Yer
İstanbul
Arkadaşlar selam,

14900K işlemcim için adaptive Vcore limiti koymak istiyorum ancak kaç koymam konusunda net bir "güvenli" rakam bulmakta zorlandım. Bir taraf tam 1.500 olmalı, bir taraf 1.500 altında olmalı derken Intel "1.550'ye kadar güvenli" diyor ve haliyle ben de kararsızlığa düştüm.

Soğutma konusunda bir derdim yok, ısınma sorunu yaşamıyorum. CPU OCCT'de yük altında 72-78 derece ve açıkçası ben 90 derece olsa da dert edecek birisi değilim. Tamamen olabilecek sağlıklı (kesinlikle degrade oluşturmayacak) ve en iyi sonucu verecek adaptive Vcore limitini uygulamak istiyorum. Tamamen içimi rahat ettirmek ve keyfi amaçlı olarak yapmak istiyorum.
  • pl1/pl2: 253 watt.
  • CPU Lite load Control ve CPU cooler tuning: Intel default.
  • CPU current limit: Auto (307a)
  • Enhanced Turbo: Off.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkesin silikon kalitesi aynı olmayacağından bu değeri sizin bulmanız gerekiyor. Tahmin bulunarak voltaj değeri önerilmez.

Silikon kalitesini neye göre anlayabilirim bunun için ve hangi limitler güvenli bunu bilmek istiyorum yani 1.500 veya 1.550 gibi limitler eğer CPU buna uygunsa güvenli mi bunu merak ediyorum.

Intel konusunda pek tecrübem yok maalesef ancak temelde mantık aynı. Daha az voltajla mevcut performansı korumak ya da mümkünse arttırmak. Buna göre, yapman gereken ilk önce ne kadar sıcaklığı tolere edebileceğin. 14900K aşırı güçlü bir işlemci, günün sonunda tam yükte her halükarda 100 dereceye dayanacak. O yüzden güç limitlerini ve voltajları belirlediğin sıcaklığa göre optimize etmelisin.

Intel konusunda pek tecrübem yok maalesef ancak temelde mantık aynı. Daha az voltajla mevcut performansı korumak ya da mümkünse arttırmak. Buna göre, yapman gereken ilk önce ne kadar sıcaklığı tolere edebileceğin. 14900k aşırı güçlü bir işlemci, günün sonunda tam yükte her halükarda 100 dereceye dayanacak. O yüzden güç limitlerini ve voltajları belirlediğin sıcaklığa göre optimize etmelisin.

Hocam 253 watt PL1 PL2 ve 307a IccMax ayarlarını asla değişmeyi düşünmüyorum, Lite load Control ayarlarını Advanced yapıp AC ve DC ayarlarını 1 yaptığımda ve p Core beyond 6GHz+ ayarını 6.3/5.8 yaptığımda 1.460v gibi bir değerle 6GHz'e kadar erişti CPU ve asla 1.460v değerinin de 6000MHz saat hızının da üzerini asla görmedi tavan 1.500V'a 6.3 GHz olmasına rağmen. CPU Core voltage için 1.500, CPU VR voltage için 1.500 limit koyduğumda bu metrikleri elde ettim. Ek olarak enhanced Turbo (mce) ayarını da açtım. OCCT'de 79 dereceye kadar sıcaklık elde ettim bu durumda.

Son düzenleme:
OCCT gibi araçlar sistemi overload eder. Normal kullanımda gerekli boost hızına ulaşıyorsa, sorun yoktur.

OCCT gibi araçlar sistemi overload eder. Normal kullanımda gerekli Boost hızına ulaşıyorsa, sorun yoktur.

Forza Horizon 5 benchmark ile saat hızını test ettiğimde 6073 MHz gösterdi en fazla (ki tüm p çekirdeklerinde gördüm bunu) Max 1.465v ile ve 5.8GHz bandının altına düşmeden çok iyi bir performans elde ettim hatta performansımda belirgin bir artış da var şu ana kadar elde ettiğim en iyi Forza benchmark skorunu elde ettim 300W profilden bile daha iyi sonuç verdi. BCLK 101.2 olarak ayarlanmış ben manuel 100 olarak yapsam da p-Core beyond 6GHz+ ayarından dolayı 101.2 oluyor her türlü.