sagapuju

Üyecik
Donanımım şu şekilde
  • i9 14900KS
  • TUF 4090
  • G.Skill Trident Z 2x48 CL36 7200MHz
  • ASUS 1200 PSU
Arkadaşlar geçen sene topladığımdan beri mavi ekran siyah ekran hataları bitmek bilmiyor. YouTube izliyorum sayfa çöküyor. Dosya açıyorum siyah ekran veriyor, yeniden başlatıyor. Format atıyorum her şeyi tekrar kurmaya çalışıyorum driver kurarken siyah ekran veriyor hata kodlarını paylaşıyorum. 1 senedir her yolu denedim RAM değiştirdim olmadı. Uzaktan yardımcı olabilecek bu işlerden anlayan birine ihtiyacım var.

IMG_0006.webp

IMG_9921.webp

Donanımım şu şekilde
  • i9 14900KS
  • TUF 4090
  • ASUS 1200 PSU
Arkadaşlar geçen sene topladığımdan beri mavi ekran siyah ekran hataları bitmek bilmiyor. YouTube izliyorum sayfa çöküyor. Dosya açıyorum siyah ekran veriyor, yeniden başlatıyor. Format atıyorum her şeyi tekrar kurmaya çalışıyorum driver kurarken siyah ekran veriyor hata kodlarını paylaşıyorum. 1 senedir her yolu denedim RAM değiştirdim olmadı. Uzaktan yardımcı olabilecek bu işlerden anlayan birine ihtiyacım var.

Eki Görüntüle 239636

Eki Görüntüle 239637

LGA 1700'de sık karşılaşılan bir durum, benim 14700K sistemde de mevcuttu. BIOS son sürüme güncellediniz mi? Tam sistem detayı paylaşın. Anakart marka-model nedir?

Donanımım şu şekilde
  • i9 14900KS
  • TUF 4090
  • ASUS 1200 PSU

Eki Görüntüle 239636

Eki Görüntüle 239637
BIOS güncel mi? Bu 13 ve 14. Nesil Intel CPU'lar sıkıntılı. BIOS güncellemeleriyle biraz düzeliyor sanırım.

BIOS düzeltmeyebilir, düzeltmese çip degrade olmuştur, BSOD sebebi. Voltaj ihtiyacı bozuk BIOS'lar ya da fabrikasyon defektli çipler nedeniyle zaman içinde artıyor. İşlemciye bir tık fazla voltaj vermeniz lazım bu durumda, Idle ya da Load'da. Durum fark etmiyor. Alır almaz BIOS güncellemediyseniz bozuk Microcode sebebiyle Voltaj Spike sorunları vardı. Degrade ediyor zaman içinde.

14. nesil i9'larda mikrokod hatası ve fiziksel oksidasyon sorunu var, Intel bile kabul etti. İşlemci kendi kendini imha ediyor, hiçbir driver veya format bunu çözmez. Ayrıca 7200MHz RAM o işlemcinin bellek kontrolcüsünü ağlatır XMP kapatıp denesen bile o işlemci çoktan silikon cennetine gitmiş olabilir.

Eğer BIOS hiç güncellemediyse, degrade olmuştur çip. RAM'den de bağımsız durum. Positive Offset verip kullanacak çipi boşta ve yükte. Ancak öyle çözülür sorun. Mikrokod degrade etti, fabrikasyon da bazı çipler problematik. Voltaj vermekle düzelecektir muhtemelen. Ama soğutmada sıkıntı çeker.

RMA ile uğraşmak istemiyorsa BIOS Update, o da çözmezse voltaj artıracak. +0.020 ile başlar örneğin.

LGA 1700'de sık karşılaşılan bir durum, benim 14700K sistemde de mevcuttu. BIOS son sürüme güncellediniz mi? Tam sistem detayı paylaşın. Anakart marka-model nedir?
Bios güncel ama anakarta çok yeni güncelleme gelmiyor. Anakart rog z790 e gaming wifi2.
Format atarken win yüklenirken bile aynı hatayı aldım az önce. Tekrar tekrar format attım
Chipset kurarken aynı hatayı yine aldım bi şekilde kurdum
Lan driver falan kurmaya çalışıyorum hiçbir pencere açılmıyor
Me kurmaya çalışıyorum aynı şekilde hiçbir pencere açılmıyor

Bios güncel ama anakarta çok yeni güncelleme gelmiyor. Anakart rog z790 e gaming wifi2.
Format atarken win yüklenirken bile aynı hatayı aldım az önce. Tekrar tekrar format attım
Chipset kurarken aynı hatayı yine aldım bi şekilde kurdum
Lan driver falan kurmaya çalışıyorum hiçbir pencere açılmıyor
Me kurmaya çalışıyorum aynı şekilde hiçbir pencere açılmıyor

Direkt olarak işlemci sorunu, başka ihtimal yok. Çok yaygın bu durum, ben de yaşadım. Çip değiştikten sonra düzeliyor. Montaj hatası vs. kontrol edilmeli, Bent pin olup olmadığı soketle beraber incelenmeli. Clear CMOS yapıp tekrardan bakın, ama çözüm olmaz genelde. Degrade çipler, fabrikasyon böyle. İlk aldığınız andan itibaren varsa ya Bent pin ya da çip arızalı. Voltaj basmakla düzelecektir muhtemelen.

Sistemi ilk topladığınız andan itibaren eski BIOS'a maruz bıraktıysanız süreç hızlanabiliyor. Mikrokod değiştikten sonra güncellemesi zorunlu. Voltaj zıplatıyordu, degrade etti çipleri uzun vadede.