gelecek diyorlar. 32 GB RAM ile RAM disk de ayırarak sistemi kullanıyorum. 32 GB'dan aşağı almam herhalde ama fiyatlar yüzünden 16 GB alsam içime sinmeyecek yine. 1-2 sene ya da anakart + işlemci + RAM değiştirecek gibi bir arıza ile ancak değiştiririm gibi duruyor şu an. 2 sene sonra da bana 4060 ya da 3060 fazla gelir.

Sistem:

• Corsair Carbide 400R + FSP Hydro 600W
  • i7 3770 + Xigmatek SD1283
  • ASRock Z77 Pro3 w/NVMe için modlu BIOS 2.20
  • Kingston 4x8 GB DDR3
  • Seagate FireCuda 530 NVMe 512 GB + Samsung 870 EVO 250 GB SSD
  • ASUS GT210
  • Samsung LS24C33XG (1920x1080) + AOC 2043 (1600x900) monitörler

Oyun harici sistem bile olsa 4060 fazla mı gelir, kararsız kaldım. 3060 12 GB mı alsam diyorum. 2 sene sonra anakart + işlemci + RAM aldığımda da aynı ekran kartı ile devam edeceğim. Malum fiyatlar sürekli arttığı için almışken bir tık daha iyi alayım diyorum. TDP'si 3060 170W, 4060 115W. Neredeyse %50 fark var ama çok yükte kullanılmayacağı için ne kadar fark eder bilmiyorum.
Fiyatları 10-12 bin TL gibi oynuyor.

VRAM'e bakarak ekran kartı alınmaz eğer ki sırf 12 GB diye 3060 aklınıza takıldıysa. 12 bin TL'ye 3070 bakılabilir. TDP önemliyse (600W yeterli olur 3070 için. Benim ROG STRIX 3070 280W çekiyor maksimum.) 4060 iyidir. Olası bir rahatsız edici darboğazda MSI Afterburner indirip kartım Power limit gibi ayarlarını kısarak ciddi şekilde gücünü düşürebilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
VRAM'e bakarak ekran kartı alınmaz eğer ki sırf 12 GB diye 3060 aklınıza takıldıysa. 12 bin TL'ye 3070 bakılabilir. TDP önemliyse (600W yeterli olur 3070 için. Benim ROG STRIX 3070 280W çekiyor maksimum.) 4060 iyidir. Olası bir rahatsız edici darboğazda MSI Afterburner indirip kartım Power limit gibi ayarlarını kısarak ciddi şekilde gücünü düşürebilirsiniz.

Açıkçası 3060 12 GB ile 3060 Ti 8 GB arasında kalmıştım araştırırken. Oyun oynanmayacaksa 12 GB VRAM'in LLM dil modelleri, 3D gibi programlar için daha iyi olduğu Reddit'te bir konuda okudum. Sıfır oyunda da darboğaz yapma gibi bir durum olur mu? Oyun oynamam, onu biliyorum ama ileride PC'de belki hobi amaçlı 3D modelleme ya da lokalde LLM modelleri için kullanabilirim.

Bilgisayarı satıp DDR5 sisteme geçmeni öneririm, işlemcin çok eski.

Bilgisayarı satıp DDR5 sisteme geçmeni öneririm işlemcin çok eski.

Dahiyane fikrin için teşekkürler. Mesajlar okunmuyor sanırım,DDR5'e geçmeyi biz de biliyoruz . Her oyun oynamayacağım diye özellikle belirtip, fikir isteyene DDR5'e geç denirse işimiz var.

Neyse, 4060, 3060 ve 2060 arasında kaldım bir süredir. Anlık değişiyor. Şu an baktım, 2060 Super 8 GB, 4060'a tüketim değerleri olarak en yakın olan kart gibi duruyor. Hem darboğaz yapmayacak, hem fazla tüketmeyecek, hem de fiyat olarak en üzmeyecek o gibi. Oyun da oynamadığımı hesaba katarsak diğer işler için işimi fazlasıyla görecek gibi.

Kalan parayı bitcoine yatırıp kaldıraçlı 10-15 işlem açıp milyon dolar yaptıktan sonra nasdaq a geçerim, onda da bi kaç kaldıraçlı nvidia hissesi alıp DDR6yı bekleyeceğim. DDR 6 çıkana kadar 10-15 milyar dolar yaparım, Jensen le birlikte nvidiayı yönetiyor olurum zaten. Nasıl fikir. Seninkiyle yarışır. Sağol ufkumu açtın.

O işlemciye takabileceğin en güçlü ekran kartı 1660 Super. Üstünde ciddi darboğaz yapar.

Bilemiyorum. YouTube'da "i7 3770 and 4060, 3060" gibi kelimelerle aratıp videolar izlediğimde gayet darboğaz yapmayan videolar görüyorum. Yorumlarına da bakıyorum videoların ve benzer sistemler kullananları görüyorum. Memnun olan çok. Ki ben oyun oynamayacağım, oyun dışında darboğaz yapar mı onu daha çok merak ediyorum.

Örneğin:

580üstü bence mantıksız. Birde araştır, bu seride K olmadığı halde OC yapılabiliyordu. Anakart destekliyorsa sende yap. Biraz daha işlemci temelli oyunlarda FPS artsın.

580üstü bence mantıksız. Birde araştır, bu seride K olmadığı halde OC yapılabiliyordu. Anakart destekliyorsa sende yap. Biraz daha işlemci temelli oyunlarda FPS artsın.
Teşekkürler, oyun oynamayacağımı ısrarla belirtmem dışında sorun yok. No oyun ok, no oyunometto, oyun dö şamp mua, var ben oyun oynamamak, yabancı dilim bitti. Nasıl ezbere cevaplar bunlar, inanamıyorum cidden. Kimse mi mesaj okumuyor artık forumlarda.

Neyse, 2060 Super kafama yattı gibi son dakikada fikir değiştirmezsem.