Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MVP

Başarılı
Yer
Los Angeles
Merhaba arkadaşlar,

Muhtemelen piyasada olabilecek en iyi ve güçlü bilgisayarlardan birisine sahibim. Ancak bir çok oyunu açarken "Out of Video Memory" hatası alıyorum ve PC donuyor. 15-20 saniye sonra mavi ekrana dönüyor ve PC'yi kapatıp açmam gerekiyor.

Bir çok oyunda bu durumu yaşıyorum. Her zaman olmuyor. DX12 oyunlarda daha çok oluyor. DX11 zorlayıp açtığımda açılıyor oyun. Bende 1440P monitör var. Bazı oyunlar direkt 4k çözünürlük ile açılmaya çalışıyor ve bu hatayı alıyorum. Çözünürlüğü düşürmeye zorlayıp açtığımda ise açılıyorlar. İşin garip yanı, RTX 4080 4K konusunda da oldukça iyi bir performans gösterebilen bir GPU.

Sizce buna ne sebep oluyordur? Nasil çözebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler!
Sistem:
  • i9-14900KF
  • G.SKILL Trident Z RGB 32GB DDR5
  • Gigabyte AERO RTX 4080 OC
1721495308506.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
MSI geçenlerde BIOS güncellemesi yayınlamıştı bazı son kullanıcılarda işe yaramıştı ama kesin sonuç verir mi o biraz şüpheli. Yine de denemeye değer gibi duruyor.

CPU Cooler Tuning ayarı ile Boxed Cooler seçeneğini seçip deneyin lakin bu sefer de PL1 limiti kısacağı için bu da performans düşüşü yaratacağı sır değil açıkçası. LLC ile de biraz oynamak belki işe yarar.

Bazen diyorum Intel neden böyle bir işlemci çıkarmak için yırtındı anlam veremiyorum.
Hahaha, bu sorun elinizdeki 14900KF ile alakalı diye düşünüyorum. Hatta ekran kartında sorun var mış gibi göstermesine gülüyorum.

Reddit'te vs. dolaşırsanız 14900, 13900 gibi işlemcilerle bu sorunu yaşayanlar olduğunu göreceksiniz ki en çok 14900 ve 14700'de oluyor.

BIOS güncellemesi varsa anakartınıza yapın, işlemcinin frekansını biraz kısmayı deneyin. Bu sorunun sebebi halen ne bilinmese de Intel'in frekansları yüksek tutalım diye boşuna frekans uçurduğu bir senaryonun zararı.

Geçenlerde birkaç oyun stüdyosu bile bu sorundan şikayet edip açıklama yapmıştı.

14. nesil bir islemci ve yine bir VRAM yetmemezligi hatasi...

BIOS'tan eTVB (direkt TVB diye de gecebilir) kapatip tekrar deneyin.

14900KF serisi diğer arkadaşların da dediği gibi kaldıramayacağı gücü çekiyor bu nedenle de crash hatası alıyorsunuz, iade isteyin direkt ama eğer olmazsa BIOS Update'ini yapın ve Intel'in önerdiği ayarları kullanın. (MSI'da özel ayar var diye biliyorum.)

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI geçenlerde BIOS güncellemesi yayınlamıştı bazı son kullanıcılarda işe yaramıştı ama kesin sonuç verir mi o biraz şüpheli. Yine de denemeye değer gibi duruyor.

CPU Cooler Tuning ayarı ile Boxed Cooler seçeneğini seçip deneyin lakin bu sefer de PL1 limiti kısacağı için bu da performans düşüşü yaratacağı sır değil açıkçası. LLC ile de biraz oynamak belki işe yarar.

Bazen diyorum Intel neden böyle bir işlemci çıkarmak için yırtındı anlam veremiyorum.

Çözüm

Arkadaslar oncelikle hepinize yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.

@Strider0628'in paylasmis oldugu linkteki CPU Cooler Tuning ayarini Water Cooler'dan Boxed Cooler'a cevirince problem duzeldi. Oyunlara girmeye calistim herhangi bir problem yasamadim. Tesekkur ederim.

Arkadaşlar oncelikle hepinize yardimlariniz icin cok teşekkür ederim.

@Strider0628'in paylasmis oldugu linkteki CPU Cooler Tuning ayarini Water Cooler'dan Boxed Cooler'a cevirince problem duzeldi. Oyunlara girmeye calistim herhangi bir problem yasamadim. Teşekkür ederim.

Çözüldüğüne sevindim Boxed Cooler ayarına geçince FPS farkı ne durumda oldu merak ettim açıkçası. Ciddi bir düşüş yaşadınız mı eğer yaşadıysanız ek bir konu açabilirsiniz.