İcra dosyasına yatırılan bilirkişi ücreti geri alınabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan shiedae3
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 270
  • Etiketler Etiketler
    bin
@Şişman Adam, başka bir şey için istenebilir mi bu ücret? Yoksa kesin ablam mı yanlış anladı?
Bir icra dosyasında alacaklı tarafından yapılan "masraf" adı altında olan her şey dosya borcuna eklenir, eklenmez zorunda. Borçlu dosyayı kapatmak istediğinde alacaklının yapmış olduğu bütün masrafları da ödemek zorundadır.

Ablanızın yanlış anladığını düşünüyorum açıkça. Çünkü alacaklının geri alamayacağı bir "masraf" kalemi yoktur.

Beni düşündüren şey sadece bilirkişi ücretinin 18.000 TL olması. Oldukça fazla. Bilirkişi asgari ücreti tarifesi esasen oldukça düşük, o yüzden kimse asgari tarifeye göre ücret belirlemez, genelde hep üstünde belirlenir. Ancak 18.000 TL de çok fazla. Böyle bir rakamın bir bilirkişi ücreti olması için esasen birden fazla bilirkişinin görevlendirilmesi gerekir. Bir laptopun rayiç bedelinin belirlenmesi için de tek bilirkişi elbette yeterli olur. Açıkçası ortalama 6.000-7.000 TL gibi bir rakam gayet makul rakam.

Peki şöyle düşünebilie miyiz? Zaten 40 bin TL yatsa bile 18 bin TL ödediğimizde geriye 22 bin kalıyor yani risk almaya her açıdan değer gibi duruyor.
Hayır olayı yanlış anlıyorsunuz. Mesela laptopun o fatura değeri olan ve halihazırda yatmış 19.000 TL'yi şimdilik bir unutalım, nasılsa ödenmiş.

Bunun dışında örneğin 40.000 TL bedel hesaplanmış olsun. Siz bu bedelin hesaplanması için bilirkişi ücreti olarak 18.000 TL yatırmış olun. Artık borçlu taraf dosyayı kapatmak için 58.000 TL ödemek zorunda. Hatta üstüne başkaca yapılan masraflar, devlete ödenen tahsil harcı vs. gibi kalemleri de fazladan ödeme zorunda.

@Şişman Adam, sanki ablam beni dolandırıyor gibi.
Orasını ben bilemem. Siz az çok UYAP Vatandaş Portal kullanmayı biliyordunuz. İcra dosyasını inceleyebilirsiniz. İcra müdürlükleri bir konuda karar verirken "tensip zaptı" adı altında evrak düzenler. Örneğin bir bilirkişi görevlendirmesi için ve ücretinin 18.000 TL olduğuna dair tensip zaptı olabilir dosyada.

@Şişman Adam, UYAP'ı öğrendik sayenizde ama şimdi o UYAP'a girmek kaldı bakalım.
Çok sağ olun hocam, siz olmasanız duvara tırmanırdım herhalde.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Şişman Adam, UYAP'ı öğrendik sayenizde ama şimdi o UYAP'a girmek kaldı bakalım.
Çok sağ olun hocam, siz olmasanız duvara tırmanırdım herhalde.

Ablanız T.C. Kimlik bilgileri ile e-Devlet şifresini paylaşırsa şayet bir kontrol edin.

Rica ederim, ne demek. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…