Makaleler
1
Yer
İstanbul
Yakın bir arkadaşımın sisteminde bir problem mevcut, bu konu hakkında sizlere danışmak istedik. Sistemde Intel Core i9 14900K işlemci, RTX 4090 ekran kartı ve Kingston 64 GB DDR5 CL32 RAM bulunuyor.

Yaklaşık 1.5-2 yıldır sorunsuz kullanırken şöyle bir olay yaşanıyor: Bilgisayarı açtıktan bir süre sonra kendi kendine kapanıyor ve ardından kasa ölü gibi hiçbir tepki vermiyor, güç tuşuna basılmasına rağmen açılmıyor. PSU şalterini kapatıp açma ve güç kablosunu fişten çıkarıp tekrar takma işleminden sonra bilgisayar şu an aktif bir şekilde çalışır duruma geldi.

Arkadaşım bu durumun donanımsal/kronik bir sorun olup olmadığından endişeleniyor. Sizce bu aniden kapanma ve gücü tamamen kesene kadar tepki vermeme durumuna ne sebep olmuş olabilir?

Arkadaşım bu durumun donanımsal/kronik bir sorun olup olmadığından endişeleniyor. Sizce bu aniden kapanma ve gücü tamamen kesene kadar tepki vermeme durumuna ne sebep olmuş olabilir?

İşlemci zaten dengesiz voltaj sorunu ile yeterince vukuatlı, 4090 ekran kartı ile ikisi combo olmuş, ikisi birden saniyelik yüksek voltaj çekmiş olabilir. Sistemi alır almaz BIOS güncellendiyse kurtarma şansınız var. BIOS hiç güncellenmediyse servise gitmesi lazım. BIOS güncelse, bir de Micro code güncellemesi var bu da çok önemli. En kritik ayar BIOS üzerinden işlemciye güç limiti koymanız lazım, güç limitinden sonra sistemi tekrar yüke bindirip kontrol edersiniz. Anakart ve güç kaynağının da özellikle test edilmez gerekli. İşi üstadlara bırakalım @Recep Baltaş ve @Ayhan Dönmez.

Genelde ani kapanmalar PSU kaynaklı olur. Başka PSU ile dene bir de.

Farklı bir PSU elimde yok. Sistem benim değil arkadaşımın.

İşlemci zaten dengesiz voltaj sorunu ile yeterince vukuatlı, 4090 ekran kartı ile ikisi combo olmuş, ikisi birden saniyelik yüksek voltaj çekmiş olabilir. Sistemi alır almaz BIOS güncellendiyse kurtarma şansınız var. BIOS hiç güncellenmediyse servise gitmesi lazım. BIOS güncelse, bir de Micro code güncellemesi var bu da çok önemli. En kritik ayar BIOS üzerinden işlemciye güç limiti koymanız lazım, güç limitinden sonra sistemi tekrar yüke bindirip kontrol edersiniz. Anakart ve güç kaynağının da özellikle test edilmez gerekli. İşi üstadlara bırakalım @Recep Baltaş ve @Ayhan Dönmez.

Aynen en azından kendilerinden net bilgi almak isterim. Eğer servislik bir durum yoksa çözülebilecek bir durumsa çözeriz. Eğer baktım Ayhan bey veya Recep bey konuyla ilgili servis derlerse mecbur göndereceğiz.

Aynen en azından kendilerinden net bilgi almak isterim. Eğer servislik bir durum yoksa çözülebilecek bir durumsa çözeriz. Eğer baktım ayhan bey veya Recep bey konuyla ilgili servis derlerse mecbur göndereceğiz.

14900 ve KS modeli çok büyük risk demek, yurt dışında o işlemcinin kapağını söküp kesip, farklı soğutma yöntemi ile kullananlar var, o kişiler bile tam stabil kullanamıyor, bir süre sonra anakart ya da işlemci zarar görüyor. Servisin de çok bir şey yapabileceğine inanmıyorum, ellerinden ürün değişimi gibi bir durum geliyorsa ancak öyle, siz yine de hocalarımızın talimatlarını bekleyin, duruma göre hareket edersiniz.