İktisadi literatür de "fahiş fiyat" diye bir şey yoktur. "fahiş fiyat" ise almazsın, kimse sana zorla ürün satamaz kaldı ki ürünün fiyatını belirleyen maliyet ve taleptir. 10 sene önce bu olaylar niye yoktu? 10 sene önce bu adamlar "salaktı" da sonra mı açıldı? Bu olayın esnaf, üretici ile alakası yok bu tamamen enflansyonist ortam ile alakalı.
"Piyasanın ağzına balyoz vurup halkın cebine uygun mal sağlamak" bu gibi saçma sapan uygulamalara giren ülkelerde oluşan şeyler kıtlık, karaborsa, yokluktur, işsizliktir. Sevgili dostum, Türk ekonomisinin bu halde olma sebebi iktidarın irrasyonel politikalar uygulamasıdır suçlu "serbest piyasa" değil. Eğer Türkiye nispeten demokratik, liberal, yargı bağımsızlığının olduğu bir ülke olsaydı 11-12 sene önceki gibi böyle sorunlarla uğraşmazdık.
Hocam kaç kişi gidip bu lokantalar da yemek yiyor? Şimdi senin bir iş yerin karşısına devlet lokanta açıp senle haksız rekabet ediyor, ne hissederdin? Bu işyerleri kaç kişiye istihdam kapısı. Belediye böyle bir işe girecekse dahi hem esnafı hem de tüketici memnun etmeli. Ben karşı değilim bak ne dedim "başkent kart" uygulaması doğru dedim ama böyle lokanta falan açmak geri kalmış ülkelerde olur.
Sevgili dostum, ev hanımları özel bir lokantada çalışamıyor mu? O özel lokantalar ürettikleri ürünleri yapmak için uzaydan falan mı alıyorlar? Sen piyasayı canlı tutarsan zaten herkes kazanır.
Yanlış, yanlış ile masum gösterilmez. Bu gibi abes uygulamalar devam ettirildiği sürece; %100 enflasyon %60 faiz, yüksek kur üçgeninden çıkamayız. İkisi de bunların sonucudur.