veqative

Üyecik
Selam,

Yaklaşık bir yıl önce bilgisayar topladım. İşlemcim 13900K. Aldığım günden beri bilgisayarımda saçma bir dengesizlik vardı.
Oyunlarım hata vermeden kapanıyordu. Ben bunun işlemci ile alakalı olacağını hiç düşünmemiştim.
Son birkaç aydır gündemden öğrendiğim kadarıyla işlemcilerde problemler var mış.

Dün bilgisayarımı açtığımda sıvı soğutmamın (Corsair H150i) içerisinden aşırı bir su sesi geldi. Bir terslik olduğunu düşündüm.
HWMonitor'den bilgisayarın değerlerine baktığımda işlemcinin daha yeni açmışken 60-70 derecelerde olduğunu fark ettim.
Chrome'da bir sekme açtığımda neredeyse 100 dereceleri gördü. Sıvı soğutma pump değerleri ~3.000 RPM'de çalışıyordu.

Sıvı soğutmanın maksimumda çalıştığını gördüm. 2.500 altına düşürdüğümde bu su sesi kesiliyor.
Sıvı soğutmanın ortalama çalışma değerleri ne bilmiyorum ama sıvı soğutma mı bozuldu yoksa işlemcide mi problem var bilmiyorum.
Sorun olduktan sonra BIOS güncellemesini yaptım (Sürüm 1805 2024/11/04) ama baktığımda BIOS'ta bile bilgisayar 70-80 derecelerde duruyordu.

Burada problem ne olabilir? Bunu nasıl test edebilirim.

• Anakart: ASUS Z790p Wi-Fi
  • İşlemci: Intel i9 13900K
  • Soğutma: Corsair H150i
Sadece masaüstündeyken işlemcinin anlık/min/max sıcaklıklarını gösteren tablo aşağıdadır:

WhatsApp Image 2024-11-21 at 21.03.28.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Pump devrini maks yapın ve fan hızını arttırın. Bir değişiklik olacak mı kontrol edin. Pompadan gelen ses biriken hava sesi olabilir.

Vaktin varsa işlemciyi garantiye gönder. Ben de i9 13900k'dan muzdariptim. Intel Support'a ticket açıyorsun, durumu anlatıyorsun ve değişim istediğini talep ediyorsun ve onaylıyorlar. DHL, e-posta adresine kargo barkodu gönderiyor yazıcıdan çıktı alıp bir kutuya koyup evine gelen DHL çalışanına teslim ediyorsun 1 hafta içerisinde yeni işlemcin kapına geliyor. Oksidasyon problemi bu, yeni işlemcin geldikten sonra da BIOS'un güncel zaten, fabrika ayarlarına döndürüp Intel Default Settings'e çekiyorsun sadece birazcık undervolt yap sıcaklığını düşürmek için, ben CPU Core Voltage Offset -0.07. CPU L2 Offset Voltage için ise -0.065 kullanıyorum ve Prime95 tam yük testinde bu şekilde 81-82 dereceyi geçmiyor işlemcim. 360mm AIO soğutucu takılı.