Ethem Efe

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Selam herkese,

Buraya gerçekten çok daraldığım ve artık ne yapacağımı bilemediğim için yazıyorum. Belki aranızda benim yaşadıklarımı yaşayan ya da bir yol gösteren çıkar.
Henüz 16 yaşındayım ama hayatımın yarısı hastanelerde geçti. 8-9 sene önce akciğer kanseri oldum, kemoterapi ve ameliyatla bir şekilde atlattım. Ama bir sene sonra kemik iliği yetmezliği çıktı. İlik nakli oldum, o da çok zordu ama bir şekilde onu da atlattım. Fakat nakilden sonra vücudumda gvhd (ilik reddi) başladı. Bir sürü yan etkiyle uğraştım ama 3-4 sene önce başlayan göz kuruluğu kadar beni bitiren bir şey olmadı.
İlk zamanlar çekilecek gibi değildi, hiçbir şey kar etmiyordu. Şimdi biraz daha "stabil" ama hayatım eve hapsolmuş durumda. 20-30 dakikada bir damla (şu an fullfresh kullanıyorum) damlatmak zorundayım. Dışarı çıkmak imkansız gibi; en ufak bir rüzgar, esinti gözüme cam batırıyorlar gibi hissettiriyor. Miyopum var ama gözlük bile korumuyor. Otolog serumlar, jeller, envaiçeşit damla denedim, hiçbiri kalıcı çözüm olmadı.
Doktorlar ömür boyu sürebilir diyor ve bu inanılmaz can sıkıcı olmaya başladı, başkalarının hikayelerine vs baktığımda (en azından göz kuruluğu için) bana daha önce önermedikleri onlarca tedavi çeşidi çıkıyor. Sorduğumda ise ileride bakarız diyorlar, yaşım küçük diye mi bilmiyorum ama ilgi göstermiyorlar duruma. Gençliğimi dört duvar arasında damla damlatarak geçirmek istemiyorum. Birkaç sorum olacak:
Cequa veya vevye gibi ilaçları kullanan var mı? Restasis'ten daha iyi olduğu söyleniyor, deneyeniniz oldu mu?

"Moisture chamber" (nem odalı) gözlükler diye bir şey duydum, rüzgarı tamamen kesiyormuş. Türkiye'de bunu kullanan veya nereden alacağımı bilen var mı?

Skleral lensler bu kadar ağır vakalarda gerçekten işe yarıyor mu? Gözü sürekli sıvı içinde tutuyormuş, deneyen var mı?
Bu süreci yaşamış, bir nebze de olsa rahatlamış olan varsa lütfen yazsın. Şimdiden teşekkür ederim.

Buranın teknoloji forumu olduğunun farkındayım ancak yazmaktan zarar geleceğini sanmıyorum. Gittiğim tüm hastanelerin özel hastane olmasına ve bir ton para yığmama rağmen çözüm sunmadılar, her zaman geçiştirildim. Yakın zamanda İstanbul içerisinde daha gelişmiş bir yere gitmeyi planlıyorum ama bakacağız artık.

Dostum acını ve çektiklerini anlıyoruz ancak burada sana ne önerirsek önerelim, tıbbi geçmişin ortada. Bu konuda uzman ve hatta profesör olan doktorlara görünmen gerekiyor. Özel hastaneler her zaman en iyi doktorlara ev sahipliği yapmaz. Devlet hastanelerinde, şehir hastanelerinde bulunan doktorları araştırmaya bak. Göz kuruluğunun sebebi normal bir insanda olduğu gibi değil bir komplikasyon sonucu oluşmuş sende. O sebeple bu konuda hiçbir kimse sana burada bir yardım sunamaz.

Dostum acını ve çektiklerini anlıyoruz ancak burada sana ne önerirsek önerelim, tıbbi geçmişin ortada. Bu konuda uzman ve hatta profesör olan doktorlara görünmen gerekiyor. Özel hastaneler her zaman en iyi doktorlara ev sahipliği yapmaz. Devlet hastanelerinde, şehir hastanelerinde bulunan doktorları araştırmaya bak. Göz kuruluğunun sebebi normal bir insanda olduğu gibi değil bir komplikasyon sonucu oluşmuş sende. O sebeple bu konuda hiçbir kimse sana burada bir yardım sunamaz.

Haklısın amacım zaten tek bir yerden kesin çözüm bulmak değil. Şimdiye kadar birden fazla araştırma hastanesine gittim ama maalesef net bir sonuç alamadım. Bendeki durum nadir görüldüğü için doktorlar da tam olarak ne yapılması gerektiği konusunda bazen kararsız kalabiliyor. Farklı şehirlerdeki uzmanları da sürekli araştırıyorum ama henüz bir yol haritası belirleyemedim.
Forumlarda bu konuyu açma sebebim, bazen tesadüfen de olsa benzer süreçleri yaşayan ya da bu konuda bilgisi olan birilerine denk gelebilmek. Tamamen şansımı deniyorum yani, yanlış anlamayın :D bilgisi olmayan zaten yazmaz, problem değil; ama ufacık bir ipucu bile benim için değerli oluyor.

Haklısın amacım zaten tek bir yerden kesin çözüm bulmak değil. Şimdiye kadar birden fazla araştırma hastanesine gittim ama maalesef net bir sonuç alamadım. Bendeki durum nadir görüldüğü için doktorlar da tam olarak ne yapılması gerektiği konusunda bazen kararsız kalabiliyor. Farklı şehirlerdeki uzmanları da sürekli araştırıyorum ama henüz bir yol haritası belirleyemedim.
Forumlarda bu konuyu açma sebebim, bazen tesadüfen de olsa benzer süreçleri yaşayan ya da bu konuda bilgisi olan birilerine denk gelebilmek. Tamamen şansımı deniyorum yani, yanlış anlamayın :D bilgisi olmayan zaten yazmaz, problem değil; ama ufacık bir ipucu bile benim için değerli oluyor.
Ben sana şöyle bir bilgi vereyim: Yoğun bakımda bulunan hastalar göz kuruluğu yaşaması durumunda SF ile gözü temizlenir. Belki işine yarayabilir.

Bende de çok kuruluk vardı uzun bir süre geçmemişti, özelde doktor iki tane damla yazdı 10 gün kullandım, sıkınca falan gözümü hiç açamıyordum çok yanıyordu 10 günün sonlarına doğru çok daha iyi bir hale geldi, yeni gözlük numarası yazdı kuruluk yaşamadım sonrasında hiç. Tabii farklı etkenler de olabilir genelde doktorlar yanlış gözlük numarasının kuruluk yapmayacağı söyler ama her numaram değiştiğinde kuruluk ve batma yaşadım. Uzun yıllar gözlük kullanıyorum umarın bir yararı olur sadece deneyimi mi anlatmak istedim.

Ek olarak tam olarak nasıl yazılıyor bilmiyorum ama viscotears falan diye bir jel var 6 saat kalıcılığı var diye biliyorum ama sadece biraz rahatlatıyordu, benim de aynı rüzgar falan esince gözlerim yanar kızarırdı. Bir zararı olacağını sanmam ama doktora danışmadan kullanmak pek de mantıklı olmaz.

Bol su iç, ekran bağımlılığını azalt kuru ortamlar yerine nemli ortamlar da kal. Sık sık soğuk suyla yüzünü yıkamaya özen göster.

Güncellemek adına yazıyorum. Ziene Eyewear üzerinden nem odası gözlüğü satın almakla başlayacağım. Gözü tamamen kapatarak nemli tutuyor ve numaralı cam da yaptırabiliyorum. Türkiye'de olmadığı için yurt dışından ya Kıbrıs'a ya da Almanya'ya getirteceğim. Ardından Hacettepe Üniversitesi'ne gidip doğru düzgün bir göz doktoru ile ileri seviye tedavi seçeneklerini konuşacağım. Çok büyük ihtimalle skleral lens takımı yapacağız. Gözü tamamen kapatıp gün boyu nemli tutuyor; sanırım en işe yarayacak şey o. Yıllardır bunca para verdiğim doktorların bunu bana söylememiş olması gerçekten koydu, resmen paramla rezil oluyormuşum. Neyse, en azından ne yapacağımı buldum. O da bir şeydir.

Skleral Lens
1779474472960.webp

Ziena Gözlükler
1779474516865.webp